Lagbanner
UPL Säsongen 2014-2015

UPL Säsongen 2014-2015

Ny säsong. Det är ett annat Ukraina som ska vara ram för en säsong med UPL-fotboll nu än för ett år sedan. Fotbollskartan i landet är nu en halvö mindre och några konfliktområden rikare, därför har ligastrukturen tvingats till omkonstruktion vilket här kommer att förtydligas.

 
Med våren 2014 i ryggsäcken ska den Ukrainska elitfotbollssamlingen ta nya tag och spela en ny säsong. Redan nu på fredag spelas den första matchen, då mellan Metaluhr Donetsk och fjolårets silvermedaljörer från Dnipro Dnipropetrovsk. Det är en match som gästas av Dnipro med Metaluhr som värd, men spelas på betydligt närmare Dniprobasen än Donetskklubbens dito. Situationen i många områden kring landets östligare oblaster lämpar sig helt enkelt inte för fotbollsevenemang av det här slaget. Därför har klubbarna från till exempel Donetsk, blivit hänvisade till alternativa arenor. För Metaluhr innebär detta hemmamatcher Dniprodzedzhynsk, en stad som liksom Dnipropetrovsk ligger nära Dniprofloden och tillhör av samma själ Dnipro-oblasten. Upp och ner eller hur som helst, två lag ska spela om tre poäng och sparka igång en ny säsong som sannolikt kommer att bjuda svårstyrda dilemman för klubbarna att ta ställning till. Inte minst sportsligt.
 
Flera klubbar dras svåra situationer gällande sina utländska spelare. Från mästarna Shakhtar är en hel grupp brasilianare samlade utomlands i hopp att få bryta sina kontrakt och lägga sin nuvarande arbetsgivare bakom sig. Hårt mot något lika hårt, Shakhtar är inte de än så länge kompromisslösa och sätter minst lika hårt tillbaka varpå dödläget som nu råder uppkommit. Sannolikt lär någon agent tillslut få rätt säck med guld till rätt plats och spelarna en ny adress. Läs mer om soppan på transferkollarna som finns här på ukraina-sidan.
 
När nu första matchen spelas på fredag, 18:00 svensk tid, så är det den första i en het rak serie med endast ett lag som degraderas en division, föga förvånande den sist placerade på förhand, föga förvånande om saker och ting kastas om när vi summerar säsongen. Fyra lag har möjligheter att nå europaplatserna. Mästaren går direkt till Champions League, tvåan får kvala från tredje omgången och de två som hamnar direkt därefter fåt möjligheten att kvala till Europa League.
 
Vi kommer från och nu och under den första omgången i helgen att presentera lag för lag samt deras förutsättningar för i år, med den av oss tippade slutplaceringen som ordning. Vi början med jumbon och jobbar oss uppåt ända till den av Svenska Fans Ukrainas förväntade mästaren, en stor merit bara det! På fredag börjar det alltså äntligen, var med från start ner Europeisk fotboll rivstartar med UPL.
 
 

Oscar Dambergoscar.damberg@gmail.com@berrytyckertill2014-07-23 13:06:40
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest