Vad hände med Arsenal Kiev?

Den uppmärksamme har märkt att den ukrainska ligan den här säsongen enbart innehåller 15 lag, tillskillnad från vad den brukar göra. Detta beror på att Arsenal Kiev, Dynamos stora rival, i början av säsongen slängdes ur både Ukrainska Premier League och den Ukrainska cupen. Syftet med den här artikeln är att berätta hur och varför.

Till att börja med vill jag bara redovisa bakgrunden till Arsenal Kiev. Klubben grundades så sent som 2001, som ett resultat av att föregångaren till klubben, statsfinansierade arméklubben CSKA Kiev (man spelar t.ex. i samma färger som motsvarigheten i den ryska ligan, CSKA Moskva, alltså blått/rött randigt) gick i konkurs. Klubben köptes upp av den ukrainska staten, och omorganiserades till Arsenal Kiev. Under den ukrainska statens ägandeskap fortsatte dock de finansiella problemen från tiden som arméklubb, och 2007 meddelades det att klubben återigen skulle gå i konkurs, men köptes i sista stund upp av oligarken Vadym Rabinovich. Klubben såldes 2009 återigen, den här gången till Kievs borgmästare, innan Rabinovich återigen köpte tillbaka klubben 2010, då han tyckte att den skötts för dåligt utanför hans ägandeskap.

Detta leder oss till januari 2013, då Rabinovich, plötsligt gick ut och sa det fanns en möjlighet att klubben kunde komma att likvideras, något som spekulerades bero på minskat intresse från honom själv. I samband med detta bröts även kontraktet enligt ett ”ömsesidigt beslut” med den dåvarande tränaren, och tillika vitryssen, Leonid Kuchuk, som istället, oförstående till varför, flyttade till den ryska ligan och Kuban Krasnodar. I april samma år slutade Rabinovich sin finansiering, men såg ut att fortsätta som klubbpresident, och istället såg klubben ut att köpas av en ny oligark vid namn Oleksandr Onyschenko.

För att fullt förstå vad som hände med Arsenal Kiev under korta Onyschenkos styre måste man förklara den maktkamp som pågått mellan flera Ukrainska oligarker inom den ukrainska fotbollen, och allt som hör därtill. Hur som helst, Onyschenko var medlem i ”Regionernas parti”, ett politiskt parti i Ukraina som genom åren fungerat som ett stödparti för att ge den numera avsatte presidenten Viktor Janukovytj majoritet i riksdagen. Tanken trodde man var att Arsenal Kiev i och med övertagandet av Onyschenko skulle ingå i det band av klubbar som hade något av ett speciellt beskydd av just Janukovytj regering. Dessa klubbar ingick i ett nätverk som var starkt sammankopplat med den så kallade Donetsk klanen, med Shaktar Donetsk ägare Rinat Akhmetov i spetsen.

På andra sidan mot Donetsk klanen står den så kallade Dnipropetrovsk klanen, som framförallt opererar under multimiljardären Ihor Kolomoiskiis tillsyn. Donetsk klanen och Dnipropetrovsk klanen har under åren haft en stor affärskonflikt, där blandat annat rättigheterna och avtalen kring TV-sändningarna av den Ukrainska fotbollen varit på agendan. De klubbar som är sammankopplade med Akhmetov och Donetskklanen, sänder nämligen sina hemmamatcher på TV-kanalen ”Futbol”. Kolomoiskii däremot, också ägare av en rad tv-stationer i Ukraina, sänder också matcher från UPL, fast utan att ha något avtal med själva ligan, något givetvis Donetsk klanen har, vilket skapat en typisk maktkamp oligarkerna, och dess klaner, emellan. Denna konflikt är viktig att komma ihåg, då den kom att spela stor roll i det öde som tillslut drabbade Arsenal Kiev.

I februari 2013 uttalade sig Onyschenko om att han var beredd att betala klubben skulder och på så sätt försäkra den om en plats i UPL. I efterhand har det visat sig att det blev problem vid försäljningen från Rabinovich till Onyschenko, och den senare har under ett flertal tillfällen uttalat sig om att papprena som krävdes för att bekräfta försäljningen aldrig nådde honom, vilket stoppade den tänkta finansieringen.

Vad som riktigt hände mellan Rabinovich och Onyschenko är inte riktigt uppklarat, men det troliga är att Rabinovich hela tiden agerat marionett åt Kolomoiskii. Trots att Rabinovich under hans ”ägarskap” var ansiktet utåt, har det i efterhand nystats upp att han hela tiden agerat under Kolomoiskii vilja, och att Arsenal Kiev således tillhört det imperium av fotbollsklubbar Kolomoiskii finansierade. På grund av finansiella påtryckningar från en rad olika statliga organisationer, hade Kolomoiskii tvingats sälja mycket av sina tillgångar, och bland fanns alltså Arsenal Kiev. Istället för att låta klubben gå till Onyschenko, och indirekt till Akhmetov och Donetsk klanen, så lät han den alltså försättas i konkurs.

I augusti 2013 avgick Rabinovich som president för Arsenal Kiev, och kort därefter gick Onyschenko ut och sa han på grund utav rådande omständigheter inte kunde hjälpa klubben. I slutet av oktober meddelades det genom generaldirektören för klubben, Viktor Holovko, att Arsenal Kiev gått i konkurs, och vädjade samtidigt till potentiella investerare att agera. I slutet av oktober misslyckades Arsenal Kiev först med att ställa upp i ligamatchen mot Tavria Simferopol, och sedan några dagar senare i cupmatchen mot Nyva Ternopil.

I början av november, den 6:e närmar bestämt, erbjöd Rabinovich spelarna att säga upp sina löner, och uttryckte samtidigt en vilja att finansiera laget för resten av säsongen. Drygt en vecka senare erbjöd sig Akhmetov att finansiera Arsenal Kiev för resten av säsongen, något de andra klubbarna till en början såg ut att acceptera. I samband med detta skulle Dnipro Dnipropetrovsk möta just Arsenal Kiev i ligan, något som nu alltså såg ut att kunna hända. Tillslut vägrade dock Dnipro, och hänvisade till att Arsenal Kiev inte hade kunnat ställa upp i tidigare matcher och att man således skulle bryta mot ligans regler om matchen spelades. Vem som är president i Dnipro? Ihor Kolomoiskii, givetvis.

Det är givetvis tråkigt att en ändå såpass stor klubb, som för övrigt var den senaste klubben att bryta den dominans som just nu innehavs av Shakthar, Dynamo, Metalist, Dnipro och Chornomorets när man säsongen 2011/2012 kom 5:a i ligan, som Arsenal Kiev tvingas avbryta säsongen och begära konkurs på grund av ett politiskt och ekonomiskt maktspel. Nu tvingas ett lag vila varje helg på grund av matcherna som skulle spelats mot Arsenal Kiev, och vi går även miste om ett häftigt Kiev derby mot Dinamo. Trist.

Källor: Interfax-Ukraine, Kyiv Post, futbolgrad.com, Wikipedia 

Axel Wendt@axelwendt2014-03-21 09:00:00
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest