Vad händer med lagen på Krim?

Under drygt en månad har situationen på Krim varit i världsmediernas absoluta huvudfokus, och runtom i världen sitter förståsigpåare och så kallade experter och spekulerar i vad man tillslut tror komma hända på den numer självständiga Krimhalvön i Svarta Havet. Vi har valt att ta en titt på hur den ukrainska fotbollen, och hur de två lagen på Krim, Tavrija Simferopol och Sevastopol, kan komma att påverkas av en eventuell rysk annektering av Krim.

För några veckor sedan gick den ryska idrottsministern, Vitaly Mutko, ut och sa att han att var nästintill säker på att de två Krim baserade klubbarna, Tavrija Simferopol och Sevastopol, skulle ingå i det ryska ligasystemet redan nästa säsong. När den vice statsministern över Krim, Rustar Temirgaliev, även han gick ut och bekräftade att gärna såg att den här ”övergången” gick igenom kort därefter, så kunde man på allvar börja föreställa sig ett scenario där de två ovan nämnda lagen faktiskt lämnar den ukrainska ligan för den ryska. Vad händer då med UPL? Och framförallt, vad händer med Tavrija och Sevastopol?
 
Vi tog ett snack med Johan Nilsson, redaktör för både Ryssland- och Zenitsidan här på Svenskafans, för att till att börja med klargöra hur den ryska sidan eventuellt skulle komma att kunna påverkas av det hela:

Hur tror du att de två ukrainska klubbarna, Tavrija Simferopol och Sevastopol, som idag båda två ligger på den undre halvan av UPL, skulle hävda sig in en eventuell anslutning till det ryska ligasystemet? Vilken division hade till exempel varit aktuell?

”Sportsligt kan man nog ganska lätt konstatera att båda lagen skulle ligga på den undre halvan. Något av dem, eller båda två, hade säkert varit direkt inblandade i bottenstriden. Sen vet man aldrig hur deras ekonomiska situation skulle förändras ifall de helt plötsligt skulle spela i Ryssland - så helt säker kan man naturligtvis aldrig vara. 
 
Det har diskuterats om olika lösningar ifall klubbarna skulle tas med i det ryska ligasystemet. Allt från en utökning av Premier Liga där båda lagen spelar med start i sommar - eller att de slängs in i någon form av kvalserie. Men ingenting är beslutat, men att de skulle spela i någon av de två högsta serierna råder det nog inget tvivel om.”


Hur tänker man i Ryssland kring att ovan nämnda lag eventuellt ansluter till ligan, är det positiva eller negativa reaktioner?

”Skulle säga att det inte är så mycket reaktioner. I Ryssland firas "övertagandet" av Krim på sina håll. "Krim är Ryssland" har t.ex. skanderats på Zenits matcher den senaste tiden och andra lags supportrar har haft banderoller som anspelat på det som händer i Ukraina. Men sportsligt har det inte varit speciellt mycket reaktioner vad jag har märkt - mer än att ryska idrottsministern (Vitalij Mutko) har välkomnat båda klubbarna till den ryska fotbollsfamiljen.”

Det statligt finansierade stödet för klubbarna har för tillfället hävts, vilket resulterat i att klubbarna i skrivande stund inte kan spela sina hemmamatcher. Vad har den ryska motsvarigheten att erbjuda i det avseendet?

”Det här är lite annorlunda i Ryssland. T.ex. Terek Groznyj styrs helt och hållet av statliga medel. Lokomotiv Moskva ägs och sponsras utav RZD (Rysslands motsvarighet till SJ) medan Zenit som bekant ägs av Gazprom. Skillnaden är att RZD helt och hållet ägs utav den ryska staten, vilket gör att den miljard kronor som Lokomotiv får i årligt sponsorstöd bokstavligen är folkets pengar. Något som upprör på sina håll. Gazprom ägs till 50% av staten (50.01% för att vara exakt) och sponsrar inte Zenit till samma höga grad som RZD gör med Lokomotiv - men även där upprörs delar av landet när Zenit köper dyra spelare för "folkets pengar". 
 
Annars är det oftast enskilda ägare som finansierar. Spartak, CSKA & Dinamo t.ex. Även Anzji. Den stora skillnaden mellan Ryssland & Ukraina är att de ryska topplagen är bättre på att tjäna pengar på annat håll via sponsorintäkter och souvenirförsäljning. Men det är tydligt att Financial Fair Play kommer spela in i rysk fotboll då ett lag som Rubin Kazan skurit ner på sin satsning rejält för att klara av kraven från Uefa. Egentligen är det bara Zenit & Spartak som ser ut att kunna vara med på samma nivå som nu när FFP träder i kraft.”

 

Slutligen, vilken liga tror du Tavrija Simferopol och Sevastopol spelar i nästa säsong?

”Det kan nog bara klubbarna själva svara på. Men om Krim erkänns utav Ukraina som Ryssland - då blir det nog svårt för dem att fortsätta spela i Ukraina. Byter de liga kommer någon oligark få i uppgift av Putin att finansiera klubbarna så att de håller sig flytande så ekonomiskt ska det inte vara några problem. Men de kommer inte höja kvalitén på rysk fotboll och knappast heller sänka kvalitén på den Ukrainska ligan. Kanske t.o.m. tvärtom då Dynamo Kiev presidenten, Igor Surkis, förslag om att minska ligan till 10 lag skulle kunna genomföras relativt smärtfritt om man "blev av" med Tavrija & Sevastopol.”

Vi tackar hjärtligt Johan för sin syn om hur situationen på Krim eventuellt skulle kunna påverka den ryska liga och de ukrainska lagen. Frågan vi på Ukraina redaktionen däremot framförallt ställer oss är: hur hade den ukrainska ligan sett ut utan de två Krim lagen? Som Johan börjar röra vid så har det alltså uppkommit ett förslag om att reducera den Ukrainska ligan till endast 10-12 lag, istället för nuvarande 15 (16 om man räknar med Arsenal Kiev som startade säsongen, men som sedan gick i konkurs). Förslaget menar man skulle kunna förenkla den svåra ekonomiska situation som många klubbar runtom i Ukraina idag befinner sig i, vilket vi inte minst sett i exempel som ovan nämnda Arsenal Kiev, men även i laget Kryvbas från staden Kryvyi Rih i centrala Ukraina. Kryvbas slutade så sent som förra säsongen på 7:e plats i lagen, precis utanför Europaspelet, men kom alltså inte ens att starta säsongen på grund av sina ekonomiska problem. Utöver detta har även det nuvarande topplaget Metalist Kharkiv hamnat i en liknande situation, där EU i nuläget frusit deras ägare Serhiy Kurchenkos tillgångar, efter misstankar om ett samarbete med den nu avsatte presidenten Viktor Yanukovich, där flera miljarder euro av statens tillgångar ska ha förskingrats.

Ett av de förslag som kommit upp är inspirerat av det ligasystem som idag finns i Georgien, där 12 lag första först möter varandra hemma och borta, totalt 22 matcher, innan man delar upp serien i två halvor, där de sex översta gör upp om titeln, och de sex understa lagen slåss för sin överlevnad. Även här spelar man både hemma och borta mot varandra, vilket innebär ytterligare 10 matcher till. 12 lag och 32 matcher istället för 16 lag och 30 matcher, alltså. Detta hade rent spekulativt varit intressant, då det förmodligen hade ökat kvalitén på de lag som faktiskt spelar i högsta divisionen, och där slagspåsar som Tavrija och Metalist Zaporizhya i årets upplaga av UPL hade undvikits. Men vilka lag hade fått delta i denna 12-lagsliga? Om man stryker de två ovan nämnda lagen och det andra laget från Krim, Sevastropol, så återstår enbart 12 lag. Men ska man till exempel då ignorera ett Olimpik Donetsk som leder Persha Liga (ligan under UPL) överlägset, och som mycket väl hade kunnat göra åtminstone lika bra ifrån sig som ett lag som Hoverla i UPL. Det är här problematiken ligger, att det blir svårt att på ett rättvist sätt fördela de 12 platser som kommer återstå.

I slutändan skulle det dock med största sannolikhet handlat om de lag med mest pengar, vilket dock skulle innebära att ett lag som Volyn Lutsk, som för närvarande placerar sig i mitten av tabellen, skulle få det svårt. Inför säsongen hamnade man sista på den lista över de ukrainska klubbarnas marknadsvärde, vilket i alla fall ger en hint om hur starka klubbarnas ekonomi är. Det ska dock sägas att Volyn i och med sin starka säsong höjt sitt värde, och petat ner just Metalurg Zaporizhya till platsen som den klubb i ligan med lägst marknadsvärde. Klubbarna i toppen; Shakthar Donetsk, Dynamo Kiev, Metalist Kharkiv och Dnipro Dnipropetrovsk står ensamma för nästan två tredjedelar av det totala marknadsvärdet, medan resten av lagen alltså delar den resterande dryga tredjedelen emellan sig, vilket inte minst gör ett lag som Chornomorets prestationer i toppen av tabellen och ute i Europa än mer imponerande. Hur som helst så hade en potentiell 12-lagsliga trots allt ändå besått, om man följer tabellen över marknadsvärde, av de lag som idag spelar i UPL, minus just Tavrija, Sevastopol och Metalurg Zaporizhya. Olimpik Donetsk har till exempel ett marknadsvärde som är mer än dubbelt så litet som Metalist Zaporizhya, som alltså är det med lägst i UPL. 

Men ska man bara dumpa lagen på Krim då? Som det ser ut nu ser halvön tyvärr ut att vara förlorad till Ryssland, som dessutom börjat avancera längre norrut mot Donetsk hållet till. Om man ser till hur Tavrija och Sevastopol som klubbar eventuellt kommer att påverkas, så ser det i alla fall rent ekonomiskt bra ut, då man som Johan Nilsson ovan säger förmodligen kommer få ekonomiskt stöd från någon av Vladimir Putins oligarkvänner. Som det ser ut nu har Tavrijas ägare Dmytro Firtashs, precis som Kurchenkos i Metalist, tillgångar fryst av liknande anledningar som för Kurchenko. Rent sportsligt hade det inte heller inneburit någon större omställning för lagen, då ett eventuellt inträde i andradivision inte hade varit något ovanligt för de båda klubbarna, då Sevastopol så sent som förra säsongen låg i den ukrainska andra divisionen, medan Tavrija under i princip hela den pågående säsongen legat på nedflyttningsplats, och om man mot förmodan hade stannat i det ukrainska ligasystemet så hade nästa säsong antagligen tillbringats i Persha Liga.

Någonting som däremot hade ändrats radikalt vid en anslutning till den ryska ligan är situationen för fansen. Bortaresor som nu som längts sträckt till Lutsk i nordvästra Ukraina, förlängs nu med flera hundra mil där bortamatcher så långt bort som i Tomsk i de östra delarna av Ryssland, över 450 mil bort, kan förekomma. Även ifall majoriteten av invånarna på Krim uppenbarligen säger sig vilja tillhöra Ryssland, så är det långt ifrån alla. Enligt en intervju i The Guardian så är kärnan av fans i till exempel Tavrija ofta ukrainska nationalister, där många inte ens valde att ställa upp i valet om självständighet som skedde på Krim i början på mars, då de redan på förhand visste att deras röst inte skulle spela någon roll i slutändan. En anslutning till den ryska ligan hade alltså varit förödande för många av de fans som i nuläget tillhör Krimklubbarna, och frågan är vad som kommer hända med supporterstödet och stämningen på hemmamatcherna om de tillslut hamnar i den ryska ligan. Det ska i alla fall blir oerhört intressant att följa upplösningen av det hela, och förhoppningsvis resulterar i det bästa både för klubbarna från Krim, och för den ukrainska ligafotbollen.

Källor: Financial Times, tranfermakt.de, espreso.tv, The Guardian

Axel Wendt@axelwendt2014-04-15 15:13:00
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest