Krönika: Talanger som tröttnar
Är Imad Khalili en av talangerna som får gott om speltid 2007?

Krönika: Talanger som tröttnar

Det gnälls ofta på att våra bästa talanger drar utomlands redan i åldrarna 16-20 år, men egentligen är det inte så konstigt då man i Sverige räknas som talang tills man är minst 25 år gammal.

Det påstås att HIF är intresserade av Gefles René Makondele, en 25-årig Kongoles som fick gå från Djurgården eftersom han inte bedömdes platsa där. I en omgivning som består av bönder och hantverkare har han blivit en lokal stjärna. Gefle vill ha 9 miljoner kronor för Makondele, allt över 2 miljoner är rent ocker anser jag.

Platsen som Makondelevärvarfalangen anser vikt för honom är som vänster mittfältare. Där spelar just nu Fredrik Svanbäck med ett färskt långtidskontrakt på fickan. Inom HIF´s olika supportergrupperingar ska det alltid finns minst en kille som oavsett insats sågas jämns med fotknölarna. Tidigare har det varit Hasse Eklund, Fredrik Larsson, Andreas Dahl och numera är det Fredrik Svanbäck med viss backup av Franco Miranda som jämt sågas.

Alla Svanbäck-bashers missade tydligen HIF´s höstsäsong där Fredrik Svanbäck var en av de bästa spelarna som tillsammans med Andy Jakobsson var den som höjde sig mest under Stuart Baxters ledning. Såg anti-Svanbäck falangen höstens matcher så är det i alla fall övertygade om att han kommer att falla tillbaka till det osäkra spel som präglade honom under Peter Swärdhs era. De verkar ha glömt att det är Stuart Baxter som tränar HIF nuförtiden?

Bakom Fredrik Svanbäck finns Imad Khalili, en av Sveriges största talanger endast 19 år gammal. Skulle HIF värva Makondele, vilka signaler sänder man då till Imad? Du är tredjevalet så förbered dig på att se matcherna från läktaren eller? För hittills har Imad inte lyckats konkurrera ut Svanbäck, vad säger då att han skulle kunna konkurrera ut Makondele som värvats för 9 miljoner? Till Imad´s försvar ska man tillägga att han var utlånad hela hösten till Randers FC i Danmark och har inte haft möjlighet att imponera på Stuart Baxter ännu.

Den defensiva innermittfälts positionen har också blivit vakant i och med Andreas Grankvists utlåning till Wigan. Förstår att HIF inte var särskilt nöjda med det upplägget. Man vet ju inte om han återvänder till sommaren och då känns det inte rätt att värva en permanent ersättare ännu. Andy Jakobsson går ner som mittback enligt Baxter, vet inte om jag personligen håller med Mr Baxter där? Mixtra så lite som möjligt med ett vinnande koncept är min filosofi. Som mittbacksersättare finns talangfulle Oskar Rönningberg 20 år gammal som under 2006 fick spela ganska många matcher både från start och som inhoppare i backlinjen. Stöttad av rutinerade Fredrik Björck, Daniel Andersson, Andy Jakobsson och Erik Wahlstedt tror jag att Oskar kommer att höja sig rejält i år. Förtroende ger självförtroende.

Andy Jakobsson kan också under vissa matcher gå ner som mittback vid avstängningar och så vidare. Men då blir ju den defensiva mittfältsplatsen vakant? Ingalunda. Andreas Landgren har med sina inhopp i Royal League visat att han är mogen för det jobbet. Men han är ju bara 17 år? Visst, men man behöver inte vara minst 22 år gammal för att platsa i ett allsvenskt topplag, eller i landslaget för den delen där Lagerbäck verkar föredra en snittålder på drygt 30+.

Cesc Fabregas slog igenom i Arsenal som 17: åring, varför skulle inte Andreas Landgren kunna göra detsamma i HIF som 17: åring? Visst är Fabregas en mycket större talang än Landgren men så är också PL en mycket större liga än Allsvenskan på alla sätt och vis. Andreas har redan visat att han klarar det. Hans gener är utmärkta med HIF (och Halmstads) legendaren Sven-Åke Landgren som far. Stuart Baxter tror på honom och han brukar kunna avgöra om det håller eller inte.

Tidigare var det ju lite diskussioner om Daniel Anderssons kontrakt och längden på det och Danny ”CTFO” The Dribbler fick till slut sina tre år. Inget emot det, han är en av allsvenskans absolut bästa målvakter. Men jag förstår även HIF´s tveksamheter, de har två mycket talangfulla målvakter i truppen idag i form av Oscar Berglund och Pär Hansson. När Daniel Anderssons kontrakt går ut 2009 är Oskar 25 och Pär 24, då borde de båda vara ordinarie målvakter i ett allsvenskt lag. Vi vet ju med förskräckelse hur det går för en reservmålvakt som sent i karriären ska ta över 1:a positionen…

Svenska tränare och klubbledare måste börja ge de unga talanger som finns i landet chansen att spela i allsvenskan också, inte importera dyra utfyllnadsspelare. Sen sitter de och bölar för att alla talanger försvinner till utlandet. När man är 18 år har man inte mycket tålamod och ser man då framför sig att man måste vänta tills man är ungefär 21 innan man kan räkna med att vara ordinarie i sitt klubblag och minst 24 innan man kan vara aktuell för landslaget är det inte konstigt om man drar till England, Holland eller Danmark.

Landslagets senaste vinterutflykt till Sydamerika innehöll en 33 år gammal landslagsdebutant, inte utan att man börjar fundera på om inte någon av U-21 landslagets anfallare hade varit mer lämpad? Det hade åtminstone känts som mer framtid i en träningsturnering. 

//Stefan Christensen

Redaktionen2007-01-29 20:40:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"