Krönika: Tagen på sängen

Krönika: Tagen på sängen

I vissa sammanhang kan det vara skönt att bli tagen på sängen, men är man en fotbollsklubb är det sällan roligt. Försäljningen av Luton Shelton och utlåningen av Andreas Grankvist tog verkligen HIF på sängen.

Kan tänka mig att Stuart Baxter gick omkring och nynnade på Timbuk 3´s gamla slagdänga ”The future is so bright, i gotta wear shades” i början av december. Utlåningen av Henrik Larsson visade sig bli en win-win situation för både HIF och Manchester United, HIF får cash, god PR och en matchtränad Henke tills säsongen drar igång. Manchester har fått igång sitt spel igen, mycket tack vare Henke.

Luton Shelton talade tidigt om att HIF inte var slutmålet i hans karriär, vilket klart svider lite om man har ett HIF hjärta. Prislappen på Shelton var dock satt ganska högt, man behövde inte sälja Shelton för man skulle ju snarare spetsa truppen än ersätta nyckelspelare. Ut åkte bröderna Karisik, Kobben och Mahr. I detta läget hade HIF ingen anledning att ge sig in i budgivning på spelare som Dixon, Toivonen, Keene eller Stephensen. Skulle bara blivit onödigt dyrt och vi hade varit tvungna att bänka en del ”Stjärnor” vilket få av dessa egon klarar av.

Men, så kommer först Wigan och vill köpa Andreas Grankvist, våran kapten och mittbacksgeneral. Andreas är HIF i själen, när andra talanger gjorde strömhopp från klubben som Bosman skrev han istället på ett 4-årskontrakt. Respekt! Ska man då stoppa en sådan kille från att ta chansen i Premier League? Nä, det ska man inte tycker jag, sen hade nog Andreas lite tveksamheter också eftersom det tydligen var han som insisterade på att först lånas ut med option för Wigan att köpa loss honom.

Detta ställde givetvis till problem för HIF, ska man skaffa en ersättare för en spelare som kanske återkommer i sommar? Av Andreas tid i Wigan är det svårt att säga vad det blir, han har pendlat mellan startelvan och läktaren. HIF hörde sig för om att låna en mittback tills man visste hur Andreas framtid såg ut.

Man har provat flytta ner Andreas Jakobsson som mittback med följden att mittfältsspelet kollapsade. Testet verkar nu vara över, Andreas hör hemma på mitten! Men att det ska vara så svårt att hitta en duglig mittback har jag svårt att fatta, allsvenskan och superettan kryllar ju av svenska habila mittbackar som kan värvas med motivet att komma till en klubb som siktar på guld i både cupen och allsvenskan samt UEFA-cupspel.

Sheffield United har tittat på Luton Shelton i omgångar och hade de bara fått tummen ur arschlet och handlat i november istället hade vi inte suttit där vi sitter nu. Det hade förmodligen inte ”The Blades” heller, med Luton Shelton från november är jag säker på att tabellsituationen varit muntrare för dem.

Sen ska man komma ihåg att 28 miljoner för en spelare som kostade 1 miljon i inköp är bra förvaltat. Man bör också ha i åtanke att Shelton var i princip skadad halva säsongen, trots det lyckades han vanligtvis göra mål innan han linkade av planen. Han lär vara skadad i Sheffield just nu, inget som säger att han inte varit det om han spelat med HIF. Visst hade han säkert mått bra av ytterligare en säsong i HIF men den kunde ju också spolierats av en skada, hur mycket pengar hade vi då fått för honom?
Det har varit en del spelare på provspel vilket är bra, HIF´s osedda värvningar har ju tidigare visat sig mindre bra. Folk gapar om ett ”namn” det ska var ett namn de känner till eller som i alla fall genererar mer än tre träffar på Google.

Det snackas om Rene Makondele och enligt senaste artikeln i HD verkar det som om Gefle´s ordförande myser när han hör att HIF fortfarande är intresserat trots att Gefle nobbade HIF´s ursprungliga bud. Det betyder i korta drag att Makondele blir dyr, dyrare än vad HIF tänkt från början.

Lägg ner det projektet, han är inte värd de pengarna som Gefle vill ha. Han kan gå som Bosman till MFF i höst när de återigen ska bygga ett nytt lag.

Prioritet 1 hos HIF är att hitta en duglig mittback med EU pass, så jävla svårt och dyrt ska väl knappast det vara?

Prioritet 2 bör vara en anfallare som har andra egenskaper än de som vi har i truppen just nu, det vill säga snabbhet bör premieras. Men det är inte helt akut med det, de anfallare vi har som första uppställning, Karekezi och Larsson, producerade faktiskt nära 30 mål för HIF under 2006. Den anfallare som ska värvas kan komma från ett land utanför EU om han har de spetsegenskaperna som HIF är ute efter.

Kanske en asiat, Baxter har ju en hel del kontakter i Asien efter sina år i Japan. ASEAN–Cup avslutades nyligen och där fanns det i alla fall 5-6 spelare som uppfyllde kriterierna som Luton Sheltons ersättare bör ha, en hel del av dem skulle säkert kunna tänka sig allsvenskt spel som ett steg på vägen till Premier League.

Sen kan man undra vad som hände med det Brasilianska samarbetet, dog det samtidigt som Dinei?

Det finns en del att jobba med för HIF, men så är det när man blir tagen på sängen.

Av: Stefan Christensen

Redaktionen2007-02-14 07:12:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"