Krönika: HIF gör rätt

HIF vs Förbundet. En batalj att följa.

Jag vet att många rasar över HIF:s agerande att försöka få igenom den lag som i Danmark ger klubbar rätt att använda fler än tre spelare från 78 olika länder, bl a afrikaner som är väldigt förekommande i HIF.

Man tröttnar snabbt på kommentarerna. 
"HIF:s agerande kan komma att stoppa svenska talanger".
Hur ofta har man inte hört den?
Ledsen att säga det, men jag ser inget fel i HIF:s agerande när det gäller icke-EU-regeln.
HIF har fler än tre afrikaner och självklart vill man att alla ska vara disponibla i samma match.
Men det är absolut inte därför som jag tar HIF:s parti. Oerhört många har höjt kritiska röster mot HIF och anklagat de för att stoppa svenska talanger.
Det går bara att skratta åt en sådan kommentar.
Folk vill inte att Allsvenskan ska förknippas med ligor från nationer som Malta, Moldavien, Makedonien, Andorra, Albanien, Armenien, Ungern...
Samtidigt vill man att svenska lag ska satsa på svenska talanger. Helt okej.
Men om man tar upp de bästa svenska talangerna kanske man inte får ett lika bra lag som man skulle fått med ett par utländska spelare?
Jag är helt eniga med alla de som irriterar sig över floppvärvningar där svenska spelare varit bättre.
Några bra exempel på utländska spelare som floppat är Tarmo Neemelo (HIF), Mamadou Diallo (IFK Göteborg), Martin Crossa (IFK Göteborg) Reinaldo Silva (HIF) och Peter Christiansen (HIF).

Men när spelare som Afonso Alves, Paulinho Guara, Ailton Almeida, Peter Ijeh, Wilton Figueiredo, Olivier Karekezi, McDonald Mariga, James Keene, Ari da Silva Ferreira, Luton Shelton, Jonatan Johansson, Junior, och, framförallt den bäste importen på otroligt länge, Álvaro Santos kommer till Sverige finns det inget snack.
Då är svenska talanger besegrade och på senare tid är det bättre importer då klubbarna lärt sig av sina misstag. Jag säger inte att svenska talanger är ett dåligt alternativ.
Rent ekonomiskt gör man ett kap om man fostrar en talang ur egna leden och sedan får en 80 millar som MFF fick för Zlatan. Ska poängteras att sådant sker lika ofta som lag vinner på Olympia. Alltså inget att förlita sig på.

Om nu HIF vinner i denna strid mot förbundet ska man inte snöa in sig för mycket på utländska spelare. Det kan bli för bra.
En mix á la, förlåt mig, Malmö FF är bra.
Ett par afrikaner varav en skallar en ex-fotbollsspelare och ex-HIF:are i form av Järdler, en brasse som bildar ett hyperfarligt anfallspar med Finlands bästa forward (?).
Man har även allsvenskans bästa back i Ulrich Vinzents och en svensk (!) framtidskeeper i Jonas Sandqvist.
Jag ska snabbt ta död på alla spekulationer om att jag skulle vara lagd åt Malmöhållet.
Jag är inte alls avundsjuk på MFF, bara ärlig. De har ett bra lag.
HIF har också en mycket lovande trupp med en fin mix.
Det är helt klart bättre att göra som HIF att ha "bara" afrikaner och inte en spelare från varje land.
Att Zlatan inte alltför ofta passar in i Sveriges spelsätt är, tror jag, för att han besitter en mer "sydeuropeisk" spelstil till skillnad från de övriga fysiskt starka och mindre tekniskt begåvade spelarna i Blågult.
Att han gör supersuccé i Inter är föga överraskande. Det är hans spelstil och det känns bra att se Zlatan på gång. Han gör trots allt det oväntade som kan skicka Sverige till EM.
Det jag vill få sagt är att HIF, om man nu ska importera spelare, gör rätt i att snöa in sig på en världsdel. Då förstår spelarna ofta varandra eftersom de är uppväxta med samma sorts fotboll.
Ett perfekt exempel på det är Kalmar FF och deras brassar. Tillsammans är de oerhört starka då de förstår varandra.

Och. Förlåt Adama men sanningen ska fram.
HIF ska helst inte ha för mycket afrikanskt i backlinjen.
Ser man till det individuella så skulle Afrikanska lag vunnit VM varje gång.
Men ofta åker de ut pga något de inte är kända för som är så oerhört betydelsefullt.
Afrikansk organisation (på fotbollsplanen) är lika organiserad som Carlos Valderramas frisyr (åtminstone som den var då).



Örjan Briand2007-03-22 17:41:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"