Allsvenska hörnan special

Allsvenska hörnan special

Den Allsvenska hörnan bjuder idag på en landslagsspecial med snack om Parkenincidenten, apburar, Johan Elmander och de alltid utskällda förbundskapterna Lagerbäck/Andersson.

I panelen den här gången hittar ni Per Welinder (Himmelriket), Niklas Jogsten (Forum 1891), Johan Nilsson (Gnagarforum) och Jonas Larsson (Himlen är ljusblå). Frågor & protokoll: Micke Möller.

- - - - - - - - - -

Sedan i lördags har fotbollssnacket givetvis handlat om den danske supportern som sprang in på Parkens gräs och försökte nita domare Fandel. Men är det överhuvudtaget möjligt att hindra att sådana här saker sker, och i så fall hur?

Per (MFF):
– Ja. Vi har redan vant oss vid TV-sända matcher. Nu är det dags för spelarna att vänja sig vid TV-sänd publik...

Jonas (Gefle):
- Visst är det möjligt. Man kan ta till höga staket eller som Lagerbäck sa ”spela i en bunker”. Men själv har jag inte mycket för hetsen om hårdare tag med mera. Det är inte det bästa medlet att ta till ute i samhället och således inte heller på fotbollsarenor.

Johan (AIK):
– Säkerhetsvakter som är vid medvetande och som har förmågan att iaktta och framförallt förflytta sig vore väl en bra början? I det här fallet saknade samtliga dessa förutsättningar – det var de danska spelarna som fick styra upp puckot. Sen bör man nog skilja på vilka som kan ta sig in. En någorlunda nykter, motiverad och vältränad individ som verkligen gett sig tusan på att ta sig in – det accepterar jag är svårt att stoppa. Ett tokpackat fyllo med en maxhastighet på 2 km i timmen – nej. Sen saknas det egentliga påföljder för individen idag. Det vet de flesta om.

Niklas (DIF):
– Straffet ska höjas till en kännbar nivå så att bara ”extremister” vågar springa in på plan. Om säkerheten dessutom ökas inne på arenan kommer vi att få se färre incidenter likt den på Parken.



Finns det en risk för att vi får tillbaka de där gamla apburarna med staket och taggtråd som var så inne ett tag på fotbollsarenorna?

Johan (AIK):
– Jag antar att du menar i Europa. På andra ställen i världen finns det både vallgravar, beväpnad militär och taggtråd. Nej – pengarna styr fotbollens utveckling helt, och TV-kapitalet vill inte se apburar utan ansiktsmålade glada konsumenter som klappar i takt med jumbotronen.

Jonas (Gefle):
– Jag hoppas verkligen, verkligen inte att det blir så. Men det är inget nytt att fotbollsförbundet blickar mot ”den engelska modellen”. Alla förändringar som införts i England har tyvärr varit på bekostnad av att den passion och glöd som fanns på läktarna tidigare till stor del försvunnit.

Niklas (DIF):
– En ökad säkerhet, ett mer kännbart straff tillsammans med en bättre metod för att identifiera våldsverkare på arenan bör räcka.

Per (MFF):
– Ett stort problem är väl att dagens domarsystem är förlegat. Nittionio procent av all frustration på läktaren riktas ju alltid mot domaren. Tack vare TV:n är vi vana vid att vi ser matchen bättre än domaren och vi vet att det begås massor av misstag i varenda match. Jämför med amerikansk fotboll, där är det inte direkt läge att påstå att man såg bättre än de sju domarna, eller hur många de nu är. Sen vill man ju inte ha den typen av spelavbrott hela tiden, men övervakningen är det inte fel på. Och då kan man väl misstänka att frustrationen också är mindre.



Om vi skall snacka lite om själva matchen mot Danmark. Sverige inleder med glans, spelar enkelt, snabbt och effektivt, eller… Men 3-0 blir alltså 3-3, och man kan fråga sig vad det är som händer med laget efter danskarnas reducering?

Per (MFF):
– Jag tycker det såg rätt kasst ut i första också, men vi hade ju ett sanslöst flyt. 1 - 0 är en bjudning, och Petters frispark med touch på backen rätt upp i krysset är en på miljonen. Kom ihåg att vi bara var en idioträddning av Isaksson från 1 - 1 strax efter att vi öppnat målskyttet. Danskarna var det klart bättre laget generellt. Lysande undantag var Chippen och Elmander. I övrigt såg vi rejält bleka ut, speciellt Ljungberg som måste gjort sin sämsta match i landslaget.

Johan (AIK):
– Danskarna byter spelsida, använder planens fulla bredd, spelar på ett tillslag och utmanar vid rätt tillfällen. Vi har två, upprepar två, naturliga försvarsspelare på planen. De drar isär oss, skapar ytor och hamnar i offensiva en-mot-en-lägen där vi inte får fram något understöd. Tur för oss att Bendtner inte kan skjuta.

Jonas (Gefle):
– Jag tror det var psykologiskt mycket viktigt för danskarna att de fick 1-3-reduceringen innan halvtidsvilan. Med det kunde de ladda om till andra och när Jon Dahl Tomasson gjorde 2-3 och danskarna satte press, då kändes det faktiskt mest som en väntan på kvitteringen. Visst var det svagt försvarsspel, men tror att det främst sitter i skallen. Att leda med 3-0 med lång tid kvar av matchen är inte alltid en dröm. Det fick Sverige erfara nu, och det fick Malmö bittert erfara på Strömvallen i fjol.

Niklas (DIF):
– Danmark har en bra offensiv. Och när ett lag inte har något att förlora tillsammans med stödet från hemmapubliken och en turlig reducering kan det blir så här. Men självklart kan man kritisera vissa individuella prestationer och självklart kan man kritisera den fega svenska taktiken.


En spelare som imponerat på mig ända sedan tiden i Brøndby är Johan Elmander. Och flytten till Toulouse verkar ha lyft honom ytterligare ett par snäpp. Hur ser ni andra på honom? Är han rent av landslaget bästa forward?

Niklas (DIF):
– Att få spela i Djurgården som ung och lovande brukar ge bra effekt. Elmander har allt. Det här är bara början.

Per (MFF):
– He, he... Han är formstarkast utan tvekan. Ett anfall med honom och Zlatan kan bli riktigt bra.

Johan (AIK):
– Helt klart är han väldigt väldigt bra iallafall. För att vara ”bäst” ska han vara bättre än Ibrahimovic, men för mig är det så att de levererar olika saker på planen, så jag nöjer mig med att konstatera att de är väldigt, väldigt bra. Båda två. Sånt här blir till slut en fråga om tycke och smak och vad du vill få ut av en spelare på en viss position. Vem är bäst av Anders Svensson och Kim Källström? Messi eller Crespo?

Jonas (Gefle):
– Jag tycker att Zlatan i sin bästa form är bättre, men i nuläget är Elmander den hetaste. En forward med power och målsinne som har hamnat rätt i karriären, som sagt. Nu är han avstängd mot Island, men det känns ändå inte som nån större förlust. I stället är det perfekt att testa en ny anfallsduo mot ett motstånd som just Island.



Uefa har ännu inte beslutat om resultatet, men det mesta tyder på tre poäng och ett 3-0-resultat till Sverige. Det innebär att Sverige seglar upp som etta i gruppen med 15 poäng – dvs. fem segrar och en förlust på sex matcher. Det är väl ett rätt bra facit, och ändå är Lagerbäck/Andersson ständigt ifrågasatta, och får höra att de inte är rätt män för jobbet. Hur går det ihop?

Per (MFF):
– Förmodligen för att de har så svårt att släppa sina gamla favoriter att de hellre flyttar Micke Nilsson till vänsterbacken än att bänka en långt ifrån formtoppad Alexandersson.

Jonas (Gefle):
– De anses väl lite för tråkiga och fega, inte minst hos media. Tror det är anledningen. Resultaten borde ju annars tala för sig själv.

Johan (AIK):
– Media vill ha en självförsörjande nyhetscykel där de kan bygga upp och rasera om vartannat och där de själva helt kan diktera villkoren å ena sidan. Å andra sidan finns även den grundläggande mänskliga tesen att gräset alltid är grönare på andra sidan. Jämfört med hatkampanjerna mot Tommy Söderberg efter Zetterberg-gate är det ju ganska lugnt. Men det var där det här lite likgiltiga föraktet mellan landslagsledningen och delar av journalistkåren tog fart.

Niklas (DIF):
– Jag tror att svenska förbundskaptener alltid kommer att vara ifrågasatta tills vi supportrar får höra en målsättning som stämmer överens med vår egen – Sverige ska vinna titlar. Vi har riktigt bra spelare och vi har världens bästa lagmoral. Vi är alltid kandidat till guld. Lagerbäck är feg och han kommer aldrig att kunna föra Sverige till guld.




Ikväll smäller det igen mot Island på Råsunda. I höstas kammade Sverige hem en knapp 2-1 seger på ett kylslaget Laugardalsvöllur i Reykjavik. Vad tror ni om matchen ikväll? 

Johan (AIK):
– En lite läskig match på förhand som helt hänger på lagets inställning och ödmjukhet inför uppgiften. Vi har klart kapacitet att knäcka Island på en halvlek, det kan även bli en frustrerande nagelbitare med impotent anfallsspel och långa nickabortbollar. Lasse och Roland får väl påminna dem om att en landskamp handlar om att tömma sig helt, att få ut allt man har i sig. Då går det vägen. Världsmästarna fick med nöd och näppe en uddamålsseger mot Färöarna i lördags. Apropå ingenting.

Per (MFF):
– Jag för min del laddar upp med falukorv och mellanmjölk och klappar fram laget till en övertygande 1 - 0 seger.

Jonas (Gefle):
– Island har sin i särklass bästa spelare avstängd och fick bara 1-1 mot Lichtenstein senast. Kanske revanschsuget, men vad gör det? Island kan göra det svårt för svenskarna genom att spela kompakt och snålt. Men hur som helst ska det vara en så stor skillnad i kvalitet mellan lagen, att det helt handlar om underskattning om Sverige tappar poäng här.

Niklas (DIF):
– Precis som Jonas tog upp: Island spelade oavgjort mot Liechtenstein. Det säger allt.

Sverigered. // MMmickael.moller@svenskafans.com2007-06-06 09:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans