Krönika: Frågorna blev åtminstone besvarade

Stuart Baxter har inte gett Imad Khalili alltför mycket speltid till fansens stora besvikelse. Svar på tal och fördel Baxter efter sortin ur Svenska cupen.

Hemkommen efter ett ganska svalt derby både spelmässigt och publikmässigt. Dryga 7 000 är inte godkänt även om någon försöker säga att den gick på TV. Samtidigt var inte HIF godkänt heller vilket jämnar ut allt. Ingen spelare utmärkte sig som en katastrof. Varför? Ingen utmärkte sig som en stjärna heller...

HIF fick BoIS dit man ville och med det järngreppet skulle matchen dödas. Det lyckades man inte med (igen) och när BoIS fick en av sina max fyra, fem chanser, satt 2-1. Oscar Berglund i målet gör en fläckfri insats och visade inga tecken på nervositet. När jag var i Trelleborg och såg HIF tappa allt för att i matchens självaste slutsekund återta trepoängaren, tänkte jag som många andra. Är detta vändningen? Får HIF och Baxter den arbetsro som man så länge saknat? Och när jag frågade Daniel Andersson i en intervju (finns att läsa på SvenskaFans) om guldet var av samma värde i år, var svaret via en omväg ja. Det märktes inte i dag. Förutom HIF är väl den som försämrat sin position Imad Khalili? Allt började i HD där Högaborgssonen vädrade sina åsikter och har fått ett stort stöd från supportrarna. I dag fick han så chansen i en hel halvlek (slutminuten mot TFF var ingen ärlig chans) och blandade insatserna. När han av någon anledning ska göra det snyggt tar BoIS enkelt bollen och kontrar in 2-1. Det kändes onödigt att skicka upp Oscar Berglund på hörnorna då Imads inlägg och hörnor alltid fastnade på första försvarare. En låg och kort hörna var alltid att vänta. När vi ändå snackar hörnor vill jag passa på att hylla Dahl och hans hörnor som blivit farligare på senare tid. Förr var ju HIF inte det minsta farligt på fasta situationer. Dahl verkar också växt till sig och fått välbehövligt självförtroende och är för mig given mot Hammarby.

Baxter fick rätt angående Imad - men Skulason då?

Det var minst sagt svar på tal från Baxters sida när han visade alla varför han inte gett Imad chansen förut. Vad har britten för ursäkt när det gäller Olafúr Skulason som inte spelat allsvenskt sedan...? Det är min innerliga förhoppning att man inte tagit hit islänningen för att han inte kostade något men samtidigt inte har några planer för honom. Då kunde lika bra Vålerengen fått honom. Jag har bara hört bra om denna mittfältare, men har inte kunnat bilda en egen uppfattning då han aldrig får spelare och har han fått det så är det en minut här och en minut där.
Frågorna blev verkligen besvarade. Är HIF inte bättre än så här? Nej. Är Oscar Berglund en fullgod ersättare om något händer Daniel Andersson? Utan att ha ställts på några större prov känns det som en svår fråga. Men jo, det är han. Räcker Imad till? Tja, Olympia och Allsvenskan är inte Eneborg och att lira med polarna där man kan dra fjorton man för att sedan läckert sätta den i krysset...
Men jag ska även ge Imad lite cred. Han kom till tidiga inlägg och hade det funnits intressenter i HIF så hade de förvaltat något av alla hans inlägg.

Spelet måste höjas om Hammarby inte ska vinna tvåsiffrigt

HIF höll låg nivå i dag och hade det inte varit för att cupen inte är något för allsvenska lag (tre lag kvar varav två av de möts) hade jag skämts och det rejält. HIF var inte tillräckligt skickliga framför målet som så många gånger förr. Men. Spelet måste höjas flera snäpp. Passningsspelet, tempot, effektiviteten och lagarbetet. Hammarby som derbyvann mot Djurgården och som totalt körde över IFK Göteborg i 45 minuter kommer tacksamt att utnyttja HIF:s misstag. Sebastian Eguren, Louay Chanko, Suleyman Sleyman och Erkan Zengin är bara några av alla "Bajare" vars formpil pekar spikrakt norrut. HIF måste prestera sin bästa fotboll för att kunna rå på Hammarby. De behöver även ett fantastiskt stöd. Förhoppningsvis är HIF-fansen piggare på match på onsdag än vad de var i dag med tanke på den usla publiksiffran.

Det har hackats en hel del på Razak Omotoyossi som är alldeles för mycket upp och ner. Detsamma gäller Olivier Karekezi vars tempohöjningar är obefintliga eller som en kille på läktaren sa: "Kolla på nummer 15 i HIF. Nu vet jag hur det ser ut när en snigel accelererar." Något måste ske och det snabbt. En snabb anfallare som kan ge Henke en ärlig chans. Just nu är det som att ställa upp med ett anfallspar i form av Didier Drogba och Tarmo Neemelo. På onsdag är det en ny chans för HIF att lyfta. Förhoppningsvis får Olafúr Skulason chansen. HIF kan ha nytta av lite isländskt "jävlaranamma"...


Örjan Briand2007-06-28 23:11:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"