Fans i Fokus: Talanggruvan Falkenberg
Falkenbergs spelare firar det säkrade kontraktet 2007 med supportrarna

Fans i Fokus: Talanggruvan Falkenberg

Succéserien Fans i Fokus tågar vidare längs med västkusten ner till Falkenberg där vi möter sidans redaktör Eric Nilsson, som berättar om sin hängivenhet till laget i hans hjärta. Vad många inte känner till är Falkenbergs förmåga att fostra talanger.
- Vi i FFF är mästare på att vidareutveckla spelare, menar Eric.

Falkenbergs FF – varför håller man på dem? Tala gärna för dig själv och för "mannen på gatan". Hur länge har du följt laget?
– Det är det elitlag som ligger närmast där jag bor. Men det är inte därför jag började hålla på dem, utan för att pappa Sverker (nu även läkare för friidrottslandslaget) varit läkare för laget i nära 25 år. När jag var liten tog pappa alltid med mig på matcherna och sen dess har jag fortsatt att gå på matcherna. Så jag har följt laget sen jag var liten. Varför falkenbergare håller på FFF är ju för att den lilla staden har förmånen att ha ett lokalt lag som spelar högt upp i seriesystemet. Dock är intresset alldeles för dåligt, men har i alla fall blivit lite bättre den här säsongen då resultaten varit väldigt bra.

Hur länge har du intresserat dig för att skriva och varför började du skriva för SvenskaFans?
– Jag blev intresserad av att skriva under högstadietiden då man fick skriva uppsatser i svenskan. Sen tyckte jag att det var synd att FFF inte hade någon SF-sida, så jag såg det som en utmaning att starta en FFF-sida och försöka få den så väluppdaterad och informerande som möjligt. Sen jag startade sidan i december 2005 har jag lärt mig nya saker varje gång jag skrivit något nytt, vilket är väldigt positivt. I år tycker jag att sidan varit väldigt bra uppdaterad och det hoppas jag även sidans läsare tycker. Även om jag älskar att skriva så måste jag erkänna att det ibland kan vara jobbigt att skriva mitt i natten när man kommit hem från en match i en stad långt bort. Men visst är det jättekul att få skriva om sitt älskade favoritlag.

Ryktet säger att du ser samtliga Falkenbergs matcher såväl borta som hemma. Hur mycket tid ägnar du åt laget, och vad gör du när du inte följer FFF?
– Ja, vi är en liten skara som försöker vara på plats på alla matcher, såväl hemma som borta. Förra säsongen såg jag 26 seriematcher och i år har jag hittills missat två, så visst ser jag många matcher. Det är jättekul att komma till andra städer och se FFF spela elitfotboll och det är ju såklart ännu roligare om FFF skulle segra, för då blir det ju en riktigt trevlig hemresa och bra stämning i bilen/bussen. Jag ägnar rätt mycket tid åt laget och jag njuter av varje match/träning jag är på, då min kärlek till laget inte går att beskriva med ord. När jag inte följer FFF så tränar jag, umgås med min tjej, min familj (speciellt min hund) och mina kompisar och försöker hitta på roliga grejer hela tiden (som biobesök, går på konserter, idrottsevenemang m.m).

Vad har du får mål med ditt skrivande? Är SvenskaFans bara en hobby eller början på en karriär?
– Målet med mitt skrivande är att få ett jobb som sportjournalist, vilket hade varit en dröm. Först och främst ska jag utbilda mig till journalist (börjar i slutet av augusti på journalistutbildning i Jönköping). Så förhoppningsvis är SvenskaFans en inledning på en karriär inom journalistik.

Falkenberg ligger i skrivande stund på femte plats i Superettan. Vilket betyg ger du laget för dess vårsäsong och vad har ni för förväntningar inför hösten?
– Lagets vårsäsong ger jag på en skala 1-5 en 4:a. Bortsett från ett fåtal bottennapp så har vi gjort en kanonbra vårsäsong och ligger på en hedrande femteplats. Jag är stolt över det laget presterat så här långt och hoppas att FFF gör en lika bra höstsäsong. En sak är i alla fall säker, vi har aldrig varit så bra som vi är nu. Vårat hemmaspel har varit grymt bra och vi är ännu obesegrade på hemmaplan. Stojan har varit bra i målet samtidigt som försvaret skött sig väldigt bra. Mittfältet har slitet hårt legat bakom många mål. Joel Johansson har öst in mål i anfallet. Nu har vi även fått in två nyförvärv (Tobias Holmqvist från HIF och Johan Svahn från HBK), vilket ökar konkurrensen ytterligare. Jag tror stenhårt på mitt FFF och dess succéartade tränarduo.


Nya tränarduon Håkan Svensson (f.d. målvakt) och Thomas Askebrand

Er viktigaste offensive spelare verkar onekligen vara Joel Johansson. Hur mycket betyder han för Falkenberg och hur skulle ni klara er om han försvann?
– Joel betyder jättemycket för oss då han är effektiv och gör många mål. Dessutom så slutar han aldrig att springa, han står ständigt för enorma arbetsinsatser. Nu ser det ju tack och lov ut som om vi får behålla vår skyttekung säsongen ut i alla fall, men det är klart att vi hade saknat honom väldigt mycket om han lämnat. Svårt att se vem som skulle fylla hans plats. Vi i FFF är mästare på att vidareutveckla spelare. Exempel på de är bl.a. Viktor Elm, David Elm, Stefan Rodevåg och Billy Berntsson.

Falkenberg är liksom Qviding en relativt liten elitklubb och dagens spelartrupp består av väldigt många spelare från trakten. Är det viktigt för er supportrar att ha ett "hemsnickrat" lag?
– Ja, det är viktigt för oss supportrar då det då känns som ett mer lokalt lag med spelare från staden och dess omgivning. Jag hade gärna önskat att ha ännu fler falkenbergare i laget.

Till sist: om du fick leva om ditt liv från början och välja favoritlag helt utan påverkan från omvärlden – hade du valt FFF då?
– Självklart! FFF til I die!

Victor Hjelmgrenlinus.sunnervik@svenskafans.com2008-08-06 11:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans