Gästkrönika: FRAMTID LANDSKRONA BoIS 2/2

Fortsättning av krönikan

Hur ska vi då göra?
För det första finns en strategi i klubben sedan Reine Almqvists tid som vi anser det vara viktigt att slå vakt om. Den innebär att vi ska värva mångdimensionellt och konkurrera i ”rätt grupp”. Att värva mångdimensionellt innebär, kort, att en stor del av spelarna i BoIS ska kunna spela på ett flertal positioner. Detta går stick i stäv mot den senaste tränartrenden i fotbollssverige som säger att vi behöver gå mer mot specialisering för att närma oss kontinenten. Att BoIS idag har tre tränare tyder också på att ”specialisttrenden” kan ha smugit sig in i föreningens fotbollstänk. Specialistspelaren fungerar i ett lag som kan hålla sig med minst 22 jämbördiga högkvalitativa spelare. Lag som organisatoriskt kan klara detta i Sverige i dagsläget är Malmö FF, Djurgården och kanske IFK Göteborg men inget av lagen är där än. Landskrona BoIS kan ha max 10-12 spelare på denna nivå och måste sedan fylla på med egna juniorer (minst en per år) och komplementspelare. Därför ska vi värva mångdimensionellt i stor utsträckning även om enstaka tydliga specialister behövs. Friberg, Eklund, Alex, Johan, Norell, Segerström och Kevin Amuneke är alla exempel på den mångdimensionella spelartypen.
Att konkurrera i ”rätt grupp” var något av BoIS signum under åren med Almqvist och Jönsson. Värvningarna skedde i ett osäkrare ekonomiskt klimat än dagens men strategin verkade åtminstone utåt mycket medveten och effektiv. Daniel Nannskog, Jesper Ljung, Afo Dodoo och Henrik Nilsson är alla exempel på spelare som hamnat snett i karriären men lyft på nytt i BoIS. Vad skapade denna miljö säsongerna 2000 – 2002? Hur hittar Landskrona BoIS tillbaka?

För det andra måste Landskrona BoIS vara agenter. Detta innebär att föreningen måste vara aktiva mot spelarmarknaden inte bara som köpare utan också som en god säljare. Malmö FFs försäljning av Zlatan är unik men försäljningen av Rosenberg liknar den första affären i upplägg. Den andra spelarens talang är onekligen inte större än Kevin Amunekes eller Alexander Farneruds. Skillnaden är att MFF/Borg faktiskt aktivt arbetade för att hans spelare skulle bli proffs med bästa möjliga utfall för klubben. Att de skulle bli det rådde ingen tvekan om ändå. Finns det seriöst intresse från ett antal klubbar på en ung talang i BoIS så ska det komma ett erbjudande om diskussion från BoIS före det kommer ett bud från de andra klubbarna.

PENGARNA
Vad är det för mening med att vara Superettans rikaste klubb? Det är den centrala frågan som ställs bland supportrarna. Spelarna undrar varför de inte får högre löner och varför det bråkas om deras matchbonus varje år.

För att vara bland de 20 krävs en långsiktig syn på kapitalet och det finns all anledning att föredra att vara Superettans rikaste klubb än Allsvenskans fattigaste klubb. Blåser man kapitalet på att försöka rädda allsvenskt kontrakt så blåser man klubben. På denna punkt gör styrelsen ett mycket bra arbete.

STYRELSEN
Årets första nummer av Black & Whites medlemstidning granskade styrelsens arbete under den allsvenska sejouren kritiskt. Med anledning av artiklarna togs kontakter från BoIS ledning för att föra en diskussion med Black & White kring dessa artiklar. I samband med dessa kontakter erbjöds hela styrelsen att delta i en ny artikel där varje styrelsemedlem skulle porträtteras och få svara på några frågor bland annat om deras bästa minne med klubben. Dessutom ombads de skriva om vad var och en tillför Landskrona BoIS och vilka visioner var och en hade med sitt arbete i Landskrona BoIS styrelse. Lars Persson som tog emot artikeluppslaget var mycket positiv till uppslaget men efter att ha dryftat det med övriga i styrelsen var han tvungen att meddela att de valde att inte ställa upp och presentera sig för Black & Whites medlemmar. Kritiken mot styrelsen fick därmed stå oemotsagd. För att den var korrekt?

Hur skulle följande persongalleri med anknytning till Landskrona besvara frågorna? Vad skulle de tillföra styrelsen? Har de någon gång erbjudits plats i styrelsen?

Leif Persson Finanschef på H&M

Göran Rossling Borstahusen, design och varumärkesbyggande kommunikation som specialitet. Nyligen tog Borstahusen tredjeplatsen när tidningen Resumé rankade Sveriges bästa designbyråer

Hans Chrunak Presentation överflödig

Roger Ljung Spelaragent boende i Landskrona

Per Olsson Civilekonom och kontorschef på Föreningssparbanken i Landvetter, född –79, tillhörde BoIS a-lag i mitten av 90-talet

Stefan Johansson Tidigare ekonomichef på Landskrona Kommun

Peter Åsberg Marknadschef på Cloetta

Vår förhoppning är att valberedningen vidgar synen inför 2006 och arbetar aktivt mot namn som exemplen ovan.
_______________
C F o C

>> Del I av krönikan

C F o C2005-07-30 17:00:00

Fler artiklar om Landskrona

KRÖNIKA: Halva serien spelad och halvvägs till Allsvenskan