Himmelrikets Fotbollsgala: Årets genombrott

Himmelrikets Fotbollsgala: Årets genombrott

Den jämnaste av alla kategorier blev vem som gjort årets genombrott - Det blev en ytterback från plantskolan i Bromma.

När Miiko Albornoz kom till MFF sågs han som en potentiell ersättare till Ricardinho, vars kontraktsituation då var väldigt osäker. BP-värvningen sågs också som ett alternativ till Jimmy Durmaz och under första hösten i MFF var det på vänsterkanten han fick göra sina gästspel. För det var just gästspel - Miiko fick egentligen bara speltid om någon av de ordinarie var borta av en eller annan anledning.

Många var nog överlag väldigt tveksamma till Albornoz inför säsongen 2012. Hans insatser under 2011 var inte värdelösa, men heller inte på en nivå att det kändes som en spelare som skulle kunna bli en nyckelspelare i MFF. Om inte annat var det högst osäkert om han överhuvudtaget skulle få speltid, för hur skulle han kunna peta Durmaz eller Ricardinho. Det skulle visa sig att han inte behövde det.

När träningsmatcherna satte i gång drogs Ulrich Vinzents med en skada och för att lösa det uppkomna problemet valde Rikard Norling att testa Miiko som högerback. Det skulle visa sig vara ett genidrag av Norling. I princip från första minut var Miiko en succé som högerback. Visst fanns det brister i spelet inledningsvis. Miiko hade brister i positionsspelet och var väl inte överdrivet bra i det defensiva man-man-spelet heller, men han såg till att bristerna märktes så lite som möjligt. Med sin snabbhet, teknik och blick för spelet redde han ut de flesta situationer såväl offensivt som defensivt.

Och under säsongen har han slipat på det som inte fungerade fullt ut tidigare. Positionsspelet har blivit flera resor bättre, och i man-man-spelet är det numera sällsynt att han förlorar dueller. Miiko växte ut och blev en av seriens absolut bästa ytterbackar, och blev en nyckelspelare för såväl MFF som Sveriges U21-landslag. Det var just i blågult som jag verkligen förstod hur bra Miiko hade blivit under säsongen. Jag var på plats och såg Sveriges viktiga kvalmatch mot Ukraina och för mig var Miiko tveklöst matchens bästa spelare. Han satte knappt en fot fel, och vann dueller till höger och vänster. Där och då förstod jag att Miiko definitivt har potentialen att bli en man för det riktiga landslaget också.

Miiko har väldigt mycket i sitt spel. Sedan tidigare fanns det de offensiva kvaliteterna - snabbheten, tekniken, passningsspelet och kylan. Just hans kyla och mod att våga spela sig ur situationerna har varit väldigt nyttigt för laget. Ibland är kylan nästan lite överdriven och sätter medspelare i trubbel vid vissa tillfällen, men i takt med att Miiko blir lite bättre på att värdera lägena kommer han också att växa ut till en spelare av internationellt snitt.
De defensiva sidorna har som sagt utvecklats mycket under säsongen, och lär bli än starkare när han nu har en hel säsong som ytterback i ryggen.

2013 blir ett enormt viktigt år för Miiko. Kan han ta nästa steg och bli ett riktigt alternativ för Erik Hamrén eller blir det "det tuffa andraåret". För Miiko kommer det bli ett tufft år rent mentalt, och det gäller att stå upp när det kommer blåsa snålt.

-------------------

Kategorin "Årets genombrott" var den jämnaste av samtliga, och Miiko stod till slut som segrare endast en hårsmån före Filip Helander. Helander gjorde också han en mycket överraskande säsong i positiv bemärkelse, även om det i hans fall kanske var ett ännu större kliv. Inför 2012 såg nog de flesta Helander som i bästa fall fjärdealternativ som mittback bakom Pontus Jansson, Daniel Andersson och Jasmin Sudic. Många ansåg förmodligen också att Markus Halsti borde gå före den unge Helander.

I stället slog sig Helander fram och under hösten var det ingen som tvekade på om han var ett vettigt alternativ. Filip har fysiska attitribut som underlättar hans arbete och det är intressant att se hur olika han och mittbackspartnern Jansson jobbar. Pontus är en aggressiv spelartyp med offensiva kvaliteter av rang, medan Filip är en defensiv mittback och har mittbacksspelet mer naturligt.

Inom kort kommer FIlip troligen att ställas inför en helt ny typ av uppgift, och det blir när Pontus Jansson lämnar för spel i utlandet. Då kan det bli Filip som blir vår naturliga ledare i de backre leden - Är han mogen för det?

-----------------------------------
Röstningen utföll enligt följande:
Miiko Albornoz: 48 %
Filip Helander: 45 %
Markus Halsti: 7 %


-----------------------------------
Notera att vi kommer tillåta kommentarer på den här artikeln, men om ni inte klarar av att sköta det kommer den friheten snart att dras in.

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2012-12-07 07:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?