Båda Blåvitts lag är igenom till nästa runda av Svenska Cupen
Vilmer Tyrén firar sitt 1-0 mål.

Båda Blåvitts lag är igenom till nästa runda av Svenska Cupen

Under onsdagen spelade Blåvitts båda A-lag kval till Svenska Cupen och båda lagen tog sig vidare, även om ett lag stod för en lite större skalp än det andra.

Under onsdagen spelade både Dam- och Herrlaget kval till Svenska Cupen. Tyvärr samma tid på olika platser så det gick inte att följa båda lagen. För båda lagen var det "derbymotstånd" som gällde där damlaget ställdes mot Mölndalsklubben Jitex och herrlaget Torslandaklubben Zenith. 

Herrlaget gjorde jobbet men inte jättemycket mer och slog Zenith med 2-0 vilket säkrade gruppspel i Svenska Cupen till våren ännu en gång. De allsvenska lagen ställs som bekant mot ett lag från de lägre divisionerna i kvalet till gruppspelet varje år, och även om man förväntas städa av motståndet relativt lätt så är Blåvitt ett av ganska få lag som aldrig missat gruppspelet. Till exempel så missade Malmö gruppspelet 2017 efter att ha åkt ut mot Landskrona 2016 (då Division 1), AIK förlorade mot Sandviken 2013 och förra året åkte nuvarande serieledarna Elfsborg ut mot Oskarshamn. Med andra ord så finns det en tradition av att någon drake alltid dräps i kvalet men Blåvitt gjorde än en gång sitt jobb. 

Det var ett ganska reservbetonat lag där flera bänkspelare luftades eller gavs möjlighet att få lite spring i benen. Den klarast lysande stjärnan i Blåvitt var såklart Astrit Selmani som tog tillfället i akt att komma i bättre matchform och han gjorde även 2-0 målet, sitt första mål i Blåvitt, med ett snyggt skott i krysset. 1-0 kom genom Vilmer Tyrén som gjorde sin första A-lagsmatch för Blåvitt. Tyrén har varit med i truppen även i Allsvenskan den senaste tiden men inte fått chansen att hoppa in än. 

Om herrarna gjorde jobbet så får vi kanske säga att damerna gjorde lite mer därtill när de slog ut Jitex. Mölndalsklubben har 6 SM Guld på merilistan, men har egentligen alltid dragits med stora ekonomiska problem och har t ex behövt starta om i division 4, men ändå lyckats ta sig tillbaka hela vägen upp i Allsvenskan igen. Idag spelar laget i Elitettan (näst högsta serien för damer) där laget just nu ligger på säker mark i nedre halvan av tabellen. Det är med andra ord ett meriterat motstånd och som spelar högre upp i systemet än Blåvitt. 

Likväl är det "Ängladamerna" som styr och ställer matchen igenom och kan göra både 1-0 och 2-0 rätt snabbt för att sedan defilera sig igenom matchen. Blåvitt gör även 3-0 innan laget slår av lite på takten och Jitex får in ett tröstmål. 

Tyvärr innebär segern inte att Blåvitt är klara för gruppspelet än. Svenska Cupen är ju utformat så att lagen i de lägre divisionerna kvalar mot varandra först och successivt möter hårdare motstånd, och det är bara de Allsvenska lagen som kan ta sig till gruppspel genom bara en kvalomgång. För Blåvitts del innebär det att laget ska ta sig igenom tre kvalomgångar innan det blir gruppspel och mötet med Jitex var i omgång 2. I omgång 1 slog Blåvitt ut Gauthiod med klara 8-2. I omgång tre går de Allsvenska lagen in i kvalspelet. 18 lag har gått vidare från omgång 2 och kommer nu ställas mot de 14 Allsvenska lagen. De Allsvenska lagen kan inte möta varandra utan lottas alla mot lag från de lägre serierna, vilket innebär att det sannolikt blir Allsvenskt motstånd för Blåvitt i nästa kvalomgång. 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2023-08-24 09:50:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg