Lagbanner
Mitt i veckan #16 - Är det panik kring vår offensiv?
En stomme som har försvunnit - kan den ersättas?

Mitt i veckan #16 - Är det panik kring vår offensiv?

Inför den nya säsongen så mönstrar Bajen ett i stora delar nytt lag. Varje år försvinner spelare för att sedan ersättas, något som knappast gör dagens situation unik. Inför året är skillnaden kanske däremot extra omfattande vilket beror på att stora delar av lagets offensiva stomme försvunnit. Den här krönikan avser att presentera hur stort tappet är och vad det kan ha för betydelse för säsongen.




Varför är det mörkt om natten, vandrar månen alltid fram åt samma håll?


Varifrån får källan vatten, kan samma ton bli både dur och moll?





Det är kanske en fråga värd att ställa. Som Kenta undrade är det ju en bra fundering om drömmen är för stor när man söker efter det man inte vet. Dessutom som han fortsatte säga är det skönt att man kanske gör ett fel när man tror att man får ha sin egen verklighet.

Vad i hellskotta har detta med vår offensiva stomme att göra?

Jo, om någon efter den sista matchen mot Kalmar förra säsongen sa att vi på kort tid skulle tappa fyra av de spelare som stod för knappt 40% av säsongens mål hade jag blivit väldigt skeptisk. Inte skulle väl en sån stor rotation göras? Med facit i hand är det just vad som skett och vi har i årets tränings- och tävlingsmatcher sett ett nytt Hammarby, främst när det kommer till offensiven. Drömmen var kanske för stor och vår verklighet stod eventuellt för att vi alla gjort fel i vår utvärdering av vår trupp inför säsongen. Vi behöver kanske släppa vår verklighet utifrån vår stora dröm som inte riktigt visste vad den innehöll.

Med andra ord har vi eventuellt hittat vad vi sökt och Bajen står kanske väl rustat inför säsongen 2023.

Stommen som försvunnit

Alla lag bygger mer eller mindre någon typ av stomme. Denna kan kanske enklart förklaras som den grupp av spelare vilka erbjuder en grundläggande stabilitet, men också är det på vilka övriga lagets flexibilitet kan bygga. För ett fotbollslag så kan denna stomme se olika ut. Det kan handla om centrallinjen från första till siste spelare, den defensiva grunden i form av målvakt, mittbackar och defensiv mitt eller något annat. Oavsett så har samtliga lag någon typ av grundtanke kring vad fundamentet skall utgöras av.

På det sätt Hammarby valt att spela fotboll under senare tid anser jag att en stor del av vår stomme utgår från nuvarande huvudtränare Martí Cifuentes fotbollsfilosofi. Denna bygger till stor del på en taktisk idé kring ägandet av boll samt att det defensiva arbetet till stor del sker via ett offensivt spel. Med andra ord:

Få motståndaren att spela försiktigt genom att äga bollen, återerövra den snabbt och var sedan ett ständigt hot framåt. Om laget tar ledningen så skall vi sträva efter att utöka snarare än försvara denna.

För vår del skulle därför vår stomme kunna sägas utgöras av dels de olika taktiska uppgifter som vissa positioner har, dels av de individuella spelare vilka genomför dessa. Under Cifuentes har exempelvis spelare på kanterna en enormt viktig uppgift i att driva uppåt i planen för att dra isär motståndare, komma till inlägg eller egna avslut. För ytteranfallare är detta en extra påtaglig uppgift men här ingår också den där ”nian” som på många sätt axlar det tyngsta (och kanske mest uppoffrande) ansvaret. Rollen som nia är möjligtvis otacksam men en kritisk komponent av Cifuentes anfallsspel. Det kitt som sedan skall hålla allt detta samman är de centrala mittfältarna vilka med hög spelförståelse och teknik skall kunna agera såväl spelfördelare som ett eget offensivt hot.

Ser vi tillbaka på den föregående säsongen har detta system fungerat väl under stora delar. Ett problem som många av oss tidigt märkte var att motståndare kunde lägga sig lågt för att neutralisera flera delar av de offensiva verktygen. Men med justeringar, utveckling och individuella spelares stora betydelse blev resultatet ändå en bra säsong och framför allt ett välspelande offensivt balanserat lag. Vi kom trea med 56 inspelade poäng, 60 gjorda mål och enbart 27 insläppta.

Taktiken fungerade väl, spelarna lyckades genomföra sina taktiska uppgifter och just därför är det tappet av de där offensiva spelarna som oroar.

Vad som försvunnit

Som ovan nämnt har vi inför säsongen sett en stor spelarrotation i laget. De flesta av oss har säkert relativt god koll på vad som skett men om vi ska sammanfatta är det en relativt lång lista av spelare som lämnat. Eftersom fokus i den här genomgången är på det offensiva spelet så kommer inte samtliga spelare som lämnat oss tas med utan nedan presenteras en översikt av just offensiva spelare. Jag har valt att fokusera på spelare i nyckelpositioner för vårt nuvarande sätt att formera laget offensivt och därför utgått från de spelare vilka under förra säsongen hade ett högt antal starter eller spelade matcher.

  • Darijan Bojanic, i föreningen 2019-2022. Darijan har varit en central spelare i Hammarby sedan han kom in i klubben. Med sina offensiva spetskvaliteter har han varit en given startspelare och stått för en stor poängproduktion. Framför allt 2019 med 4 mål och 11 assist men även 2022 med 4 mål och 6 assist. Bakom siffrorna finns ju dessutom de kvaliteter vi alla känner till i att styra det offensiva spelet och hitta in på ytor med sina känsliga fötter.
  • Mohanad Jeahze, i föreningen 2020-2022. Den offensivt lagde ytterbacken kom in under säsongen 2020 och blev en given del av startelvan under kommande två säsonger. Mohanads styrka låg enligt mig främst i hans offensiva spel vilket också tydligt syns i hans stora poängproduktion. Under 2021 stod han för 1 mål och 7 assist och säsongen 2022 för 3 mål och 8 assist. Mycket av Hammarbys offensiva spel har vilat på bland annat Jeahzes stora bidrag från sin ytterbacksposition på vänsterkanten och förmåga att bryta igenom motståndarförsvaret samt komma till enormt precisa och ibland oväntade inlägg.
  • Simon Sandberg, i föreningen 2018-2022. Även här har vi en offensivt lagd ytterback som varit med under en lång tid. Simon var bidragande till det offensiva spelet från sin högerkant och en given startspelare under lång tid. Även om poängproduktionen varit något mindre under senare säsonger så har han stått för många matcher och varit en tydlig del av det offensiva upplägget.
  • Gustav Ludwigson, i föreningen 2020-2022. Gurra har varit en grundbult i såväl det offensiva spelet som Hammarbys totala poängproduktion under lång tid. Utöver detta är det också en spelare vi alltid beundrade för hans enorma arbetsinsats och uppoffrande spel. I perioder såg det kanske ut som om han inte bidrog särskilt mycket men totalt stod han för en väldig poängproduktion. Säsongen 2020 var det 9 mål och 11 assist, 2021 11 mål och 5 assist och förra året 12 mål och 5 assist.
  • Veton Berisha, i föreningen från sommaren 2022. Upp som en sol och ner som en pannkaka? Veton kom in i klubben med stort buller och bång. Hammarbys dyraste värvning någonsin skulle visa vägen i målproduktionen och även om det glimrade till några gånger i höstas så funkade det inte som det var tänkt. På 14 matcher blev det 4 mål och 2 assist och av olika anledningar så lämnade Berisha inför säsongen där en av dessa kanske var just rollen som nia? Värvningen var i alla fall tydligt uttalad som att Veton skulle bli en central del av vår offensiv under en lång framtid där kontraktet ju var på 4 ½ år!
Jag reserverar mig här för att Sandbergs offensiva produktion i poäng inte var den största förra året men har ändå tagit med honom av anledningen att han varit en mer eller mindre given startspelare. Eftersom jag är intresserad av att analysera lagets stomme så blir det här intressant att titta på hur stor del av denna dessa spelare kan sägas ha utgjort under 2022. Slår vi ut förra säsongen för dessa spelare i hur många matcher de spelade och poäng de producerade får vi följande tabell.
 
Spelare Starter Matcher Mål Assist
Gurra 29 29 12 5
Bojanic 26 29 4 6
Jeahze 25 26 3 8
Sandberg 24 27 0 3
Berisha* 12 14 4 2
* Kom in under sommarfönstret med ungefär halva säsongen kvar

Som vi kan se är det uppenbara nyckelspelare som försvunnit. Till att börja med stod de för en stor andel av de spelade matcherna på sina respektive positioner. Visserligen flyttades Gurra runt en aning för att lösa de problem som uppstod i vissa laguttagningar men samtliga av dessa spelare var mer eller mindre givna i startelvan. Dessutom är det viktigt att understryka hur det på flera sätt är en centrallinje från back till anfallare som försvunnit. Av de 60 mål vi producerade förra året stod ovanstående spelare för 23, knappt 40%. Bakom siffrorna finns ju sedan givetvis också andra bidrag till i offensiven med löpningar, uppbyggnad och mycket annat vilka samtliga av dessa också tydligt bidrog till.


Ett antal dominanta eller givna poängspelare finns ju faktiskt kvar!

Vad som finns kvar

Alla offensiva spelare har ju så klart inte lämnat föreningen och visst finns ett antal spelare kvar vilka var en viktig del av anfallsspelet under föregående säsong. Jag vet att det finns flera spelare som ingår i startelvor nu vilka var i föreningen då men här är fokus på de som förra säsongen hade ett högt antal starter eller spelade matcher.
  • Nahir Besara, i föreningen 2013-2015 och igen 2022. Efter ett antal år i andra föreningar återvände Nahir som senast befann sig i Hammarby under vår tid i Superettan samt den första säsongen tillbaka i Allsvenskan. När han förra säsongen presenterades såg många av oss hur vi fick in en stabil mittfältare men få hade nog annat hur dominant han skulle komma att vara. Given i startelvan blev detta ankaret på mittfältet som bidrog enormt till det offensiva spelet, något som inte minst syns i hans 11 mål och 11 assist.
  • Abdelrahman Saidi, i föreningen från sommaren 2022. Från Degerfors värvades den offensivt lagde Saidi in under sommaren och fick en drömstart i sin första match. Efter det blev det trögare och detta och det lappades lite i våra startelvor för att kunna ge Saidi förtroende. Kvaliteterna fanns men det blev inget ordentligt genombrott trots många chanser. Sammantaget blev det 3 mål och 1 assist under hösten.
  • Joel Nilsson, i föreningen från 2022. Anslöt från Mjällby inför säsongen och hade en något kämpig inledning på året där han stod utanför startelvan. Genombrottet kom ju under hösten där han på sin högerkant blommade ut ordentligt. Joel kom att bidra stort under den andra halvan av säsongen och lyckades göra 5 mål och 4 assist.

Det finns givetvis andra offensiva spelare som finns kvar i truppen och som gjorde en del framträdanden förra året, exempelvis Alper Demirol. De ovan presenterade spelarna hade däremot som sagt ett stort antal spelade matcher och slår vi ut förra säsongen för dessa spelare i hur mycket de spelade och producerade får vi följande tabell.
 
Spelare Starter Matcher Mål Assist
Besara 27 30 11 11
Saidi* 17 10 3 1
Nilsson 11 22 5 4
* Kom in under sommarfönstret med ungefär halva säsongen kvar

Av de 60 mål vi producerade förra året stod dessa spelare för 19, knappt 32%. Dessutom visade Besara sig fylla en otroligt viktig roll utöver målproduktionen vilket syns i antalet assist. Givetvis är det även så att dessa spelare på samma sätt som de ovan nämnda bidrog med saker som inte syns i siffror eller statistik. Vad ovanstående sammanställning visar är att det i alla fall finns en dominant nyckelspelare kvar i form av Nahir Besara. Gällande Joel så har vi under inledningen av denna säsong sett att han rimligtvis är tilltänkt som startspelare ute till höger där han under föregående säsong tydligt visade hur han kan bidra till det offensiva spelet. I dagsläget är det dock oklart om det är högerbacken eller ej som gäller. För Saidis del var förra säsongen inte det genombrott som han själv och andra hoppades på. Visserligen var konkurrensen stenhård på de offensiva positionerna men trots många chanser så föll det inte ut på önskat sätt. Vart Saidi står inför säsongen är svårt att utvärdera då spelet hittills i år inte övertygat men han har getts fortsatt förtroende från Cifuentes.


Är detta den nya stomme vi ska förlita oss på under säsongen?

Vad som händer nu

Starten på tävlingssäsongen har ju varit allt annat än dyster och förlusten av stommen framstår i dagsläget kanske inte som överdrivet oroande? Farhågan som fanns hos många, däribland mig, tycks för tillfället vara totalt bortblåst. Behovet av en ytterback har flitigt diskuterats liksom vem som skall plockas för att axla den otacksamma rollen som nia. Än är inte fönstret stängt men redan nu är det uppenbart att vissa spelare behöver berömmas eller lyftas fram för det sätt de lyckats kliva in i sina respektive roller och den form de uppvisat hittills i tävlingsmatcherna.
 
  • Tesfaldet Tekie. Detta framstår för mig i dagsläget som en av de bättre värvningarna i år. Vad detta beror på är framför allt hur väl han lyckats axla sin roll i offensiven på mitten. Det är enorm teknisk kvalitet, spelförståelse och målfarlighet som syns från denna 25-åring. En av de stora frågorna efter att Bojanic försvann var just hur vi skulle kunna ersätta honom. Tesfaldet har gång på gång uppvisat kvaliteter av lite annan typ än Darijan men som hittills fyller hans frånvaro med råge. Jag anser att Tekie framför allt besitter andra spetskvaliteter gällande spelet på små ytor och med vilken snabbhet han kan förflytta sig till olika platser. Dessutom syns en livsfarlig förmåga att hitta ytor mellan motståndarens lagdelar för att sedan kunna fördela boll därifrån.
  • Montader MadjedEfter spel i HTFF under föregående säsong har Montader rimligtvis imponerat mer än någon Hammarbyspelare i samma ålder på väldigt lång tid? Med ynka 17 års ålder har han på tre cupmatcher lyckats producera 4 mål och 2 assist, dessa dessutom med hög kvalitet. För min del är det som talar för Madjed även den självklarhet och respektlöshet med vilken han befinner sig på planen, dessutom kombinerat med en stor ödmjukhet utanför den. Motståndare kommer framöver så klart att försöka neutralisera honom och det intressanta blir att se hur vi kan lösa denna typ av problem liksom låta honom få de chanser som behövs för att blomma ut på det sätt han nu startat.
  • Jusef Erabi. I raden av unga talanger så är Erabi givetvis också den som hittills lyckats otroligt väl. Det är en imponerande stark spelare som liksom Madjed kommit från HTFF och tycks stå på gränsen till ett ordentligt genombrott. Det har hittills i cupen blivit 3 mål från anfallaren som tycks trivas bra i den där rollen som nia. Han uppvisar dessutom i så ung ålder en otrolig fysik ovanpå sin målfarlighet inne i boxen. Jusef är som synts än så länge dessutom smart i sitt spel och jobbig att möta för försvarare då han regelbundet bryter igenom och hittar ytor. Samspelet med Madjed och andra är dessutom imponerande och lovar väldigt gott inför framtiden.
  • Viktor DjukanovicLiksom Erabi är detta en 19-åring som visat vägen framåt. Från sin position till vänster har Viktor visat en typ av genombrottsspel samt spelförståelse som också imponerar sett till hans unga ålder. Det är hög teknisk kompetens kombinerat med en förmåga att vilja driva framåt i planen mest hela tiden och det med lyckat resultat. Den unge landslagsspelaren från Montenegro är ansedd som en stor talang och för mig syns detta också under hans hittills korta tid i Hammarby. Liksom hos de jag tagit upp ovan så utstrålar han en självklarhet på planen och tycks på kort tid ha hittat ett bra samspel med övriga i det offensiva spelet.

Utöver dessa spelare så finns det fler som står där och stampar. August Mikkelsen skadade sig olyckligt i början av tävkingssäsongen men verkar väldigt lovande, Saidou Alioum har fått några få chanser men är väldigt spännande, Fredrik Hammar har fortsatt stå för fina arbetsinsatser och sen tidigare vet vi vad Alper Demirol kan prestera. Glöm sen inte att Adi Nalic och Dennis Collander någon gång kommer tillbaka från skador.

Med andra ord är det svårt att inte känna hur oron inför den där förlorade stommen hittills dämpats rätt ordentligt. Flera spelare har övertygat, många står på tur att göra det och konkurrensen kring de offensiva positionerna känns otroligt hög inför säsongen. Min förhoppning är den att vi kan lyckats etablera en ny stomme men kanske också få se ett Bajen som har så pass många olika spelare med olika förmågor att bredden också kan möta de olika motståndarförsvar vi behöver ta oss igenom.

Motståndet hittills har inte varit det bästa men med 15 gjorda och ynka 1 insläppta mål har säsongens första tre tävlingsmatcher lugnat även en cyniker som mig. 
 

Mitt-i-veckan är ett återkommande inlägg där olika skribenter skriver krönikor om smått som stort och främst om saker som inte rör den pågående säsongens sportsliga resultat. Har du lust att göra ett inlägg mailar du oss på redaktionen via hammarbyredaktionen@gmail.com med allt från tankar, halv- eller helfärdiga texter samt annat så ser vi om det inte kan bli publicerat. 

En lista över tidigare publicerade krönikor i detta format hittar du här.


 

Theodor Bittner2023-03-08 06:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!