Degerfors IF:s klubbchef uttalar sig i Arenafrågan.

"Som fd skolledare tänker jag på den elevpeng som DIF genererar till Degerforsgymnasiet. 60 elevplatser, varav 85-90% av eleverna kommer från en annan hemkommun vilket innebär ett tillskott på ca 5-6 miljoner kronor i elevpeng per år, om vi utgår från riksprislistan som Skolverket publicerat. Eleverna flyttar in i tomma lägenheter och betalar hyra, handlar mat och besöker restaunger etc, vilket genererar intäkter för handlare, hyresvärdar och indirekt till Degerfors kommun. Fotbollsinriktningen

Lars Weman, klubbchef i Degerfors IF, skriver i dagens lokala tidning, och hans inlägg är väl värt att läsa.

"Degerfors IF har 400 utövare i åldrarna 7-19 år. Enligt kolada bor det 1849 st i åldrarna 0-18 år i Degerfors kommun. Det betyder att vår förening har drygt 20% av alla barn och unga. Lek med tanken vilken kraft och påverkansmöjlighet föreningen har genom vårt arbete med barn, unga och deras ledare (65 st på ungdomssidan varav 60 är föräldrar. Tänk vilken räckvidd vårt värdegrundsarbete får).
I juni tecknade Degerfors kommun under överenskommelsen om Backa barnet med Region Örebro län och polismyndigheten. Backa barnet är en arbetsmodell vars syfte är att tidigt fånga upp barn och unga för att förebygga problem. DIF arbetar aktivt med alla grundskolor i kommunen i syfte att stimulera till rörelse och att skapa positiva förebilder för eleverna. Vårt arbete bedrivs på dagtid när skolorna är öppna och vi anpassar skolbesöken efter verksamhetens önskemål. Detta arbete hade naturligtvis kunnat genomföras av annan part, men jag ställer mig frågande vilken annan förening som har kraften och resurserna att klara av det?
Utöver en levande ungdomssektion får vi varje vecka mail, samtal och besök från supportrar som delar med sig av upplevelser, minnen och händelser som förgyllt deras liv tack vare föreningen. Vad är det värt för ett samhälle egentligen? Att det finns en plats för möten och upplevelser, att få känna tillhörighet och stolthet och att dela dessa känslor med varandra. Men även omvänt, vad finns kvar om man tar bort det?  Att lilla Degerfors har ett lag i Sveriges högsta liga i världens största sport, det borde alla vara stolta över, även de som inte älskar fotboll. Tyvärr kan man inte betala räkningar med tillhörighet, glädje eller stolthet.

Vad du kan betala räkningar med är pengar. Som fd skolledare tänker jag på den elevpeng som DIF genererar till Degerforsgymnasiet. 60 elevplatser, varav 85-90% av eleverna kommer från en annan hemkommun vilket innebär ett tillskott på ca 5-6 miljoner kronor i elevpeng per år, om vi utgår från riksprislistan som Skolverket publicerat. Eleverna flyttar in i tomma lägenheter och betalar hyra, handlar mat och besöker restauranger etc, vilket genererar intäkter för handlare, hyresvärdar och indirekt till Degerfors kommun. Fotbollsinriktningen bidrar således positivt för kommunen på olika sätt och frågan är om skolan överlever utan ”fotbollspengen”?
Peter Pedersen sa på DIF’s medlemsmöte (14/9) att kommunen har en budget och den får man förhålla sig till, oavsett vad man tycker, precis på samma sätt som DIF har en budget.
Det stämmer, bortsett från att Degerfors kommun tog bort 11 miljoner kronor från läktarprojektet och flyttade pengen till en tälthall för innebandy och volleyboll. Det ger troligtvis ännu bättre förutsättningar för sport vilket alltid är positivt, om underlaget hos föreningarna finns. Frågan är varför det var så bråttom att göra det i år, och varför tas beslutet innan upphandlingen gett en prisuppgift för återstående arenakrav? Hur ser deltagarantalet ut hos respektive klubb och vad är tanken kring finansiering, bär innebandyn- och volleybollen kapitalkostnader på samma villkor som DIF gör?

På tal om arenakraven så ogillar vi dem också, vilket vi uttryckt medialt vid ett flertal tillfällen. Vi ogillar även tanken på att bli hemlösa och vi kommer göra allt vi kan för att säkerställa föreningens framtid. Jag leker med tanken om exempelvis Möckelngymnasiet skulle vara intresserade av vår fotbollsprofil, skulle de tacka nej till 5-6 miljoner kronor i elevpeng och samtidigt få ett nationellt söktryck och ett starkt varumärke att profilera sin skola med?
Detta är något politiken i Degerfors borde fundera över innan man, tillsynes lättvindigt, flyttar över 11 miljoner kronor från läktarprojektet till en tälthall och därmed äventyrar Degerfors IF’s existens".

Lars Weman, Klubbchef Degerfors IF

Håkan Hansson 2023-09-21 17:30:52
Author

Fler artiklar om Degerfors