Lagbanner

SE-Kvalet: Oskarshamns AIK - Nära Elitfotbollen för första gången

OAIK har för första gången någonsin tagit sig till gränslandet av elitfotbollen. Det gränsland som innebär kvalspel över två matcher. Motståndare blev Varbergs BoIS, som precis avklarat sitt sjunde raka år i SuperEttan. Frågan är då om ett lag från en mindre stad på ostkusten kan ta över SuperEttan-statusen från ett lag från en mindre stad på västkusten?


I lördags, under sista omgången, säkrade alltså Oskarshamns AIK kvalspel mot SuperEttan. Detta på Rimnersvallen i Uddevalla efter 3-0 mot IK Oddevold. Jag frågar Mikael Persson, sportchef i Oskarshamns AIK, hur de påföljande dygnen varit för klubben.

-Direkt efter Oddevold-matchen fick vi "trycka på knappen" inför onsdagens match. För övrigt så har vi ju givetvis känt ett lagom mått av glädje gällande årets resultat så här långt. Så vi ser givetvis fram emot kvalet med tillförsikt, och laget är redo att ta sig an utmaningen.

Så sent som 2007 spelade OAIK i Division 4 Småland Östra Elit. Efter några riktigt bra år tog klubben steget upp till Division 1 Södra. Detta under hösten 2013. Vad låg bakom den fina klättringen, och vad kommer det sig att ni dessutom lyckades stanna kvar och denna säsong bli ett topplag i samma serie?

-Den stora orsaken att vi tagit de här stegen fram till idag beror på ett målinriktat arbete över tid. Föreningen har plockat fram mål och visioner som har varit realistiska och välgrundade samt inte byggda på en övertro. Kortfattat så handlar det om ett hårt och engagerat arbete både från styrelsemedlemmar, ledare, ideellt arbetande personer, och spelare som varit i Oskarshamns AIK sedan en lång tid tillbaka.

Bortsett från Öster som tappat mark rejält jämfört med 90-talet, har Småland annars fina noteringar på senare år. Kalmar FF:s långa svit i Allsvenskan inklusive SM-guld, Jönköpings Södras återkomst i Allsvenskan efter ökenvandringen, IFK Värnamo (på en ort av Oskarshamns storlek) har gjort åtta raka säsonger i SuperEttan - har OAIK måhända inspirerats av de småländska framgångarna på högre nivå?

-Jag tror man är dum om man inte tar intryck av det som händer runtomkring. Men sen är det även viktigt att man förstår sin egen kostym och med de medel man har kan fortsätta bygga ut den kostymen. Sen gäller det att hjälpas åt med att stärka fotbollen i regionen.


Oskarshamns AIK har haft en säsong präglad av glädje, segrar och framåtanda.

Undertecknad hörde ett rykte för några år sedan att flera sponsorer skulle ha gått in i en tydlig satsning för OAIK:s del, vilket skulle leda klubben mot SuperEttan. Beskriv hur ni har arbetat för att nå mer framgång sedan klubben år 2014 gjorde entré i Division 1 Södra.

-Det är inga tydliga sponsorer som gått in, däremot har vi haft förmånen att få jobba med samarbetspartners som varit trogna under lång tid, samt att nya har tillkommit. Det handlar också om att jobba hårt för att förbättra förutsättningarna i klubben, både gällande sponsorer och organisationen i föreningen. Det har också varit viktigt för oss att ha en tydlig identitet, samt att vi har många personer som jobbar hårt för utvecklingen av Oskarshamns AIK.

Kvalmatcher brukar dra en hel del folk som sällan går på fotboll - hur många åskådare räknar ni med vad gäller den inledande hemmamatchen mot Varberg?

-Någonstans mellan 800-1500. Det är svårt att säga, men vi hoppas på en rejäl uppslutning.

Var befinner sig OAIK sportsligt någonstans om 3 år? Hur ser framtiden ut?

-Vi kommer att fortsätta jobba med vår vision att spela i SuperEttan senast 2022, men det gör inget om det händer tidigare.

Nämn tre spelare som haft tongivande roller i årets framgång.

-Samtliga spelare i truppen behövs för att nå framgång. Det vi kan säga är att våra nya spelare, våra befintliga spelare och ledarstaben har skapat något bra denna säsong.

...och det som OAIK skapat denna säsongen har alltså så här långt räckt till 57 inspelade poäng på 30 matcher, samt ett påföljande kvalspel mot SuperEttan med Varberg som motståndare.

Frågan återstår nu om det som man skapat även kommer att räcka för att fullborda en resa från Division 4-nivå upp till Elitfotbollen?

Oskar Williamsson2018-11-14 15:08:00

Fler artiklar om Division 1

Division 1 Norra: Sandvikens IF längtar tillbaka till Elitfotbollen