Tele2 Arena, 2022-03-13 16:30

Hammarby - IFK Norrköping

Motståndarkollen inför Hammarby - IFK Norrköping
Vem kommer att ersätta Samuel Adegbenro som skyttekung?

Motståndarkollen inför Hammarby - IFK Norrköping

Söndagen och kvartsfinal i cupen är bara ett stenkast bort, vinna eller försvinna- fasen startar, och samtliga deltagare är 3 vinster i från det så åtråvärda europakvalet. Hammarby ställs mot Norrköping klockan 16.30 på Tele2 arena. Norrköping tränas som bekant av Rikard Norling sedan säsongen 2021.


Om vi kollar tillbaka historiskt så kan vi konstatera att det det är lite som ett lotto. Varannan vinst till Hammarby, varannan till Peking. Sedan 2018 har vi spelat 8 tävlingsmatcher mot laget från "norr". 3 vinster, 3 förluster och två oavgjorda resultat. Om vi också tar en titt på resultaten mot det lag som Rikard Norling tränat sedan 2018, AIK i detta fall, kan vi se att statistiken inte är lika charmig. AIK har från säsongen 2018 fram till det att Norling entledigades den 27 juli 2020, 4 vinster och en förlust mot Hammarby. Historiskt sett har alltså Norling lätt för att möta Hammarby, i alla fall som tränare i en Stockholmsklubb. Men i Norrköping finns det en historia som är mer jämlik.

Motståndet i kvartsfinalen har heller inte legat på latsidan när vi kollar på värvningarna inför 2022. på “spelare in” listan kan vi hitta namn som Jacob Ortmark, Daniel Eid, Godswill Ekpolo, och Hammarby-bekanta Jean Carlos de Britos. Alla är relativt unga spelare som ingen av dem har peakat i sin karriär, utan på typiska Norrköping-maneer så förväntas de växa samt växla upp kommande säsong. Tappet av förra årets skyttekung i Allsvenskan, Samuel Adegbenro, är något som kommer bli kännbart, då ingen tydlig ersättare har anslutit. Utöver detta förfogar Norling över en väldigt kvalitativ trupp som länge var med och slogs om europaplatserna i fjol. Det räckte till slut till en 7:e placering. 

Norrköping har inte övertygat i gruppspelet och tog sig vidare med nöd och näppe ur en relativt svag grupp (bestående av Varberg, Öster och Sollentuna). Hemmaplansfördelen blev Bajens och känslan är att Hammarby ligger ett steg längre fram i utvecklingen. Efter 4-0 senast mot Häcken så känns det som att Cifuentes ideér satt sig. Vi vet att Både Hammarby och Norrköping gillar att ha ett offensivt präglat spel som inte sällan ger ytor för kontringar bakåt. Efter den imponerande segern mot Häcken där jag upplevde att Hammarby spelade mer metodiskt och och tålmodigt i sitt anfallsspel än på många år. Känslan är att vi har många olika intränade sekvenser, där alla spelare är medvetna om vad som ska göras i varje situation.

Senaste Rapporterna i Hammarby är att Loret har tränat på hela veckan, men tror inte att Hammarby vill riskera att han går sönder efter några månader utan matchspel. Gissningsvis hoppar han in sent om vi försvarar en ledning. Gustav Ludwigson har enligt rapporterna varit sjuk i veckan, inget annat har rapporterats, vill han spela så tror jag både han och Martí vet hur stor arbetskapaciteten är med eller utan en förkylning.

I morgon startar vi dagen på Kanalplan 14.00 där damerna tar emot Umeå IK FF i deras sista och avgörande gruppspelsmatch. Efter det fortsätter heldagen till Tele2 arena där vi 16.30 välkomnar IFK Norrköping i herrarnas kvartsfinal. Mot Europa!

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-03-12 10:38:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!