Stor intervju med Bosse Andersson del 1: "Djurgården är en fruktansvärt attraktiv klubb att komma till"

Stor intervju med Bosse Andersson del 1: "Djurgården är en fruktansvärt attraktiv klubb att komma till"

Efter diverse brevväxlingar med Djurgårdens sportchef Bosse Andersson blir det ett Skype-samtal istället, eftersom "jag har så jävla mycket frågor". Han syftar på mina komplementerande frågor som jag skickade in för att kunna göra en intervju av vår korrespondens istället. Frustrationen har den senaste tiden varit hög när det kommer till spelarförsäljningar och uteblivna värvningar. Även om två storsegrar lugnat läget lite, verkar det finnas ett klart behov av mer information.

– Det är bättre att vi pratar så kan jag förklara hur allt ligger till. Det hade tagit en evighet att sitta och knåpa ihop svar på allt det där, säger Bosse när tekniken kommer igång.

Jag tänkte att vi börjar med juniorerna, så tar vi ekonomin och truppbygget sen. Min inledande kritik (som var i breven innan Mjällbymatchen) handlade om att juniorerna inte fått så mycket speltid under Pelle, och då främst Rubio?

– Pelle har letat efter möjligheter att spela honom, men det var först nu mot Mjällby som det fanns en bra möjlighet. Vi vill inte slänga in honom i ett läge där han kan bli syndabock, vi vill matcha in juniorerna gradvis. Vi hade en målsättning att Rubio skulle debutera i Allsvenskan i år, och därmed blev han den yngste i Djurgårdens historia och en av de yngsta i Stockholm. Sedan håller vi också på att skola in honom och då kan det ibland krävas lite tålamod.

Men att det inte blir läge beror ju på hur vi spelar under Pelle. Kan man inte spela en mer offensiv fotboll? Jag tänker exempelvis på Häcken, som spelar väldigt offensivt. Då är många matcher avgjorda tidigt åt ett eller annat håll och det är lättare att spela in unga spelare?

– Vi vill stå för en offensiv fotboll. Jag tycker att om man kollar på matcherna efter sommaruppehållet så har vi spelat en offensiv fotboll med stort bollinnehav, även om poängen har uteblivit. 

Men så har det inte alltid sett ut. Ibland ser det passivt ut?

– Det är några matcher. På en säsong har man 5-6 matcher som sitter perfekt. Sen har du kanske 10-15 matcher som är bra, men inte över nittio minuter. Sen har du några matcher där du spelar dåligt men vinner ändå. Sen återstår ytterliggare några matcher...

Så det passiva är inte självvalt?

– Nej, vi vill spela ett aggressivt försvarsspel och med offensiva ytterbackar. Sen finns det undantag, som matchen på Friends. Där kände vi att vi var tvungna att växa in i matchen på grund av hur läget var, efter att ha släppt in mycket mål. Sen spelade underlaget på Friends in. Om vi ska flytta upp ytterbackarna måste vi vara säkra på att vi inte tappar bollen när de är på väg fram, så att vi får försvara med två man. Men hemma på Tele2 är det vi som ska hålla i taktpinnen. Kollar man på våra ytterbackar så har de många assist.

Om man säger så här då; våra ungdomslag står för en väldigt offensiv fotboll som bygger på passningsspel, bollinnehav och aggressivt försvarsspel. Jag tycker inte jag ser det hos Pelle. Samtidigt är det sagt att vi ska spela likadant från ungdomslagen och upp, att det ska finnas en röd tråd som gör det lättare för ungdommar att gå hela vägen. 

– Vi spelar väldigt likt. Men i akademiåldern, 10-16 år, handlar det om att utbilda spelare. Efter det, i U17 och U19, måste vi ta oss till slutspel. När det kommer till U21 måste vi vinna gruppen. I Allsvenskan, måste vi hänga kvar.

Ni måste gradvis spela mer resultatorienterat ju högre upp i åldrarna man kommer?

– Precis, U21 måste vinna sin grupp. Och det har de också gjort. Men det är en väldigt svår avvägning mellan resultat och att utbilda spelare. 

Vi övergår till att prata om specifika spelare i U21-gruppen och nedåt. Jag börjar med att fråga om Tim Söderström, som såg väldigt het ut under sommaren, men som har varit skadad efter det. Hans kontrakt går ut vid årsskiftet.

– Tim (Född 1994) är väldigt talangfull men har haft extrema skadebekymmer. Nu är han i full träning igen, men tyvärr skadebenägen. 

Det är en explosiv spelare, beror hans skador på det? Det är lättare för slitvargar att komma upp i senioråldern känns det som, Broberg hade väl liknande problem? Gör det att ni har mer tålamod med Tim?

– Så är det nog. I Allsvenskan måste man ha spelare som tål 8-9 träningspass i veckan, och vi måste förbereda ungdomsspelarna på det. Tim är hel nu och har hösten på sig att spela och träna på seniornivå, och visa att han kan fylla en roll som fjärdeforward. Det är vår förhoppning att Tim är en del av verksamheten 2015. Sen tycker vi rehab och styrketräning blivit bättre under året, så vi tror att det kan hjälpa i Tims fall. 

Jag frågar om spelare som är och nosar på U21-kontrakt. Om Kärki, en liten men väldigt teknisk innermittfältare, och Mikael Jahn,  som under året har tränat en del med A-laget.

– Vi har tre spelare födda 96 och 97 som under hösten kommer få mycket speltid i U21 för att visa om de kan bli en del av U21 nästa år. Vi har ett antal tuffa slutspelsmatcher där de får chansen att visa upp sig. Varje år försöker vi flytta upp 1-2 spelare. Vi har ju redan flyttat upp Kevin Deeromram och Rubio som är 97:or. 

Vet dessa tre spelare själva om förutsättningarna? 

– Ja, vi för kontinueligt samtal med ungdomsspelarna, och dessa tre vet vad som gäller under hösten. 

Hur ser det ut längre ned?

– Bland 98:orna har vi exempelvis Filip Tasic som har haft skadeproblem i år, men som Arsenal varit och kollat på och velat ha över flera gånger. Sen har vi 99:orna som är ruskigt bra. Bakom dem har vi 00:orna som är ännu bättre. 

De som är i SM-final, va? Är det två bra, homogena lag eller har de också stjärnor som sticker ut?

– De har stjärnor. Exempelvis hade 99:orna två-tre riktiga stjärnor och fem man i stadslaget... 

Vad gör ni för att förhindra att alla dessa talanger försvinner, som Nikolic? Du nämnde att ni skrev kontrakt med spelare i yngre ålder nu. Detta är alltså inte U21-kontrakt?

– Nej, det är U19 och U17-kontrakt som vi har skrivit med tre spelare födda 97-99. Det är Arnold Ehn och Noel Holm som är 99:or och landslagsspelare och Oscar Jonsson, en 97:a och landslagsmålvakt som vi tog in utifrån. Sedan skyddas man av utbildningsbidraget. Exempelvis skulle Arsenal behöva betala runt tre miljoner för Tasic. Men utbildningsbidraget går åt båda håll. Om vi ska skriva U17-kontrakt med någon som vi inte har fostrat så kostar det runt 70 000 (Men U21-kontrakt kostar betydligt mer). Därför måste man vara väldigt säker i de fallen, så det påverkar om spelaren gått hela vägen i akademin eller ej när vi kollar på om vi ska skriva kontrakt. Men när det kommer till spelare vi själva fostrat kostar det betydligt mindre och där måste vi bli bättre på att skriva kontrakt. Så vi för diskussioner, med exempelvis Tasic. När det gäller Oscar Jonsson betalade vi utbildningsbidrag till hans tidigare klubbar nu när vi skrev kontrakt. 

De flesta spelarna har alltså inte denna typ av kontrakt?

– Nej, det har inte funnits det behovet innan AIK bröt mot reglerna i Nikolic-affären. Det finns något som kallas frimånaden, där amatörer kan gå fritt mellan lagen. Det är 15:e november till 15:e december, där emellan är spelarna bundna till sina klubbar. Detta med Nikolic skedde i februari. Reglerna har respekterats tidigare, men nu är det klart att vi var tvugna att sitta ner och kolla på hur vi kan skydda den verksamhet som vi satsar mycket på. Men där ingår också andra saker, som en ökad tydlighet med våra unga spelare.

Betalar ni lön till spelare med U17 och U19-kontrakt?

– Ja, skriver man kontrakt måste det utgå ersättning. Men om vi ska prata Nikolic specifikt så hade han en situation där vi ville testa honom i U19 och U21, men i A-laget hade vi fem forwards. Det kanske inte är så kul för en forward att komma upp på a-lagsträningarna och spela högerback. Samtidigt erbjöd AIK a-lagsspel. Vi måste bli bättre på att planera långsiktigt, vad vi har i A-truppen och vad vi har på väg upp. Men eftersom övergången inte skedde under frimånaden satt vi i förarsätet i förhandlingarna, och AIK var tvugna att komma överens med oss. 

Något jag har undrat över är träningsmetoder. Snabbhet tar längre tid att träna upp än kondition. Men framförallt i de yngre åldrarna borde det finnas gott om tid att träna på det. Känns nästan viktigare med sprint och sprintuthållighet än att springa i skogen?

– Vi har Victor som håller i fysträningen för ungdomsspelarna. Det är mycket fokus på snabbheten. Däremot behöver det bli mer likt det vi gör i a-laget, det är en viktig fråga. I a-laget kör vi mer styrketräning, och det gäller att förbereda ungdomarna på det. Så vi kommer se över och integrera verksamheten. Det är en väldigt viktig fråga framöver. 

Vilka håller egentligen i fysträningen på A-laget? Jordi försvann?

– Det är Patrick Högberg. Vi har ett samarbete med Djurgården Hockey. Att Jordi försvann var dels en fråga om ekonomi, men också att han ville vara tränare (han tränar U17). Styrkebiten har blivit mycket bättre under året. Vi hade några skador i början, men nu väldigt lite. 

För att återgå till ungdomarna verkar våra Stockholmskonkurrenter mer aggressiva när det gäller att värva talanger bland småklubbarna?

– Det kan nog stämma, i de yngre åldrarna. Men vi har en så pass bra verksamhet att vi inte har några problem att locka talanger utifrån. Det har blivit mycket bättre under året utifrån de ändringar vi har gjort. Något vi hör både från våra egna spelare och ett stort intresse utifrån. Djurgården är en fruktansvärt attraktiv klubb att komma till. 

Men vad har blivit bättre, och var är vi bättre än våra konkurrenter? Om man ser på AIK exempelvis, framstår vi ärligt talat inte som bättre på att ge talanger speltid? Vad menar du med tydlighet, och hur hjälper det oss att locka talanger? Genom snacket på stan?

– Vi sitter ner och pratar med varje spelare tre-fyra gånger per år. De vet vad vi har för planer med dem i föreningen och vad de behöver utveckla. Ta exempelvis en typisk U21-spelare som vi lyfter upp. De hade kunnat gå till ett division 2-lag nu. Vi ger dem chansen att träna på Allsvensk nivå, 8-9 pass i veckan, och konkurrera om en plats. Även om de skulle misslyckas med det kommer de kanske kunna spela på superettannivå i sämsta fall efter att ha varit hos oss, och sen kanske återvända till oss efter något år. Då har vi utvecklat en spelare från division två, till superettan. Det ska alltid vara bättre för en talang att komma till oss och här får de möjligheten att mäta sig med a-lagsspelarna. Men sedan är det upp till dem att ta chansen att verkligen slå sig in i a-laget. Vi märker ju när vi spelar i U21-serien att många spelare ur motståndarlagen är avundsjuka på det som händer i Djurgården. Om du får höra som 18-åring att du kan bli U-21-spelare hos oss och vara fjärdeforward, nog går du hellre till Djurgården än Hammarby eller AIK. Det får jag signaler om redan nu. 

Det för oss osökt in på spelartransfers och truppbygge, som tillsammans med ekonomin ska avhandlas i del 2 av denna intervju. Den publiceras imorgon, tisdag!
(Citaten i denna intervju är inte exakta, utan skrivna från minnet efter ett längre samtal, men har i efterhand godkänts av Bosse)



 

Köystik2014-08-26 17:50:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Forum 1891:s nyårskarameller: "Det var det första vi reagerade på när vi kom hit"