Gson Grubblar: Storleken har betydelse

Gson Grubblar: Storleken har betydelse

Med tanke på att en av svensk hockeys största spelare – Patrik Magnusson, 203 cm, 113 kg – blev klar för Almtuna och HockeyAllsvenskan i veckan, är det dags att snacka ”size”. Och storleken har faktiskt betydelse, vare sig man vill eller inte.

”Storleken har betydelse”, är ett begrepp som mycket väl kan appliceras inom ishockeyn.

Kanske har storleken främst haft betydelse i Nordamerika, där små rinkar, tufft och fysiskt spel, har krävt att spelarna har fysisk styrka för att kunna bli effektiva, för att kunna utröna framgångar. Idag – men nya, hårdare domarrestriktioner – har lite av den hockeystereotypen försvunnit i Nordamerika, då fart, teknik och finess premieras på ett helt annat sätt, och som med den nya domarnivån också fungerar effektivt.

I Sverige har storleken inte haft samma betydelse, eftersom de stora rinkarna och det svenska tämligen ofysiska spelet, gör att små, kvicka och smarta spelare klara sig alldeles utmärkt.

Men fakta är – i alla fall enligt mitt sätt att se ishockey – att ”size” behövs i ett lag. Storleken har faktiskt betydelse.

Man måste ha stora och tunga backar som kan rensa framför mål, stora och tunga forwards som kan skymma målvakter och vinna sargdueller, och stora och tunga killar som kan bryta in i anfallszon utan att flyttas på med en vindpust. Att se stora och tunga spelare i aktion, är en fröjd. Med sina kroppshyddor är de kanske inte världens smidigaste konståkare, men tar sig ofta fram effektivt, vilket är imponerande.

Men hur stor betydelse har då storleken egentligen?

AIK var ett av två lag i HockeyAllsvenskan (det andra var Huddinge som slutade näst sist) som hade en medellängd på under 180 cm den gångna vintern, och det märktes. Man hade fart och finess, men ingen tyngd. Det har flera spelare också påtalat, när man pratat med dem. Tyngd behövs.

AIK spelade ojämnt i vintras. En anledning - som jag fått av en AIK-spelare - var att små spelare lever på sin skridskoåkning i mångt och mycket, och under tunga perioder när benen inte är 100 %, är det svårt att hävda sig. Stora och tunga spelare har lättare att mata, mata och mata, och orkar mer. Så sade han i alla fall, och även om han inte vill skylla AIK:s ojämna spel på det, så höll han med om att det kunde ha spelat in.

Det var kanske ingen tillfällighet att fjolårets båda topplag – Leksand och Malmö – hade en medelvikt på över 90 kg?

De extra kilona betyder en hel del när matchandet är tätt, när matcherna blir långa, där närkamperna suger musten ur kroppen. Jag säger inte att det bara ska finnas tunga spelare i ett lag, men det måste finnas några pjäser – annars är det svårt att lyckas som elitlag.

Det kanske skulle tala emot Leksand nästa säsong, eftersom de tappat ett antal kilo muskler i truppen. Malmö håller sig precis under 90-strecket, än så länge. Inget lag väger in på över 90 kg inför nästa säsong, föresten.

Inte än så länge i alla fall.

---

Almtuna ska gå in en ny era, där giganten, ledaren, veteranen och stjärnan Marcus Ragnarsson försvunnit. Att man satsar på muskler är därför smart. När man inte fick Mattias Nilsson, 193 cm, 92 kg, slog man istället till på väldige Patrik Magnusson, 203 cm, 113 kg. Han blir därmed HockeyAllsvenskans överlägset största spelare, och 20-åringen kan bli en attraktion, om han nu hänger med i tempot. Efter en säsong på små rinkar kanske rörligheten hämmats, men å andra sidan bör intensiteten och blicken för spelet – då det går snabbt där borta – ha förbättrats sedan juniortiden i HV 71. Han lär inte bli lätt att flytta på, det är ett som är säkert i alla fall.

---

Att storleken har betydelse, verkar AIK i alla fall ha anammat. Visserligen har medelvikten sjunkit något, från 87 till 85 kg, men medellängden är ökad med hela sju centimeter. Snacka om förändring – och jag tror att det kommer att synas i tabellen nästa säsong också. Bra jobbat Anders Gozzi, sportchef i svartgult.

---

Störst ifjol var utan tvekan överraskningslaget Nybro, som gick oväntat bra. Kanske berodde det på en medellängd på 190 cm och en medelvikt på 95 kg – i alla fall så tröttades inte laget ut, som en del andra konkurrenter. Laget hade också HockeyAllsvenskans tyngsta spelare – även om han användes sparsamt – i Pierre Elgström, 192 cm och 110 kg.

Ifjol gjorde Nybro få mål, släppte in många, och fick inte spelet i varken numerärt över- och underläge att fungera.

Men ändå blev man elva. Kanske var det fysiken som gjorde det? Så mycket annat fungerade ju uppenbarligen inte...

---

HockeyAllsvenskans längsta spelare 2008/09:

1 Patrik Magnusson, back, Almtuna, 203 cm, 113 kg
2 Tom Linder, back, Växjö, 199 cm, 101 kg
3 Henrik Karlsson, målvakt, Malmö, 198 cm, 98 kg
4 Per Savilahti-Nagander, back, AIK, 197 cm, 100 kg
5 Fabian Eriksson, målvakt, Sundsvall, 196 cm, 93 kg
6 Johan Ryno, forward, AIK, 195 cm, 95 kg
7 Sebastian Magnusson, forward, Växjö, 195 cm, 95 kg
8 Fredrik Carlsson, back, AIK, 195 cm, 88 kg
9 Fredrik Näslund, forward, Nybro, 194 cm, 104 kg
10 Christoffer Persson, back, Växjö, 193 cm, 99 kg

---

HockeyAllsvenskans tyngsta spelare 2008/09:

1 Patrik Magnusson, back, Almtuna, 203 cm, 113 kg
2 Fredrik Näslund, forward Nybro, 194 cm, 104 kg
3 Anton Mylläri, back, Västerås, 187 cm, 104 kg
4 Johan Bülow, forward, Bofors, 190 cm, 103 kg
5 Anton Hedman, forward, Växjö, 190 cm, 102 kg
6 Tom Linder, back, Växjö, 199 cm, 101 kg
7 Emil Axelsson, back, Västerås, 191 cm, 101 kg
8 Per Savilahti-Nagander, back, AIK, 197 cm, 100 kg
9 Roman Vopat, forward, Leksand, 192 cm, 100 kg
10 Richard Jackman, back, Leksand, 188 cm, 100 kg

---

All mätdata är hämtad från eliteprospects.com.

---

Storlek är inte synonymt med framgång – men en ytterst viktig ingrediens i ett framgångsrikt lag.

Dessutom: Stora och tunga spelare är generellt bättre tacklings- och närkampsspelare.

Och är det något man vill se mer av i svensk hockey så är det just bra tacklingsspel – förhoppningsvis kan bland annat Patrik Magnussons 113 kg ge oss några rena och klockrena smällkarameller nästa säsong.

Det vore underbart.

---

Diskutera HockeyAllsvenskan

---

Uppdatering: Patrik Magnusson är 203 cm lång, och inte 207 cm som vissa uppgifter gjort gällande. Tack för infon, Peter Tjärn.

Jonas Gustavsson2008-07-18 08:00:00
Author

Fler artiklar om Hockeyzon