Krönika: Utöka Elitserien

Krönika: Utöka Elitserien

"När januari är på väg till februari och serielunken, likt mörkret, endast finns kvar som ett vinterminne börjar återigen debatten om denna eviga fråga. Eller ickefråga, som LHC:s klubbdirektör Mike Helber kallar den. Ska Elitserien utökas?

Det diskuteras hit, det diskuteras dit, Dalarnas ishockeyförbund skriver en motion, hockeyligan har möte, LHC använder sitt veto och Niklas Wikegård blir förbannad under Hockeykväll. Självklart ska LHC:s åsikt i frågan respekteras, de har - förhoppningsvis - all fakta på bordet och bör veta exakt vad som gagnar och vad som inte gagnar svensk hockey. Debatt och omvärdering av åsikter och teorier är dock bra steg mot förbättring, för jag antar att det är dit vi alla vill. Argumenten om att kvaliteten sjunker om Elitserien utökas känns lite trångsynta och ogenomtänkta. Ovan nämnde Helber har angående en utökning av Elitserien sagt: "Att vi hävdar oss i Europatoppen är viktigare än att vi möter klassiska lag som Leksand och Brynäs". Det kan så vara, men det ena behöver inte utesluta det andra. Kan det inte vara så att klassiska lag höjer publiksnittet i Elitserien vilket leder till högre intäkter, mer pengar och i förlängningen högre kvalitet. 

Det finns ett helt gäng lag i allsvenskan som kommer från hyfsat stora städer och har en ganska bra hockeytradition. Leksand, Växjö, Västerås, AIK, Almtuna, Mora och Björklöven är lag som skulle kunna spela i Elitserien. Till den här skaran skulle jag även vilja räkna Malmö, även om deras ekonomi är usel för tillfället. Får de här lagen lite tid på sig kan de bygga upp ekonomiska muskler och bli stabila elitlag. Att lagen kommer från olika ställen av Sverige är positivt eftersom det leder till att hockeyns budskap når alla delar av landet. Om det snackas hockey i hela Sverige är det inte svårt att förstå att det blir större mediebevakning, mer TV-pengar och i slutändan mer pengar till elitserielagen. Liksom den biologiska mångfalden är bra för naturen är den geografiska mångfalden är bra för Elitserien. 

När LHC spelade i allsvenskan 00/01 hade de ett hemmasnitt på 2642 åskådare. Idag, åtta år senare har publiksnittet ökat med nästan 280 % till 7353 personer. Om vi antar att AIK:s snitt, under en åttaårsperiod, skulle öka med lika många procent skulle deras publiksnitt ligga runt 8500 åskådare. Rögles avancemang till Elitserien ledde till att publiksnittet, på mindre än ett år, gick från 2655 till 4803. Det är en ökning med över 180 %. Om Leksand skulle gå upp i Elitserien och deras publiksnitt skulle ha en liknande ökning skulle de nästa säsong fylla sin arena varje match. 

Med en Elitserien bestående av fler lag är det enkel matematik att räkna ut att den procentuella risken att hamna i kvalserien blir lägre. Detta lär göra att fler lag vågar satsa för att nå toppen, satsar man inte vinner man inte, och om lagen inte vågar satsa kommer knappast svensk hockey utvecklas åt ett önskvärt håll. 

Skillnaden mellan de bästa lagen i allsvenskan och de sämsta lagen i Elitserien är nog mindre än vi tror. Toppspelarna i allsvenskan håller i mångt och mycket elitserieklass. Erik Andersson och Mats Lavander är bra exempel på spelare som på några säsonger gått från allsvenskan till att bli fullgoda elitseriespelare. Så visst finns det kvalitet i allsvenskan, det handlar bara om att ge spelarna förtroende. Se bara vad som hände med Sebastian Lauritzen, som bytte bänk i Linköping mot förstakedja i Brynäs.
 
Enligt mina resonemang ovan skulle alltså en utökning av Elitserien leda till att fler lag vågar satsa, på juniorer och stjärnor, samt att det blir större bevakning och således mer pengar och högre kvalitet på spelet. De här följderna kan enbart ses som positiva och jag tror därför stenhårt på en Elitserie med 14-16 lag. Jag vill dock inte att man ska hjälpa lag att nå Elitserien, ska de nå den måste de jobba hårt och rätt under en längre period. Att hela tiden hjälpa en verksamhet med pengar håller inte i längden. Det är ungefär som att binda fast en sten i en luftballong och tro att stenen kan flyga. När luftballongen inte längre kan flyga kan inte heller stenen det. Samma sak är det med en förening: när finansiärernas pengar tar slut faller föreningen pladask, Malmö är ett alltför bra exempel. Att stänga Elitserien, som Percy Nilsson vill, är ett liknande sätt att hjälpa klubbar på. Men det är också en felaktig väg att gå eftersom klubbarna då kan jobba hur fel som helst utan att bestraffas (åka ur serien) för det. Det är därför bäst att låta Elitserien, precis som naturen, vara självreglerande – de som inte är rätt anpassade slås ut. 

Linköping måste vara ett av de ledande lagen inom svensk hockeys utveckling. Hur kunde LHC etablera sig i Elitserien? Det finns många svar på frågan, men en sak är säker: LHC skulle inte vara där de är idag om Elitserien hade varit en stängd liga när de låg i allsvenskan. Linköpings HC har på kort tid blivit en maktfaktor och jag hoppas att de inser att det behövs friska fläktar som, likt Linköping, förändrar och förbättrar Elitserien och svensk hockey. Jag tror att även om de nya lagen kanske fördröjer utvecklingen kommer kvaliteten på lång sikt vara minst lika hög. 

För nio säsonger sedan fördömde Peter Wallin Linköping och kallade Cluben för: "… en skam för svensk hockey". LHC har nog fått honom att omvärdera den åsikten. Hoppas Linköpings Hockey Club öppnar ögonen och byter åsikt om Elitseriens storlek.

Johan P Lyckenvik2009-02-04 12:22:00
Author

Fler artiklar om Linköping

Femte raka förlusten för LHC
LHC nollade i sjunde raka hemmaförlusten