DEL 3: På kansliet med numera sjukskrivne Rohlin och Eklund: ”Visst vill vi helst ha hemvävt i VIK”
VIK har egentligen producerat "för bra" juniorer, som exempelvis Patrik Berglund (bilden) och Mikael Backlund, menar Anders Eklund.

DEL 3: På kansliet med numera sjukskrivne Rohlin och Eklund: ”Visst vill vi helst ha hemvävt i VIK”

Gurkburken tog som bekant ett fördjupat redaktionellt grepp nyligen. Då satt undertecknad ned med VIK:s klubbchef Anders Eklund och sportchef Leif Rohlin och resonerade på VIK:s kansli på Rocklunda. VIK:s syn på värvningar och inskolningen av juniorer diskuterades bland annat. Detta tas upp i denna DEL 3.

Sedan undertecknad intervjuade Leif Rohlin och Anders Eklund har Leif som bekant tagit ”timeout” från sina uppdrag som sportchef på obestämd tid. Hjärtligt önskar vi Leif ett snabbt tillfrisknande och då talar jag nog för många VIK-fans. 

Att Leif tar jobbet på största allvar är något som man fick väldigt klart för sig när man träffade honom personligen. VIK har haft två mycket goda säsonger under Leifs ledning där i nästan varje nyförvärv varit mycket lyckat som Leif stått bakom.
 
Nu blev det mindre lyckat denna tredje säsong. Undertecknad tror att Leif kan vara en del av lösningen på VIK:s problem när och om han kommer tillbaka. Krya på dig Leif! 

Känslan är att VIK idag har lite väl många halvbra spelare från exempelvis Göteborg och Småland. Det känns som det är få ”hemmakillar” från Västmanland i laget? Varför? 

- Hur många VIK-spelare som kommer från Västmanland är inte riktigt relevant. Det känns svårt och diffust att räkna på det sättet, säger Leif Rohlin. 

- Titta istället på vilka som gått hockeygymnasiet i Västerås, det är mer rättvisande, säger Rohlin. Sportchefen visar sedan en utskriven lapp där det framgår att trots allt cirka hälften av dagens spelare har gått på hockeygymnasiet här i stan. 

- Vi har ju exempelvis haft ”Nordfeldtarna” (Henrik och Andreas) från Fagersta och Rasmus Sandström i J-20. Fagersta har annars producerat många bra spelare, men i regel har det varit lite ”Hata Västerås” i Fagersta. Spelare från Fagersta har valt Mora och Brynäs istället, säger Leif. 

- Om man tittar på Västmanland i övrigt så har exempelvis Surahammar haft det tufft och Arboga var bättre i början på 2000-talet. Kungsör och Köping har också en tynande tillvaro hockeymässigt. Det finns egentligen tyvärr inget att plocka i Västmanland just nu, menar Leif. 

På tal om lokala förmågor, hur ser ni på Rasmus Sandström i Surahammar? Den unge forwarden har ju öst in mål i ettan och spelade hos er i J-20 förra säsongen. 

- Rasmus är ”halvintressant”, menar Leif . Vem ska vi ta bort och göra plats för Rasmus? Han får mycket speltid i ettan, men han är nog inte bättre än exempelvis Kalle Olsson. 

- Sandström klarar än så länge inte helhetsspelet, enligt de rapporter vi får från Sura, säger Leif. Rasmus är enbart ”bra med puck och framåt”. Rasmus är inte rädd att gå in fysiskt, men han är väldigt tunn i kroppen. 

- Vem ska man jämföra med, säger Rohlin och funderar ett tag.. 

- Om man jämför med ”Foppa” (Tobias Forsberg) så känns ”Foppa” rejälare, och Rasmus Sandström är dessutom svag i egen zon. 

Rohlin visar sedan papper från Swehockey.se som visar att Sandström har varit inne på 26 baklängesmål på Suras första 17 matcher. Men Rasmus är självklart intressant eftersom han gjort så mycket mål. Vi hoppas kunna bjuda in honom och vi har koll på Rasmus, säger Leif. 

- Men sedan måste vi även ha koll på andra i ettan som Jonas Pontusson och Eddie Davidsson. De har gjort fint med poäng i Enköping och de är dessutom ”rena VIK:are”. 

- Sedan har vi lovande bröderna Martin och Robert Johansson, de måste visa oss vad de är för spelare, det är lite diffust vad de har att erbjuda VIK:s A-lag i dagsläget, säger Leif om tvillingarna som redan A-lagsdebuterat. 

Hur ser ni överhuvudtaget på unga spelares intåg i A-laget? 

- Vi vill jobba in att juniorerna ska TA en tröja, inte FÅ tröja i A-laget. Man måste vara bra under lång tid. Juniorena måste vilja tävla och vara bättre än exempelvis Kalle Olsson. 

- Vi försöker implementera att det ska vara en kamp om platserna. Vi har hela tiden exempelvis försökt sporra Johan Thalberg till allt bättre spel eftersom Jens Holmström utvecklats. Vi har sagt till Thalberg att han måste vara skärpt för att behålla förstespaden, berättar Leif. 

- Exempelvis ska Pontusson och Davidsson visa i Enköping att de ska framåt och bli A-lagsspelare. Vi försöker ha ett tufft och tävlingsinriktat klimat. Det kanske kan bli för tufft för vissa och möjligtvis kan det bita oss i svansen om det blir för tufft, spekulerar Leif. 

Apropå unga spelare, så har ni Johan Eek, som gjorde mycket poäng i Arboga som 17-åring i ettan, vad är det för spelare? 

- Har du sett Johan spela i J-20?, frågar Rohlin. Undertecknad skakar på huvudet. Johan Eek, spelade med gamla storstjärnan Alexander Semjonovs och fick nog lite enkla poäng kanske, säger Leif. 

- Division 1 är inte så bra. Jag tror vårt J-20-lag skulle slå exempelvis Surahammar ganska komfortabelt. De har ju gamla spelare som ”Tobbe” Lundqvist som dominerar trots att han inte sommartränar längre. Det säger en del om klassen på division 1 överhuvudtaget, menar Leif. 

Vad säger du om VIK:s årgångar genom tiderna? 

- Om vi tar det från 1970-talet så hade vi många bra ”70:or” och ”71:or” som Nicklas Lidström, Patrik Juhlin och Tommy Salo. Periodvis har talangerna kommit. Sedan dröjde det till ”75:orna” då Henrik Nordfeldt och Edvin Frylén kom fram, säger Leif.

- Sedan hade vi Andreas Lindh och Rikard Ekström som bra ”78:or” och sedan ”80:or” som ”Stiffen” (Stefan Holmgren) och Wallin (Rickard). ”82-orna” var bra med Marcus Söderkvist, Daniel Grillfors och Erik Ersberg. 

- Det var sedan några svarta år efter ”82:orna” till Patrik Berglund (1988) och Mikael Backlund (1989) slog igenom. Problemet idag är att ”90:orna” och ”91:orna” är för svaga som lag och de missade topp-4 i SuperElit. Då är det svårt att fylla på underifrån, menar Leif. 

Tycker ni att det finns ett egenvärde i att ha egna talanger från närområdet i A-laget?
 
- Självklart tar vi hellre en spelare från närområdet, men just nu är vi inte bra nog i juniorlaget, säger Rohlin. Det är givetvis mycket enklare att ta hand om Dennis Rasmussen som bor ett stenkast från ABB Arena än exempelvis Tobias Forsberg. 

- Exempelvis var Anders uppe i Nordmaling och hälsade på Tobias Forsberg när han skulle värvas. Det blir ju svårare allt runt i kring då med ny bostad och så vidare. 

- Vi måste få fram ”lagom bra” juniorer som inte lämnar oss när de är 19 år, menar Anders Eklund. 

- Ta exempelvis Niclas Lundgren. Han är en stabil back, med en tredjedel i lön jämfört med våra andra backar, och Lundgren är inte sämre, snarare bättre, säger Leif. 

På tal om Niclas Lundgren, hur ser ni på 20-åringens utveckling? Kan han utvecklas offensivt? Defensivt är han ju redan mycket bra.
 

- Niclas hade lite problem på försäsongen då han kanske försökte spela lite för offensivt. Kanske finns det inte någon riktig offensiv i Niclas på det sättet. 

- Nu spelar Niclas med Andreas Lindh och det är ett enkelt spelande backpar där inte mycket händer offensivt. Annars tycker jag att Lundgren är lite av en ”late bloomer” som kan spela i elitserien om tre-fyra år, säger Leif.

Hur ser ni på att värva toppjuniorer från framgångsrika SuperElitlag? 

- Supertalanger som Anton Rödin, Marcus Krüger och Jacob Josefsson är toppjuniorer och de tar plats direkt i elitserien. Vi får titta på ”nivå 2” istället, berättar Leif. 

- Exempelvis var Kim Sunna en sådan ”nivå 2”-junior som producerat bra i Brynäs J-20. Sunna hade bra spelare runt sig i J-20 i Brynäs och producerade därför bra där. Men sedan kunde inte Sunna producera för oss. 

- Numera spelar Sunna i Mörrum och har 17 poäng på 26 matcher. Det är jättesvårt att värva toppjuniorer som allsvensk förening, säger Rohlin. 

Det har förekommit kritik att ni spolat flera av de gamla VIK-juniorer som nu är utspridda i landet. Hur ser ni på det? 

- Titta på tidigare juniorer, de dominerar inte tillräckligt i division 1. Oskar Lundberg, Mikael Adamsson och Emil Wahlberg är alla ”88:or” med förflutet i VIK. De är nu i Visby/Roma och de producerar inte speciellt mycket. Det är inte troligt att de skulle förstärka VIK i dagsläget, menar Leif. 

- För att vara riktigt intressant i division 1 måste man ligga runt vad exempelvis Jacob Blomqvist levererade för Valbo ifjol (68 poäng på 41 matcher). Nu gör Blomqvist succé i Bofors. Vi hade ögonen på honom och bröderna Berlin från Tierp som också öste in poäng i ettan. Berlinarna floppade i Almtuna, det visar att det är svårt att veta vilka som också producerar på allsvensk nivå, säger Leif. 

- Vi har producerat ”för bra juniorer”, inflikar Anders Eklund, som Patrik Berglund och Mikael Backlund och de försvinner innan de fyllt 20 år. När vi sedan inte får något ekonomiskt tillbaka för dem är det tungt. 

- Det gamla NHL-avtalet sades upp sedan ryssarna krånglat med Aleksandr Radulov som bröt sitt kontrakt med Nashville och drog hem. Det kostade oss några miljoner som vi hade räknat med och blivit lovade, säger Anders Eklund och suckar. 

- Sedan har vi en sådan som Anton Mylläri, som var bland de bästa i världen när han var 15-16, säger Anders Eklund. 

Apropå Anton. Hur ser ni på 18-årige Anton Mylläris utveckling? Det verkar lite som Anton tappat fart… 

- Nja. Anton har fått mycket skit på hemmamatcherna och på olika forum, det är tufft för en ung kille, menar Leif. Vi hoppas att Anton ska nå en ”peak” igen hos oss, säger Anders Eklund. 


Detta var del 3 i denna följteång. Del 4 tar upp VIK:s scouting, vilka löner VIK-spelarna har, och hur VIK kan lära av andra lag att gå upp till elitserien på sikt.
 

Läs mer, klicka på länkarna:

DEL 1: På kansliet med Rohlin och Eklund om det svaga spelet: ”Västeråsfansen bland de mest kritiska”

DEL 2: På kansliet med Rohlin och Eklund: ”Vad tycker du själv vi ska göra med lågpresterare?”

Mikael Norén2009-12-23 23:45:00
Author

Fler artiklar om Västerås

Inför Djurgården - Västerås
Västerås IK: En blick på nuläget och framtiden – Niklas Johansson svarar på viktiga frågor - Klubbchef ryktas till VIK