Äntligen dags för seriepremiär för Hockeyallsvenskan 2018-19...
Såhär såg det ut på isen den 12:e april när VIK Hockey åter blev klart för Hockeyallsvenskan efter en ettårig sejour i Hockeyettan. Dags nu för en ny spännande säsong!

Äntligen dags för seriepremiär för Hockeyallsvenskan 2018-19...

Den långa försäsongen är äntligen över. På fredag släpps pucken och en ny spännande säsong tar sin början. För Västerås del åker man de ca 50 milen söderut för att möta Karlskrona. Hur har försäsongen sett ut? Vilka förväntningar är rimliga att ha när man nu är tillbaka efter ett år i Hockeyettan? Hockeyallsvenskan har på senare år varit oerhört jämn. Hur blir det denna gång? Hur ser tabellen ut efter 52 omgångar?

Det har gått en dryg månad sedan VIK-spelarna åkte ut på isen för den första träningsmatchen mot Almtuna till tonerna av "Back in black" med AC/DC i högtalarna.

Fyra månader hade passerat sedan den där fantastiska aprilkvällen då VIK Hockey återigen blev ett Hockeyallsvenskt lag och de kvalspöken som härjat runt i Rocklundahallen under många år äntligen skrämdes iväg långt långt bort härifrån.

Ut på isen åkte en stark stomme av de spelare som tagit klubben tillbaka till Hockeyallsvenskan, tillsammans med de nya spelarna som sportchef Patrik Zetterberg signat upp till återkomsten.
Matchen vinner Västerås IK på straffar sedan Mattias Beck avgjort. 2-1.

Sedan dess har man avverkat ytterligare 9 träningsmatcher, inklusive de två cuperna man deltagit i under försäsongen.
Totalt sett blev resultatet under försäsongen 6 vinster och 4 förluster.

Så vad har då försäsongen gett för svar angående lagets slagstyrka? Vilken typ av hockey kommer man spela?
Försäsong är försäsong och man ska passa sig för att dra för stora växlar av resultaten i sig.
Det vi ändå kan slå fast är att VIK Hockey har potentialen att överraska många hockeytyckare runtom i landet.

Truppen är intressant och innehåller ett flertal spelare som kan stå inför ett rejält genombrott.
Man har bra fart i spelet. Skridskoskickliga spelare kombinerat med tyngd.
Man har karaktärerna.

Sportchef Patrik Zetterbergs filosofi under silly season har varit densamma som den var när han byggde laget som tog VIK Hockey tilllbaka till Hockeyallsvenskan.
De spelare han tagit in är spelare som vill mer med sin hockey. Spelare som vill framåt och siktar uppåt.
Kvar är också ett helt gäng med vinnarskallar från den förra säsongen.

Spelare som var bäst när det gällde. Något som vi VIK-supportrar har längtat länge efter att få se, att man när det drar ihop sig för de viktigaste matcherna under säsongen, spelar sin bästa hockey.

Det finns dock såklart även frågetecken som inte riktigt rätats ut under försäsongen.
Den fråga som de flesta som följt laget under försäsongen kanske främst funderar på är vem som ska göra målen?

När man tidigare varit ett topplag i Hockeyallsvenskan har man haft utpräglade toppkedjor. Nu saknar man den där snipern med målgaranti.
Det låter som en fin tanke att sprida ut målskyttet på fler enheter, men det funkar sällan riktigt så. Ett par kedjor behöver kliva fram och producera.

Jag fick för en tid sedan frågan av Jonas Gustavsson på Hockeyallsvenskan.se om jag ville svara på några panelfrågor om Västerås silly season och kommande säsong.
En av de frågor jag klurade mest på var just denna. "Vem blir årets poängkung i Västerås".

Jag kom fram till att Marcus Bergman har stora möjligheter att lyckas göra en stark säsong och har sett bra ut på försäsongen.
Jag skickade in mina svar till Jonas den 11/9.
Tre dagar senare stänker Bergman in tre mål mot Almtuna och ligger bakom straffen Sebastian Benker sätter.

Det är den typen av prestationer som krävs för att vi ska kunna blicka lite högre upp i tabellen än vad den allmänna uppfattningen är att vi kommer landa i tabellen.


Tittade för några dagar sedan på den Hockeyallsvenska upptaktsträffen.
Där pratade många ledare och spelare om vikten av att få ihop gruppen. En förutsättning till att lyckas är att få ihop en grupp som trivs med varandra men samtidigt tävlar varenda gång man står på isen oavsett om det är träning eller match.

Där tror jag Thomas Paananen är "bäst i klassen".
Vi är många som var oerhört imponerade över hur Paananen verkligen fick ihop ett lag av ett nästintill nytt lagbygge förra säsongen.
Vi kommer kunna räkna med att få se ett lag som kämpar för varandra och ger allt ute på isen.
Thomas Paananens ledarskap och ledarstil, där han verkar ha en fantastisk förmåga att få alla runtomkring att känna sig delaktiga borgar för detta.


Förhoppningsvis kommer VIK klara av att orka spela med hög energi i de flesta matcherna och då kommer vi vara svårslagna.
Under försäsongsturneringen Skoda Trophy i Södertälje finns två tydliga exempel på hur det kan komma att skilja sig under säsongen då energin finns där och benen är pigga men också motsatsen till detta.


Man hade kanske varit mer fundersam efter den cupen om man endast sett resultaten.
Men själv var jag på plats i de två första matcherna och fick se ett VIK-lag som flög fram mot Leksand i den första matchen.
Man dominerade kraftigt och mer eller mindre bara hämtade tillbaka pucken när man blev av med den i första och andra perioden.
Målen kom dock inte och till slut blev det som det brukar bli i hockey när ett lag dominerar kraftigt. Det andra laget gör till slut mål och energin faller.


Mot AIK under lördagen, med matchstart endast 16 timmar efter holmgången mot Leksand fanns logiskt sett inte energin där.
Det är också den enda matchen under försäsongen man varit klart sämre än motståndaren.

Visserligen förstärktes känslan efter den cupen att målskyttar saknas, men som sagt potentialen finns, det gäller bara att få det att ske.


Hade sett fram emot den där hotellfrukosten på lördagsmorgonen i Södertälje och vad händer då?
Där står 20 Leksandsspelare som man måste trängas med. Tufft läge...
Tränare Leif Carlsson verkade dock hålla med mig, var ju tvungen att fråga. Däremot tyckte han att de själva gjort en dålig insats, speciellt i andra perioden.



Imorgon smäller det. Karlskrona borta. Första mötet med laget som "tog vår plats" i SHL till säsongen 2015-16 när de trampade på det minsta bananskalet som skådats.
Tre säsonger blev det i SHL för KHK sedan "dansken med handsken" Patrick Galbraith var omutlig i kassen under det kvalet och nästan på egen hand tog laget till SHL.


Det är inte glömt, men då var då och nu är nu.
Nu är en annan tid för oss VIKare. Glädjen är tillbaka.
Klubben andas framtidstro och optimism. Oavsett hur denna premiär slutar.


Igår startade ett tappert gäng resan till Karlskrona på cykel. 50 mil. Alllt efter ett vad på Twitter.
Oerhört imponerande. Idén att cykla till årets första bortamatch blev i slutändan mer än en cykelstrapats och pengar samlas in till välgörenhet.
Med supportrarna cyklar även klubbchef Mats Brokvist och den legendariske tidigare VIK-backen Andreas Lindh.

Pengarna som samlas in längs resan går oavkortat till projektet "High Five" där ledorden är "idrott för alla", där man jobbar mot mobbning, kränkningar, sexuella trakasserier och diskriminering.
Vill man bidra swishar man till 123 050 61 13.
Går att följa cyklisternas väg under #cyklaförgulsvart .


På söndag är det sedan hemmapremiär. Låt oss hjälpas åt att fylla Rocklundahallen. Med ett massivt publikstöd på hemmaplan kommer vi bli svårslagna.


Så hur slutar Hockeyallsvenskan då?
En nästintill omöjlig uppgift att ge sig på att tippa en sluttabell, men vi gör ett försök.

Hockeyallsvenskan har ju varit oerhört jämn de senaste säsongerna. Ta förra året som exempel. Leksand som slutade 2:a vann totalt sett, om man räknar in övertidsvinster och övertidsförluster, 29 matcher och förlorade 23. Man låg dessutom en bit in i serien i botten. I år är känslan att det är större skillnad på toppen och botten.


AIK
MoDo

Leksand
Björklöven
Almtuna
IK Oskarshamn
Västerås IK
Södertälje

BIK Karlskoga
Karlskrona
Tingsryd
Vita Hästen

Pantern
Västervik

Henrik Olssonhenrik7788@hotmail.com@henke7782018-09-20 12:26:00
Author

Fler artiklar om Västerås

Inför Matchen: VIK möter Södertälje hemma
Inför Västerås IK – Kalmar HC: Utmaning väntar mot Kalmar
Hockeyallsvenskan liknar mer och mer en farmarliga efter Östman sorti från Västerås...