Episka Hockeyvändningar – Från Nästan-Förlust till Glödande Seger
Att se ett hockeylag vända ett till synes omöjligt underläge till en fantastisk seger är som att bevittna en magisk förvandling på isen. Det är dessa ögonblick som får våra hjärtan att slå snabbare och våra själar att sjunga av glädje.
Idag ska vi igen dyka in i historieboken och utforska några gånger då hockeylag har vänt stora underlägen till seger, i matcher eller turneringar. Vi börjar med den ikoniska matchen mellan Sverige och Finland under VM 2003.
Sveriges Vändning mot Finland (VM 2003):
Det är 2003, och Sverige möter Finland i ishockey-VM. Sverige mot Finland är ett av hockeyvärldens bästa rival-möten och såklart blir det som allra bäst när det gäller något alldeles extra, som nu, när en semifinal i Hockey-VM står på spel. Sverige har spelare som Peter Forsberg, Mats Sundin, Tommy Salo, Mattias Norström, Per-Johan Axelsson, Henrik Zetterberg, Mikael Renberg och Dick Tärnström i laget.
Sverige tar ledningen genom Mats Sundin, men sedan vaknar de finska lejonen. Finland har en ledning med 5-1 när Sverige byter målvakt; Tommy Salo kliver ut och Mikael Tellqvist kommer in. Och nu händer något magiskt. De blågula spelarna trampar gasen i botten och luften verkar liksom gå ur finnarna. När Peter Forsberg gör 5-5 bakom Pasi Nurminen och Per-Johan Axelsson fullbordar med 6-5 med knappt fem minuter kvar av matchen, på ett skott från Mats Sundin, är slaget vunnet. Det svenska laget vänder på matchen och vinner till slut med 6-5.
Lasse Granqvist, som kommenterat matchen avslutar med orden: "Jag tror jag slutar, Jansson" till sin bisittare L-G Jansson. "Det går inte att hålla på, det går inte att hålla på.” Jansson svarade med orden: "Det går alldeles utmärkt.”
Matchen mellan Sverige och Finland 2003 visade på en vändning som kommer att leva kvar i den svenska ishockeyhistorien för alltid och som visar på den svenska viljan och kämpaglöd.
Miracle on Ice (OS 1980):
"Do you believe in miracles? Yes!”
Så sa den amerikanske sportkommentatorn när han räknade ner de sista sekunderna i USA’s match mot Sovjetunionen under OS i Lake Placid 1980.
Ingen diskussion om episka hockeyvändningar skulle väl vara komplett utan att nämna "Miracle on Ice". USA:s olympiska hockeylag 1980 var inga favoriter inför turneringen, coachen Herb Brooks hade byggt sitt lag i ett och halvt år, med stenhårda träningar och matcher. Men de stod inför en enorm utmaning när de mötte Sovjetunionen, en hockeyjätte på den tiden. Brooks hade noga inpräntat i sina spelare att de skulle vara på tårna i varje läge och utnyttja varenda litet misstag som ryssarna kunde tänkas göra. Sovjets coach Tichonov valde till slut att ta ut målvakten Tretjak – som var en av världens bästa målvakter – och satte in Vladimir Mysjkin i kassen. Trots att Sovjetunionen hade ett lag fullt av professionella spelare, lyckades alltså det unga och relativt oerfarna amerikanska laget göra det omöjliga.
USA slog Sovjetunionen med 4-3 i en av de mest minnesvärda vändningarna i idrottens historia och gick sedan vidare för att vinna guld i finalen.
Edmonton Oilers vs Los Angeles Kings (Stanley Cup 1982):
Jag har nämnt denna match i ett tidigare inlägg, men Stanley Cup-slutspelet 1982 såg en otrolig vändning när Edmonton Oilers mötte Los Angeles Kings. Oilers hade en ledning med 5-0 i början av den tredje perioden, och det verkade vara en klar och säker seger för dem. Men Kings visade såklart att inget är omöjligt i hockey och lyckades göra otroliga fem mål under den sista perioden. Denna vändning visade på Los Angeles Kings kämparglöd och förmågan att aldrig ge upp. Slutligen säkrade dessutom Kings segern genom att göra det matchvinnande målet i övertid. Kings genomförde den då största upphämtningen i NHL:s slutspelshistoria genom att gå från att ligga under med 5–0 till att vinna matchen på övertid med 6–5. Den här matchen har blivit en av de mest minnesvärda i NHL:s historia och för alltid etsat in "The Miracle on Manchester" i sportens historia.
Detroit Red Wings vs Toronto Maple Leafs (Stanley Cup 1942):
Finalen i Stanley Cup 1942 var en serie på bäst av sju matcher mellan Toronto Maple Leafs och Detroit Red Wings.
Efter att ha förlorat de första tre matcherna var pressen stor på Kanadensarna. I den fjärde matchen i Stanley Cup-finalen 1942, som gick i Detroit, klarade Toronto sig från att bli utslagna genom att vinna matchen med 4-3. Den slutade dock nästan i ett upplopp. I den sista minuten drog Detroits Eddie Wares på sig en misconduct och dessutom böter på 50 dollar för att ha argumenterat med domaren och vägrat lämna isen. Domaren, Mel Harwood, släppte pucken för tekning medan Wares fortfarande var på isen och kallade omedelbart ett straff för för många spelare på isen. Supportrarna på plats buade åt domslutet och kastade papper, jordnötter och till och med en kvinnas sko på isen. I slutet av matchen attackerade sedan Detroit-tränaren Jack Adams, Harwood och slog honom i ansiktet efter ett litet utbrott.
Toronto tog serien till en sjunde och avgörande match vilken lockade 16 218 åskådare, den största publiken som någonsin sett en ishockeymatch i Kanada vid den tiden, och det var återigen en jämn match. Detroit överlevde ett numerärt underläge med 2 man på botbänken i första perioden och lagen avslutade perioden mållöst, men Detroit skulle inte orka hela vägen och till slut stod Toronto som segare och tog därmed sin fjärde Stanley Cup-titel. Det var den första finalen i Stanley Cup-historien som gick till sju matcher.
Denna vändning räknas fortfarande som en av de mest minnesvärda i NHL-historien.
Los Angeles Kings mot San Jose Sharks (NHL 2014):
I den första rundan av NHL-slutspelet 2014 var Los Angeles Kings nere med 3-0 i matcher mot San Jose Sharks. Trots det otroliga underläget vände Kings situationen och vann de fyra efterföljande matcherna för att ta sig vidare till nästa omgång. I den avgörande matchen slog man till med med en 5-1-seger. Som fjärde lag under NHL:s hela existens kom nu ex-mästarna från Los Angeles tillbaka från ett 0-3-underläge i en slutspelsserie, det hade bara skett 1942, 1975 och 2010 innan.
Dessa vändningar är några bevis på att inget är omöjligt i hockey. Oavsett hur hopplös situationen verkar, kan ett lag med rätt inställning och beslutsamhet alltid hitta en väg till seger. Det är den magin i sporten som fortsätter att inspirera och engagera oss år efter år.