ABB Arena Nord, 2024-10-04 19:00

Västerås - Södertälje

Inför Matchen: VIK möter Södertälje hemma

Inför Matchen: VIK möter Södertälje hemma

Västerås IK har siktet inställt på revansch efter en besvikelse mot Kalmar. Trots några starka individuella prestationer, var förlusten ett faktum, och nu ställs laget inför en ny utmaning när Södertälje kommer på besök. Med flera nyckelspelare som ännu inte hittat sin toppform och en del frågetecken kring lagets disciplin, behöver VIK höja sig för att återigen bli ett hot i Hockeyallsvenskan. Kan laget rätta till bristerna och bygga vidare på sina styrkor inför denna viktiga hemmamatch?


Efter en tuff match mot Kalmar, där Västerås IK inte lyckades leverera på den nivå som förväntades, står nu Södertälje som nästa motstånd på hemmaplan. Förlusten mot Kalmar var allt annat än godkänd, och nu krävs en ordentlig uppryckning om laget ska återfå momentum i serien.
Trots den svaga insatsen fanns några ljusglimtar. Konstantin Komarek och Jacob Hayhurst stod för starka individuella prestationer som visade på deras betydelse för laget. Båda forwards lyste och bidrog med kreativitet och målchanser, något som måste fortsätta för att VIK ska kunna bryta den negativa trenden.


På den andra sidan av myntet måste spelare som Kim Rosdahl och Hanneborg visa mer. Hanneborg har ännu inte riktigt bevisat sin kapacitet, och Rosdahl har inte nått den nivå som laget och fansen hoppas på. Dessa två spelare behöver kliva fram och visa att de kan vara avgörande i de kommande matcherna.

Ett annat frågetecken för mig är Eric Engstrand. Jag uppskattar verkligen hans fysiska spelstil och sättet han tar sig fram på isen, men hans odisciplinerade beslut har kostat laget viktiga poäng. Om han inte kan hålla nere sina utvisningsminuter bör Gian-Marco Hammerer få en ärlig chans att visa vad han går för. Samtidigt har Engstrand en roll som bråkstake, vilket laget faktiskt behöver, men generellt måste Västerås bli mycket mer disciplinerade. En striktare disciplin skulle kunna leda till en jämnare matchbild och färre farliga situationer för motståndarna.

Trots den senaste förlusten finns det delar av VIKs spel som ser lovande ut. Västerås powerplay ser spännande ut den här säsongen. VIK har faktiskt bäst PP i hela ligan för tillfället (35% - 7 mål på 20 försök). Det är inte ofta man kan säga att deras PP går att jämföra med andra topplag, men med individuellt skickliga forwards som Komarek och Hayhurst, i kombination med backar som Noel Fransén och Erik Flood, finns potential.

Erik Flood har dock inte riktigt hittat formen ännu, och laget skulle tjäna enormt på om han kunde återgå till den poängproduktion som vi vet att han är kapabel till. Albert Lyckåsen har visat sig vara ojämn, men även där finns en spännande potential som kan slå ut om bitarna faller på plats.För att Västerås ska kunna konkurrera med toppskiktet i serien krävs att man hittar stabilitet i alla delar av spelet. Laget måste höja sig på alla positioner, och med tanke på att säsongen fortfarande är ung är det absolut rimligt att tro att det finns utrymme för förbättring. Om de lyckas samla sig och nå sin potential kan detta bli en riktigt rolig säsong för både laget och dess supportrar.

Inställningen hos spelarna verkar vara på rätt spår i år. Ett exempel är Malte Sjögrens självsäkra uttalande inför matchen mot Kalmar, där han visade både kaxighet och självsäkerhet – något jag tycker är positivt. Det finns alltid några som ifrågasätter sådana uttalanden, men jag tror att det är viktigt att spelarna visar karaktär och vågar stå för vad de säger. Attityd och självförtroende kan vara avgörande för framgång. Västeråsarna bör vara stolta över sina spelare och stå bakom dem, även när det kommer till sådana starka uttalanden.


Sammanfattningsvis: En förlust mot Kalmar är aldrig godkänt, och nu måste VIK visa vad de går för mot Södertälje.

Jonathan W2024-10-04 14:51:00
Author

Fler artiklar om Västerås

Inför Västerås IK – Kalmar HC: Utmaning väntar mot Kalmar
Hockeyallsvenskan liknar mer och mer en farmarliga efter Östman sorti från Västerås...