Lagredaktionerna om sina föreningar och Covid-19: ”Har inte chansat med sin ekonomi”
Många fans har engagerat sig i olika former av swish-kampanjer i försök att stötta sina föreningar när läktarna tvingats gapa tomma.

Lagredaktionerna om sina föreningar och Covid-19: ”Har inte chansat med sin ekonomi”

Covid-19 slår hårt mot idrottsrörelsen och både SHL och Hockeyallsvenskan har en komplicerad höst och kanske också vinter att vänta med tomma läktare framför sig. SvenskaFans hörde av sig till skribenter från respektive lagredaktioner som fick svara på tre frågor kring deras förening och hanteringen gällande rådande pandemi.

Ishockeyn står inför stora kommande utmaningar. Flera föreningar har flaggat för stora miljonförluster på flera tiotals miljoner kronor. Spelare och personal har permitterats, kanslipersonal har sagts upp, några lag har sänkt sina spelarbudgetar och det är både hängslen och svångrem på i hela Hockeysverige.
 
Avsaknaden av publik sätter en stor press på varje föreningen där många redan under vanliga omständigheter tvingas jobba hårt för att ens kunna redovisa plusresultat. Men hur har kommunikationen fungerat till fansen? Hur oroliga är supportrarna och hur anser man att föreningarna har skött sig på spelarmarknaden utifrån utmaningar som väntar?
 
SvenskaFans tog kontakt med flertalet av sina hockeyredaktioner för att höra från skribenterna själva vad dem anser kring sina lag gällande dessa frågor.
 



Hur transparenta anser du att din förening varit till fans och supportrar vad gäller de ekonomiska utmaningar som väntar utifrån Covid-19?
 
 
Henrik Olsson (Västerås IK)
– Så transparenta man kan. Alla som följer något lag på elitnivå lär ju vara medvetna om att tuffa tider väntar ekonomiskt. Ingen kan ha missat det.
 

Peter Kempe (MODO)
– Jag tycker kommunikationen skötts jättebra. Det har varit sändningar i det egna mediet Modo Channel med jämna mellanrum, och där har det ekonomiska läget uppdaterats på ett väldigt bra sätt av VD Johan Widebro.
 

Joel Hjalmarsson (Frölunda HC)
– Jag tycker faktiskt att klubben har skött situationen på ett bra sätt. Man har varit tydliga kring hur det ekonomiska läget i föreningen ser ut och vilka åtgärder som har vidtagits för att hantera krisen och dess ekonomiska effekter. Ordförande Mats Grauers berättade för GP för några veckor sedan om att man räknar med att spela utan publik fram tills årsskiftet och att det skulle innebära ett minusresultat kring 10 miljoner, utifrån det kan man ju själv lägga ihop ett och ett och på ett ungefär förstå vad klubbens ekonomiska resultat blir vid en hel säsong utan publik.
– Klubben skickar även ut mail då och då med information om vad som händer just nu i klubben. I det senaste skrev man bland annat om hur man arbetar med spelarbudgeten och att man för tillfället har pausat aktiviteten på transfermarknaden (vilket givetvis hade vart märkligt om man inte hade gjort).
 

Anton Högsander (Djurgårdens IF)
– Mycket. Sportchefen Joakim Eriksson flaggade tidigt för de ekonomiska utmaningarna som följer med Covid-19 och spel inför tomma läktare. Det har varit en följetong under flera månader nu – och varje gång det nuvarande lagbygget har kommit upp på tapeten så har Eriksson hänvisat till det förändrade världsläget, som i sin tur har skapat en helt annan ekonomisk verklighet att förhålla sig till. Ämnet har varit ständigt närvarande, helt enkelt.
 

Edvin Mlivic (Färjestad BK)
– Sett till vad man kan förvänta sig att föreningen är öppna om, och talar om, så tycker jag att Färjestad har varit transparenta. VD, Stefan Larsson, har exempelvis ett nyhetsbrev som kommer ut veckovis till mail-prenumeranter och där har han varit tämligen tydlig i sin kommunikation och sagt att föreningen försöker skära ner på alla fronter där det är möjligt. De ger också ett ärligt intryck till media, när frågor ställs. Jag upplever inte att de försöker ducka några känsliga frågor och således är det egentligen svårt att begära så mycket mer svar från de ansvariga hittills.
 

Anton Rosendahl (Skellefteå AIK)
– Jag tycker att de har varit ganska öppna med det men kanske inte så ingående i detalj om ekonomin.
 

Fredrik Strömbom (Brynäs IF)
– Man har varit tydliga med att det kommer drabba klubben kraftigt ekonomiskt, ännu tydligare har man varit mot sina medlemmar som fått se uträkningarna och faktiska siffror. Utifrån vad klubben har sagt: ej medlemmar har fått veta att det kommer drabbas hårt. Genom Bland annat SvenskaFans har även de som inte är medlemmar fått ta del av siffror och beräkningar och kan bilda sin egen uppfattning.
 

Andreas Lundskog (Örebro HK)
– Jag skulle nog säga att Örebro har varit transparenta i frågan även om riskfaktorerna inte har varit särskilt uttalande. Örebro känns dock enormt mycket tryggare än bara för några år sedan med en VD i Mikael Johansson som verkar kunna styra skutan rätt även om det blåser hårt. hade coronakrisen slagit till för några år sedan hade nog Örebro knappt överlevt som förening. Nu känns det ändå som att man står relativt starka.
 

Håkan Danielsson (Leksands IF)
– Jag tycker att VD Andreas Hedbom och General Manager Tomas Johansson varit väldigt öppna med hur ansträngt läget är och att man jobbar med olika scenarion utifrån om det blir någon publik eller inte.
 

Oscar Gustafsson (HV71)
– Jag tycker HV har varit väldigt tydliga med att det kommer bli ett tufft år ekonomiskt. Man är väl medveten om att man kommer gå back och har budgeterat att gå 19 miljoner back vid 50 % beläggning av arenan och förstår att det kan bli ännu värre beroende på hur beläggningen kommer se ut och hur läget utvecklas. Men man har också varit tydlig med att HV är en klubb som mår bra ekonomiskt och att man kommer överleva pandemin rent ekonomiskt.
 

Alfred Ernst (Rögle BK) 
– I min bok så har transparensen varit bra. Tidigt i sommar så var Rögles ledning med Daniel Koch (klubbdirektör) i spetsen, ute med att man ville skjuta på säsongsstarten. Vid det uttalandet så menade man på att det var för supportrarnas skull, då det ger fansen en större möjlighet att komma in på arenorna. Men jag gissar att det även funnits en ekonomisk tanke bakom detta. 
Rögle har de senaste åren haft en väldigt god ekonomi och visat flertalet positiva resultat. Klubben har varit tydliga med att det kommer att bli väldigt tufft om det inte tillåts någon publik under säsongen. Men att få in endast ett drygt tusental skulle kunna rädda ett godkänt ekonomiskt resultat har Daniel Koch berättat för Helsingborgs Dagblad.  
 
 

Har du märkt av någon generell oro bland fansen och supportrarna gällande föreningens ekonomiska situation?
 
 
 
Henrik Olsson (Västerås IK)
– Självklart så finns det en generell oro i dessa tider. Det är mindre än en månad kvar till seriestart, det finns i dagsläget inget spikat spelschema. Det är ännu oklart i vilken utsträckning publik kommer släppas in på arenorna i höst och för tillfället har Västerås IKs A-lag stängt ner verksamheten med ett bekräftat fall av Covid-19 och väntar på provsvar från samtliga spelare, ledare och övrig personal. Men, jag tror inte VIK-supportrar är oroligare än supportrar till andra lag. När det gäller denna Corona-pandemi sitter ju alla i "samma båt".
 

Peter Kempe (MODO)
– I och med att man uppvisade ett plusresultat på 3,3 miljoner trots att säsongen slutade som det gjorde så finns det ingen akut oro bland fansen. Däremot har supportrar ställt upp på ett stort sätt med swishkampanjer och efterskänkande av biljetter som köpts till playoff-finalen!
 

Joel Hjalmarsson (Frölunda HC)
– Idag är Frölunda en ekonomiskt väldigt välmående klubb, till skillnad för hur det var för cirka 10 år sedan, så nej det har jag inte gjort. Sen har engagerade supportrar kommit med förslag om swish-insamlingar och liknande. Detta är dock detta något som Frölunda vänligt men bestämt tackat nej till. Dessutom tror jag inte att dessa initiativ tillkommit av oro för klubbens ekonomiska situation utan mer för man känner att man vill bidra med något nu när man exempelvis inte kan köpa matchbiljetter.
 

Anton Högsander (Djurgårdens IF)
– Det finns en stor oro bland klubbens supportrar, där speciellt de uteblivna värvningarna har blivit ett hett samtalsämne. Det är ingen hemlighet att Djurgården har valt att avstå att ersätta spelare som Linus Hultström och Patrik Berglund på grund av det ekonomiska läget – och självklart har det skapat en stor osäkerhet kring truppens slagkraft. Den ångesten har knappast dämpats av att många konkurrenter har rustat som aldrig förr. Samtidigt finns också en samlad trygghet kring Djurgårdens återhållsamma strategi: som enligt ordförande Kaarel Lehiste innebär att klubben klarar sig likviditetsmässigt även om hela säsongen spelas utan publik. Det skyddsnätet betyder väldigt mycket i tider som dessa.
 

Edvin Mlivic (Färjestad BK)
– Jag har faktiskt inte upplevt någon märkbar oro. Det första som kommer på tanke är snarare den uppslutning som supportrar lyckades skapa på mer eller mindre egen hand, när man uppmuntrade folk att betala ett medlemskap hos Färjestad BK. Inte så spektakulärt, kanske ni tänker då. Men, faktum är att det fick ett sådant eko att medlemsansökningarna nådde rekordnivåer och därmed framkallade ett välkommet klirr i kassan. Så, om något så har väl anhängare till föreningen knutit näven och slutit upp snarare än att uttrycka så värst mycket oro.

– Samtidigt ska man ju komma ihåg att Färjestad BK har överlägset störst kapital bland SHL-klubbarna. Det är folk medvetna om och är det då någon klubb som ska kunna överleva en utmaning som denna, så är det väl just Färjestad.
 

Anton Rosendahl (Skellefteå AIK)
– Nej det har jag inte märkt av. Det startades en insamling av några supportrar för att stödja föreningen ekonomiskt.
 

Fredrik Strömbom (Brynäs IF)
– Absolut, oron finns där. Sociala medier vittnar om att fansen är oroliga men det verkar även finnas en förståelse för att Brynäs IF inte sitter ensamma i båten, alla andra föreningar inom elitidrotten försöker styra skutan tillsammans precis som näringslivet behöver göra. Allt är en cykel med alla involverade under pandemin.
 

Andreas Lundskog (Örebro HK)
– Det klart att det finns en oro framförallt i osäkerheten kring hela den kommande säsongen. Både var det gäller ekonomiskt i publikintäktsförmågan men även vad som sker om laget skulle drabbas av en coronasmitta? Just ekonomin tycker jag ändå att det känns som att klubben har en bättre strategi med en större kostnadsmedveten även om ingen egentligen vet vad som händer framöver?
 

Håkan Danielsson (Leksands IF)
– Egentligen inte. Mycket beroende på transparensen från föreningen tror jag men också för att de nyförvärv som varit "hetast" som silly-rykten ändå har landats. Men det krävdes ju en swish-kampanj för att få Cehlarik så det om nåt borde väl visa att ekonomin är ansträngd.
 

William Westerman (Växjö Lakers)
– Nej. Växjö har haft stabil ekonomi i flera år och det verkar som att det finns förtroende för de ansvariga att styra skutan rätt. En risk för Växjö är ju att man har varit bra på att få in mycket pengar per åskådare, vilket självklart blir ett stort bortfall när det inte finns några åskådare. Det är idag en större risk än de klubbar som kanske inte får in lika mycket per åskådare men istället säljer många säsongskort.
 

Oscar Gustafsson (HV71)
– Fansen runt klubben känner ingen större, allmän oro vad jag förstått. De flesta är väl medvetna om att klubben är väldigt stabil ekonomiskt och känner förtroende för personerna som styr klubben. Jag ser dagligen fans som förnyar sina säsongskort och stöttar HV så gott det går, vilket är härligt att se.
 

Alfred Ernst (Rögle BK)
– Det tycker jag mig inte ha märkt av. Den största oron just nu är nog vilka femtio det är som skall få släppas in på läktarna de närmaste matcherna. Jag vet många som skulle vilja få nävarna på de plåtarna. 
 
 

Anser du att din förening har agerat klokt på spelarmarknaden med hänsyn till de kommande ekonomiska utmaningarna som förorsakas av Covid-19?
 

 
Henrik Olsson (Västerås IK)
– Ja, jag tycker man har agerat väldigt klokt på spelarmarknaden. Man har satsat på kontinuitet. Man väntade också länge med att kontraktera spelare, och har inte skrivit några 12-månaderskontrakt.
Man har haft en väldigt sund inställning till rådande läge, men ställer ändå ett riktigt starkt lag på isen. För att vara med i den absoluta toppen är man dock beroende av att ett flertal av de spelarna som är kvar och som man ser stor potential i får ett större genombrott i vinter. Sen får vi ju se hur allt utvecklar sig i höst/vinter. Det finns ju en mängd skickliga hockeyspelare som går arbetslösa för tillfället.
 

Peter Kempe (MODO)
– Med tanke på att Modo var en av klubbarna i Hockeyallsvenskans toppskikt drabbades man hårt av spelarflykt, så det år svårt att inte behöva jaga externa förstärkningar då. Jag tycker ändå man värvat klokt och har en intressant spelartrupp sett till förutsättningarna, men bara framtiden kan utvisa om den räcker till att slåss om SHL-platsen.
 

Joel Hjalmarsson (Frölunda HC)
– Utan att ha någon direkt kunskap om vad Frölundas nyförvärv har i lön så tycker jag ändå att man har agerat på ett förnuftigt sett. Till att börja med så hade man klart med exempelvis Jan Mursak redan i januari samt Norlinder och Elliott i slutet av april, långt innan man kunde förutse vad förutsättningarna skulle vara nu i september. Efter det har man legat relativt lågt på spelarmarknaden, något som Christian Lechtaler också sagt ska vara Frölundas strategi under dessa tider.
Man har värvat ungt och därmed antagligen förhållandevis billigt på backsidan, samtidigt som man har förbättrat den rejält i jämförelse med fjolårets säsong. Och på forwardssidan har man egentligen bara plockat in Jan Mursak och sen lyft upp yngre spelare som Karl Henriksson, Linus Nässén och Elmer Söderblom. Detta samtidigt som Lasch, Rakhshani och Stålberg har försvunnit vilket troligen innebär att man också har en billigare forwardsuppsättning denna säsong.
 

Anton Högsander (Djurgårdens IF)
– Jag känner mig oerhört stolt över att vara djurgårdare. Inte bara för att Djurgården alltid kommer att vara Djurgården – utan också för hur klubben har hanterat och fortfarande hanterar den här krisen. Trots enorma påtryckningar har Joakim Eriksson valt att sitta still i värvningsbåten för att inte äventyra hela klubbens existens. Även om det känns jobbigt att truppen saknar nödvändig spets så är det viktigt att se allting i ett större perspektiv just nu. Jag tycker verkligen att Djurgården har tagit sitt ansvar. Dels genom att inte chansa med sin egen ekonomi, men också genom att inte piska på den hysteriska värvningskarusell som har varit inför den här säsongen.
 

Edvin Mlivic (Färjestad BK)
– Det förlänga kontraktet med Per Åslund och värvningen av Jesse Virtanen har gjorts under tiden för pandemikrisen. Två dyra kontrakt såklart och då vill nog många utanför Färjestad-kretsar höja kritiska röster mot detta. Däremot var det ett tag som ledningen i Färjestad uttalade sig om just dessa två herrar och menade att förhandlingarna lades på is för en stund. De har alltså inte gått huvudlöst in i dyra förhandlingar, utan att lösa vissa pusselbitar först beträffande ekonomin. Samtidigt har Stefan Larsson också sagt att det ur ett långsiktigt perspektiv inte är aktuellt att dra in kostnaderna ytterligare från kärnverksamheten, det vill säga A-laget. Ett lag som är slagkraftigt och som kan spela en bra bit in på våren, är ju också en vinst ur ekonomiskt perspektiv.
 

Anton Rosendahl (Skellefteå AIK)
– Ja det tycker jag att de har gjort. Kloka och spännande värvningar utifrån rådande situation.
 

Fredrik Strömbom (Brynäs IF)
– Både Ja och Nej. Brynäs har varit ett av lagen som värvat aggressivt på marknaden. Eftersom ingen vet hur situationen kommer se ut senare i höst/vinter – eller nästa säsong – så kan det innebära att man ekonomiskt sett skjuter sig själva i foten. Det kan också innebära att vi står bättre rustade inför att pandemin börjar avta på riktigt. Tiden kommer få avvisa, om jag känner att det lutar åt att Brynäs agerat rätt.
 

Andreas Lundskog (Örebro HK)
– Örebro har lastat in minst sagt meriterande värvningar med spelare så som Nick Ebert och Jhonas Enroth. Rent kostnadsmässigt skulle jag nog säga att truppen är i ungefär likvärdig som under förra säsongen. Lånen av Bromè och Abols tycker jag har varit klockrena med hög kvalitet till en relativt liten penning. Jag tycker nog att Örebro kommer att ställa ett rejält slagkraftigt lag på banan till en rimlig summa sett efter klubbkassan.
 

Håkan Danielsson (Leksands IF)
– Väldigt svårt att svara på eftersom jag har för dålig koll på ekonomin men känslan är att Hedbom och Tjomme har koll på läget så jag har svårt att tro att de riskerar att ekonomin ska bli fullständig katastrof med tanke på klubbens historik. Men i och med att swish-kampanjen för Cehlarik drog in en dryg miljon blev ju inte han så dyr och uppenbarligen hade man råd att lösa Hellkvist från Modo i våras för x antal 100 000 kr och i övrigt har det inte varit så stor spelaromsättning så ett kortfattat svar: Ja.
 

William Westerman (Växjö Lakers)
– Ja. Rosén och Persson var man ju tvingade att ta. Utöver dem så inga spektakulära värvningar. Vainio, Häman Aktell och Forslund kostar nog inte skjortan. Drury är väl den som kan kosta lite men överlag så är nog truppen ungefär lika dyr som i fjol. Att man nu ersätter två skadade backar (Melart och Koivisto) med ett nyförvärv (Eronen) tyder på en försiktighet.
 

Oscar Gustafsson (HV71)
– Jag tycker det är en oerhört svår fråga och skulle vilja säga både och. Man har valt att ställa ett slagkraftigt lag på banan vilket naturligtvis kostar. Dock har man inte satt klubbens existens på spel även om man varit relativt aggressiv på spelarmarknaden. HV har en stark ekonomi och är en fint skött förening samtidigt som jag har stor respekt för lag som Djurgården och Luleå som valt en ekonomiskt tryggare väg när man inte vet hur stora intäkterna blir under säsongen.
 

Alfred Ernst (Rögle BK)
– Det här är en komplex fråga. Å ena sidan så korttidspermitterade Rögle BK all sin personal i tre månader framöver. Detta gjorde man i slutet på mars. Visst kan det då verka omoraliskt att ta in nya spelare till truppen. Men då transfermarknaden i ishockey ser annorlunda ut än den i fotbollen, då sällan övergångssummor förflyttas mellan klubbarna. Det ger en möjlighet att se mer utilitaristiskt på kvaliteten som nyförvärv kan bringa spelet. Med det sagt så tycker jag att föreningen agerat samhällsenligt, men också gett Rögle en chans att prestera under kommande säsong. 



Vi tackar alla skribenter som ville ställa upp och svara på dessa frågor! 

Brinner du för ditt hockeylag och vill förmedla din kunskap och passion till en bred läsekrets? Vill du nå ut till de mest inbitna fansen i Sverige? Tveka då inte att ansöka som skribent på SvenskaFans! Just nu söker vi skribenter till flera lagredaktioner på sajten inför säsongen 2020/21. Läs mer om att bli skribent på SvenskaFans här!

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2020-09-10 13:00:00
Author

Fler artiklar om Hockeyzon