Lista: Fem sätt att bidra ekonomiskt till din klubb

Lista: Fem sätt att bidra ekonomiskt till din klubb

När klubbarna blöder är det många som vill hjälpa till och bidra. Vi listar fem sätt för dig att bidra till klubbkassan både kortsiktigt och långsiktigt.

Ju mer man läser om branscher som just nu fallerar är det lätt att förstå varför våra idrottsföreningar blöder ekonomiskt. Den svenska ststen har gått ut med flera olika krispaket som just nu delas ut varav 500 miljoner kronor går direkt till idrottsrörelsen.
 
Det är inte tillräckligt för att helt få stopp på blödningarna, men det köper oss tid att förhoppningsvis kunna rida ut stormen så att när coronaviruset tappat fäste står föreningar och företag kvar redo att börja växa igen.
 
Den svenska idrottsrörelsen är vår största folkrörelse och våra större publiksporter, såsom ishockey eller fotboll påverkar miljontals fans varje år. Vi identifierar oss med en hjärteklubb, finner en social gemenskap men människor som brinner för exakt samma klubbmärke och färger.
 
För många har det blivit en livsstil att följa sitt lag och därför är det också naturligt att man vill vara med och bidra ekonomiskt när den egna föreningen blöder. 
 
Såhär kan du bidra till din hjärteklubb:

  • Besök restaurangerna
Många av de större arenorna i Sverige bedriver någon form av restaurangverksamhet. När det inte är matcher så hålls restaurangerna öppna för bland annat lunchbesökare. Det kanske i första hand känns dumt att mitt i en pandemi besöka en offentlig plats som restaurang, men faktum är att de allra flesta arenarestauranger ser till så att besökarna sitter med stort mellanrum från varandra och många platser där det brukar vara bufféer kan man nu handla färdiga matlådor istället.

Just restaurangverksamheten brukar vara en god inkomstkälla till klubbarna, särskilt de föreningar som står som ägare till sin arena, och dessutom bidrar du till att föreningen kan fortsätta beställa från sina underleverantörer som i sin tur får sina ekonomier att gå ihop. Du bidrar alltså inte bara direkt till klubben utan till hela kedjan och därmed också till samhället.
 
  • Handla i souvenirshopen
Försäljning av souvenirer är alltid positivt för klubbkassan. Varför inte passa på att köpa dig en ny halsduk, matchtröja eller varför inte ta för dig med nya ölglas, lakan eller annat som klubbarna brukar sälja med sitt emblem?

Precis som hos restaurangerna bidrar du även här till mer än bara klubben. Dessutom har du något trevligt att ha på dig eller bära när säsongen startar igen!
 
Obs! Kolla av först om din klubb äger sin souvenirshop helt eller om de har ett redan skrivet avtal med någon annan aktör (till exempel har många idrottsföreningar avtal gällande sina souvenirer med Intersport) och vad avtalet i sådant fall gäller vid försäljning av produkterna.
 
  • Anteckna medlemskap
Är du inte redan medlem så se till att bli det nu! Inte nog med att varje förening har diverse medlemsförmåner, du blir också en av dem som är med och äger 51 % av föreningen och du blir därmed röstberättigad under årsmötena.

Genom att betala medlemsavgiften ger du en summe direkt till klubbkassan – dessutom stärker du din förenings sociala kapital vid redovisning av antal medlemmar, vilket ger föreningen ett bra underlag vid förhandling med exempelvis nya sponsorer. 
 
  • Handla hos den lokala sponsorn
En mer långsökt men samtidigt viktigt sätt att faktiskt bidra. Varje elitförening har någon eller flera lokala sponsorer och de utgör ofta navet till klubbarnas ekonomier samtidigt som de är viktiga för den lokala orten. När företag går under förlorar också idrottsföreningar inkomster i form av sponsring. En sponsor som går in med några hundratusentals kronor varje säsong är en viktig sponsor.

Du kan alltså genom att handla hos den sponsorn, vad än det kan vara för bransch, bidra till att säkerställa att din hjärteklubb får bibehålla sina sponsorintäkter.
 
  • Ge pengar direkt till klubben
Det här delar fans i två läger. Men vill man verkligen bidra direkt ekonomiskt har många klubbar redan givit sina fans möjligheten att swisha in valfritt belopp till klubbkassan. Till skilnad från andra alternativ är det här ingenting som bidrar till övriga samhället och därför inte heller en långsiktig lösning. Men om din klubb verkligen är i kris på så sätt att man pratar om konkurshot kan detta vara för tillfället en bra lösning. 
 
***
 
Det vi fans kan göra är dock bara en bråkdel av situationen som på något sätt behöver att lösas. Ishockeyn har dock ”mer tur” än fotbollen. Hockeysäsongen fick ändå spelas färdigt i grundserierna och än finns det hopp om en ny påbörjad säsong för hösten. Värre är det för fotbollsklubbarna som kan i det absolut värsta fallet kan gå miste om en hel säsongs publikintäkter och övrig försäljning – men där är vi inte än.

Oavsett vad bör vi fans också ställa krav på våra klubbar att de verkligen berättar för oss hur de arbetar inom organisationen för att lösa det ekonomiska läget.

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2020-03-30 17:00:00
Author

Fler artiklar om Hockeyzon