Lagbanner
"Dags att höja blicken."
Sylvegård tror extra hårt på Redhawks i år.

"Dags att höja blicken."

Malmö Redhawks åkte förra säsongen snöpligt ut mot Färjestad i play-in men i år tänker man förbättra sig. -Vi är trötta på att vara ett mittenlag och jag tycker att det är dags för oss att höja blicken och bli ett lag som huserar i toppen av SHL, säger sportchef Patrik Sylvegård i en intervju med SvenskaFans.


Till att börja med, Carl Söderberg kommer äntligen hem, hur känns det?
Det känns bara bra. Vi har haft en bra dialog med Carl i flera år och inför den här säsongen kände han sig mogen att komma hem. Han känner att han kan bidra och hjälpa till att ta Malmö till nästa nivå och vi hittade en lösning för detta. Bygdens grabb kommer hem och vi märker ett ökat intresse, inte minst från våra sponsorer. Carl kommer att vara lagkapten och med sin erfarenhet känns det som ett bra val.

Två andra som är tillbaka i klubben är Carl-Johan Lerby och Joakim Ryan, vad har du att säga om dem?
Carl-Johan är en skridskoskicklig back, han var över och testade i Calgarys organisation men fick det inte riktigt att fungera och valde därför att komma hem till oss igen. Enligt mig håller han landslagsklass och kommer bli viktig i vinter. Joakim Ryan har jag tränat en gång i tiden då han är lika gammal som Emil. En rörlig back med dubbelt medborgarskap som har erfarenhet av spel i Los Angeles, San Josè och senast Carolina. Han har dock haft svårt att ta en plats i NHL och var inte särskilt sugen på att fortsätta spela i AHL så han hörde av sig och kollade läget med oss.

Backsidan ser väldigt stark ut på papper, håller du med om det?
Mycket nöjd. Förutom de tidigare nämnda har vi Adam Ollas Mattsson, Andreas Molldén, Anton Olsson och bröderna Markus och Oliver Lauridsen. Förra året var ingen höjdare för Olivers del då han kom hem från KHL. Han klarade inte riktigt av alla högt uppsatta förväntningar men i år tror jag att det kommer gå mycket bättre för honom nu när Calle tar över som lagkapten. Molldén och Olsson tror jag också kommer att bidra starkt till laget.

Oscar Alsenfelt och Daniel Marmenlind, ligans bästa målvaktspar?
Det skulle jag absolut kunna hålla med om. Oscar håller riktigt hög klass och konkurrerar definitivt om posten som den bästa målvakten i hela serien. När han väl rehabiliterat färdigt sin skada är han given som förstemålvakt och vi känner oss trygga med honom mellan stolparna. Marmenlind, som blev utsedd till Hockeyallsvenskans bästa målvakt förra säsongen, är en yngling som har stor potential och han får kanske stå 10-15 matcher då Oscar måste vila.

Inledningen på förra säsongen var allt annat än bra. Sist i tabellen och ingen ljusning i sikte men plötsligt vände det. Vilka justeringar bidrog starkast till den markanta förändringen?
En stark bidragande faktor var när vi plockade in Tomas Kollar runt jul. Inget ont om Fagervall, han är väldigt duktig på att hantera människor, men han och den övriga staben med Andreas Lilja och Jesper Mattsson fick inte pusslet att gå ihop. Tomas styrka är hans extrema hockeykunnande och med honom blev vår spelidé mycket tydligare. Grabbarna är mer beroende av att veta hur de ska agera på isen än vad folk tror. Om inga tydliga instruktioner finns skapar det en osäkerhet i truppen vilket självklart påverkar resultaten. Inför den här säsongen har Lilja lämnat och vi har hämtat in Pär Styf och Christopher Nihlstorp. Hur det blir med Mattsson återstår att se.

När vi träffades senast 2012 var det mycket kaos i klubben och du pratade om vikten att få harmoni, känner du att ni har fått det nu?
Visst var det en turbulent tid där pressen var stor, framförallt ekonomisk. Trots det lyckades vi ta oss tillbaka till SHL och idag har vi vänt ett negativt kapital på 25-30 miljoner kronor till att gå plus varje säsong. Med det sagt känner jag absolut att vi fått harmoni i föreningen där vi kunnat fokusera på det sportsliga istället för på alla svarta rubriker. Pandemin har varit en extra utmaning med alla restriktioner vad gäller publik men vi har faktiskt lyckats visa positiva siffror ändå, även om det hela inte är över ännu.

Vilka spelare tror du kommer överraska i år?
Det är alltid svårt att säga såhär augusti månad men Kalle Östman som vi hämtat in från Djurgården kan överraska. Annars tror jag på Anton Olsson som verkligen visat framfötterna och det ska bli spännande att se vad han kan åstadkomma ute på isen. Sedan ser även Marcus (Sylvegård) bra ut och Söderberg har uttryckt önskemål om att "Mackan" ska få chansen i förstakedjan.

Redhawks har sedan några år tillbaka ett damlag, på vilket vis var du inblandad i uppstarten?
Till en början var jag mycket delaktig i processen men nu har jag tagit ett steg tillbaka. Vi har många kompetenta medarbetare som gör ett bra jobb med tjejerna och hade det inte varit för att Hockeyettan stängdes ner förra säsongen så är jag säker på att de tagit steget upp till högsta serien. Målsättningen är att vi ska ha ett lag i SDHL snarast möjligt. På pappret har damerna ett namnkunnigt lag då flera danska landslagsspelare spelar för oss och det gör laget konkurrenskraftigt.

Malmö Redhawks siktar alltid högt, vad är målsättningen med årets säsong?
SHL är såpass jämn liga att ett tiotal lag alla kan ha som mål att vinna SM-guld. Jag är mer positivt inställd till den här säsongen än vad jag var inför 20/21 och jag tycker att vi har en starkare trupp än då. Vi är trötta på att ses som ett mittenlag och det är dags att vi höjer blicken mot toppen. Styrelsen hade nyligen ett möte med våra sponsorer där vi alla var överens om att Malmö ska vara ett lag att räkna med där SM-guld är målet. Om vi får vara skadefria tror jag att vi redan i år kan vara med och slåss om att bli svenska mästare.

*FOTNOT: Sedan intervjun gjordes har Malmö värvat forwarden Jaedon Descheneau från Brynäs och målvakten Leland Irving från italienska Bolzano.

Björn Bellviken2021-09-09 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö

Ingen press på Malmö Redhawks
"Ingenting" Talar för Malmö nu