Mikael Sjöqvist dömer JVM: ”Ganska skönt med liten rink”

Mikael Sjöqvist dömer JVM: ”Ganska skönt med liten rink”

SvenskaFans träffade JVM-domaren Mikael Sjöqvist.

Det är inte bara Rasmus Dahlin, Alexander Nylander och övriga spelare i Juniorkronorna som representerar Sverige på isen i JVM. På plats i Buffalo finns även domaren Mikael Sjöqvist och linjemannen Emil Yletyinen.
 
SvenskaFans passade på att ta en pratstund med Sjöqvist om hur det är att döma JVM, vilka paralleller man kan dra mot SHL, skillnader mellan stor/liten rink och hur man jobbar under ett långt mästerskap.
 
- Den här typen av hockey är fantastisk att titta på. Det är mycket misstag som också öppnar upp spelet. Att sådana här turneringar spelas är fantastiskt. Det är publikfrieri där ute, säger Sjöqvist till SvenskaFans.
 
”Vi vet ingenting om spelarna här”
 
Tolv huvuddomare är på plats i Buffalo för att döma JVM. En av dem är svensken Mikael Sjöqvist. Han har dömt fem matcher, bland annat Kanada, USA och Tjeckien, under en hektisk period. Domarna har ofta ett uppdrag om dagen, antingen som huvuddomare eller så sitter man på standby.
 
- Det är jättekul att döma JVM. Det är en snabb hockey och ganska många misstag där ute. Det är kul men samtidigt väldigt svårt. Man vet inte riktigt vart man ska ta vägen, det kan hända ganska mycket. Man måste vara noggrann, kolla alla situationer och fullfölja allt, berättar Sjöqvist.
 
- Gör man inte det, utan man missar något, så blir det ganska stora konsekvenser, fyller han i.
 
Det är mycket nytt man ställs inför under ett JVM. Sjöqvist går från seniorer till juniorer, från stor till liten rink och från välbekanta spelare till anonyma namn.
 
- Det som är svårare… eller både och egentligen… det här med att man har lite kontakt med spelarna, man känner ingen och så där. På ett sätt blir det enklare att döma en sådan här turnering, likaväl som att det gör det enklare i SHL, säger Sjöqvist.
 
- Missförstå mig rätt, men vi vet ingenting om spelarna här. Vi vet bara det vi ser när de spelar. Det kan ställa till det, genom att vi inte har lika bra koll som hemma i SHL. Samtidigt kan det också vara en fördel, att man inte har några relationer… men det är lite beroende på vilken match som spelas, fortsätter han.
 
- Är det en fair match så föredrar jag den här typen av hockey. Men någonstans vet vi att när det spelas en hel turnering så kommer inte alla matcher vara bra ishockey. Då kunde det varit bra att känna fler spelare, resonerar Sjöqvist vidare.
 
”Jag tycker det är ganska skönt med liten rink”
 
Nästa stora utmaning är storleken på rinken. De nordamerikanska rinkarna är mindre, där det framför allt är några meters skillnad i bredden på rinkarna.
 
- Jag tycker det är ganska skönt med liten rink. Då trycks vi automatiskt lite närmare spelet, vilket ställer lite högre krav. Man får röra lite på fötterna. Det är verkligen kul. Det är en skön känsla och medför att man inte hamnar lika långt ifrån som man ibland kan göra i SHL, säger Mikael Sjöqvist.
 
Under mästerskapet har den svenska domaren tilldelats flera matcher med stora nationer. Han har dömt Kanada vid två tillfällen och varit på isen med USA en gång. Så märker man några stora skillnader eller ställs man inför några stora utmaningar när man dömer de nordamerikanska lagen jämfört med vad man är van vid hemma?
 
- De är lite mer direkta och går mer framåt. När de får pucken i laget så vet vi att det kommer gå fort framåt. De kommer ganska brett också, vilket gör att vi måste tänka på att följa sarg, så att vi dyker in ganska fort mot mål, för de går hårt på mål. Det är där det händer och hamnar vi ute i hörnen är det svårt att se. Det går fort vart pucken tar vägen och det gäller att vara på tårna hela tiden när de lagen spelar, förklarar Sjöqvist.
 
”Kroppen tar stryk, så är det bara”
 
Ett JVM är intensivt. Det spelas 30-talet matcher på en och en halv vecka. För spelarna innebär det sju matcher om man spelar om medaljer. Domarna får en lika stor arbetsbörda – och de är dessutom på isen under samtliga 60 minuter.
 
- Just turneringsmässigt, om man ska jämföra med SHL, blir det en annan sak. Man tömmer sig ganska rejält. Man blir ganska trött i skallen och det gäller att påminna sig själv om att man jobbar i små perioder där ute, berättar Mikael Sjöqvist.
 
- Kroppen tar stryk, så är det bara. Desto längre turneringen går och desto snabbare matcherna blir, i och med att det är bättre lag som spelar… desto större krav ställs på oss. Fysiskt jobbigt är det absolut, men jag tror att den största påfrestningen ändå är i huvudet, fortsätter han.
 
Det blir alltså många matcher på få dagar. Men Sverige får han inte döma. Inom internationell hockey får domare inte döma nationen de kommer från. Undantag kan dock göras för amerikaner och kanadensare när USA och Kanada möts, men det är i så fall lagen som vill ha det så.
 
- Jag får inte heller vara standby eller på något sätt förknippas med Sveriges matcher över huvud taget. Just internationellt kommer det aldrig ske. Det kommer aldrig vara en svensk domare som dömer Sveriges matcher, säger Sjöqvist.
 
Hemma i SHL har Mikael Sjöqvist aktivt valt att inte döma Färjestad på sin hemort. Men det kommer att förändras.
 
- Jag kommer faktiskt döma Färjestad av just den anledningen att vi ska vara igång med alla lag, förklarar han.
 
”Varje domare som är här dömer dag-för-dag”
 
Att vara huvuddomare inser nog de flesta vad det går ut på. Men det finns många personer runt omkring matcherna utöver de fyra domarna på isen. Det finns övervakare och videodomare – och såväl en huvuddomare som en linjeman som står på standby.
 
- Man går igenom lite rutiner innan match. Man kollar de här bitarna som kanske inte fungerar så bra runt arenan gällande rinkside… om det är något som har varit trasigt. Man checkar så att funktionärer har koll på det, så man slipper onödiga avbrott i matchen. Man tittar på uppvärmningen, att det inte blir slagsmål och de bitarna, berättar Mikael Sjöqvist om arbetsuppgifterna när man står på standby.
 
- Vi tar på oss utrustningen, förutom skridskorna, sedan är man standby om det skulle ske en skada, så man kan rycka in fort. Man är med teamet som dömer, värmer upp och sedan sätter man på sig en varm jacka och sitter på läktaren nära omklädningsrummet, kollar matchen och är beredd att hoppa in om någon blir skadad, fortsätter han.
 
Under slutspelet har Sjöqvist tilldelats ytterligare matcher. Han dömde kvartsfinalen mellan Kanada-Schweiz och stod på standby i den andra nedflyttningsmatchen mellan Danmark-Vitryssland. Men nu är det match-för-match och dag-för-dag som gäller.
 
- Det handlar lite om att göra sin bästa match hela tiden. Det är mycket som påverkar, vilka lag som går vidare och den biten, men vi vet inte så mycket. Det är väldigt bra kollegor som är här och dömer och det är väldigt tight oss domare emellan. Det finns inga förväntningar vare sig från mig eller någon annan. Varje domare som är här dömer dag-för-dag, säger Sjöqvist om fortsättningen.
 
”Det är en fjäder i hatten att vara här”
 
Så hur går det till när man börjar döma internationellt? Domarna får börja en bit ner i hierarkin, berättar Mikael Sjöqvist. Inledningsvis dömer man exempelvis J18 Division 3, samlar på sig erfarenhet och får sedermera större uppgifter.
 
- Vi är några killar nu i Sverige som gör ett bra jobb. Det är tight och det är bara kul att vara här och kämpa lite om de här platserna. Det är en fjäder i hatten att vara här, men samtidigt vill man döma sista matchen. Får man inte göra det finns det en viss besvikelse, men samtidigt är det en förmån att få vara här, säger Sjöqvist.
 
Att sysselsätta sig i Buffalo är kanske inte det enklaste. Stadskärnan förvandlas till en spökstad kvällstid och man kan gå en längre promenad utan att stöta på någon annan människa. Men så värst mycket dötid finns det inte för domarna.
 
- Normalt sett har vi nästan ett uppdrag varje dag, antingen är vi på standby eller så dömer vi. Innan matchen händer det inte så mycket, då är det förberedelser. Man ska sova ut och kanske gå på gymmet en sväng… springa av sig lite och käka bra. Det är en bra grupp här och det är folk som kommer från Buffalo så de har styrt upp middagar och den biten. Vi har det väldigt bra här, avslutar Sjöqvist. 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2018-01-05 11:00:00
Author

Fler artiklar om JVM 2018