Be-Ge Hockey Center, 2024-10-18 19:00

Oskarshamn - Västerås

Oskarshamn - Västerås: Vägen framåt för VIK

Oskarshamn - Västerås: Vägen framåt för VIK

Västerås IK står inför en tuff utmaning när de besöker Oskarshamn ikväll efter en nedslående förlust mot Karlskoga. Laget kämpar med bristande struktur och energi, vilket resulterat i ett sjunkande intresse bland supportrarna. För att vända trenden krävs stora förändringar, både på isen och i ledningen.


Matchen mot Karlskoga blev ytterligare ett bakslag för Västerås IK. Med en förlust på 3-5 och en match som spelades i ett lågt tempo var det tydligt att VIK har brister som måste adresseras. Trots att Karlskoga inte spelade på topp var de alldeles för starka för VIK, som kämpar med sin struktur och energi på isen. Ett lag med en liknande budget lyckades ändå prestera på en nivå som VIK inte kunde matcha. Det är tydligt att stora förändringar behövs om detta skakiga lag ska vända på sin säsong.


Det var inte bara på isen som det kändes avslaget. På läktaren ekade arenan tom, vilket tydligt visar på ett sjunkande intresse från supportrarna. Det här är ett farligt tecken för en klubb som VIK, som förlitar sig på sitt trogna publikstöd. Känslan var att det var betydligt färre än väntat. Laget hade dessutom endast 20 minuter av skapande spel på hemmaplan, och det efter en inledning som skrek efter en bättre struktur.

Förtroendet från föregående säsong är redan förbrukat. Västerås har inte råd med den start som inletts. Händer inget lär det bli minusresultat i år igen, särskilt om tränaren Karl Helmersson och Örjan Lindmark måste avgå. Niclas Johansson sitter inte heller säkert, men troligtvis inte som första åtgärd.

Matchen i stora drag

VIK inledde med bra arbete från Kvist och Hayhurst, där den sistnämnde satte 1-0. Men som vanligt blev glädjen kortvarig när VIK bjöd på stora ytor och Korhonen gjorde en misstänkt svag insats på 1-1. Karlskoga fortsatte att skapa farligheter, och VIKs spel var tydligt splittrat mellan enstaka prestationer och större brister i kollektivt spel.

Vid 3-3 efter ett bra mål från Jansson fanns det tillfälligt hopp, men det försvann snabbt när Karlskoga tog över och återigen kunde ta ledningen med 4-3. En situation som speglade mycket av VIKs problem den här säsongen – brist på kontinuitet och en oförmåga att hålla emot när det gäller som mest. En av de stora problemen har varit defensiven och förmågan att läsa spelet utan puck, vilket i denna match återigen blev tydligt då Kangas missade en markering.Den sista perioden var ett mörker för VIK där Karlskoga kontrollerade spelet totalt. Att gå in i sista perioden med 3-4 och ändå bli totalt utspelade när man borde ha jagat en kvittering visar på de djupa problemen som finns i laget.


Vad behöver förändras?

För det första måste tränarfrågan lyftas. Intresset från supportrar är farligt lågt, och något måste göras för att få tillbaka energin både på och utanför isen. Ett tränarbyte kan vara en enkel och direkt lösning, men problemen är djupare än så. Helmersson har inte fått ut maximalt av den trupp som Nicklas Johansson har byggt, och frågan är om en ny röst i båset skulle kunna väcka liv i laget igen.
Forwardssidan är en annan viktig fråga. Centersidan är alldeles för tunn och behöver förstärkas om VIK ska kunna konkurrera om topp-6. Samtidigt har offensiven, och speciellt spelare som Kim Rosdahl och Anton Gradin, varit alldeles för ojämn. Powerplay, som tidigare var en styrka, har förvandlats till ett rent kaos, där laget knappt kommer in i anfallszonen.

Backsidan saknar också stabilitet. Endast två backar, Malmström och Folin, har visat sig vara pålitliga i det defensiva arbetet, och resten av backarna tar alldeles för stora risker. Det behövs en stabil defensiv back för att skapa trygghet i laget.


Oskarshamn - Västerås 

Ikväll möter Västerås Oskarshamn på bortais. Oskarshamn har idag värvat den meriterade anfallaren Carter Camper. Det krävs en jäkla vilja för att ta med hem poäng från Oskarshamn ikväll. Vi väntar fortfarande på vändningen, kanske är dagen kommen. Oskarshamn sitter på en bred trupp med många meriterade hockeyallsvenska spelare kryddat med absolut spets. Två stabila målvakter i form av den tidigare VIK-spelaren Emil Kruse samt Tomas Rydén som vi tidigare sett i Tingsryds kasse. 

Oskarshamn på en 3e plats efter 10 spelade omgångar. Senast vann man 2-3 mot Vimmerby, 5-2 mot Östersund och straffvinst 3-2 mot Nybro. Oskarshamn har 5 raka vinster i bagaget när Västerås kommer på besök i den allt annat än imponerande arenan Be-Ge Hockey Center. 

Oskarshamn har släppt in 28 mål denna säsong, vilket är förhållandevis högt runt top-6, endast Vimmerby, Almtuna, Västerås, Tingsryd och Mora med fler insläppta. Däremot har man gjort näst mest mål i ligan, vilket helt klart blir en utmaning för Västerås med försvarsbesvär.

Oskarshamns PowerPlay ligger nu på 28.57% (4a i ligan) mot Västerås 25.00%. (6a i ligan). Oskarshamns BoxPlay ligger på 81.82% (4a i ligan) och Västerås 64.52% (13e plats).

Det är tydligt att VIK är långt efter både mitten- och topplagen i HockeyAllsvenskan. Karlskoga dominerade spelet och visade att VIK har mycket att jobba på. Förändringar måste ske både på tränarbänken och i spelartruppen, och det är nu upp till Nicklas Johansson att ta de tuffa besluten för att rädda säsongen. Annars riskerar VIK att hamna långt efter topp-6, vilket vore en katastrof för klubben.


Som någon skrev, Chad Billins, vore väl en mycket bra värvning till Västerås backuppsättning? Inte den starkaste defensivt som förvisso VIK behöver, dock en spelare av hög klass som definitivt skulle bidra till fler segrar. Varför han fortfarande är kontraktslös är en bra fråga. Stabil back på denna nivå, helt klart.

Jonathan W2024-10-18 14:04:00
Author

Fler artiklar om Västerås

Vart står Västerås IK? - Införrapport: Västerås IK - BIK Karlskoga
Inför matchen mot Almtuna – Västerås i behov av en uppryckning
Inför Matchen: VIK möter Södertälje hemma
Inför Västerås IK – Kalmar HC: Utmaning väntar mot Kalmar