Lagbanner
Halva säsongen spelad- här är spelarna som gör sina medspelare bättre

Halva säsongen spelad- här är spelarna som gör sina medspelare bättre

Vi får gå långt tillbaka i tiden för att hitta SSK så här långt upp i tabellen.
Den femte november spelade SSK en ödesmatch hemma mot Östersund och vann den med 3-0.
Detta var i omgång 14 och laget hade endast vunnit 4 matcher av de 13 inledande matcherna och var minst sagt indragna i bottenstriden. Laget hade spelat bra i många matcher men hittade ett sätt att förlora.
Under den tio långa dagar långa uppehållet så hände det något som blev en ögonöppnare för laget.
Man tränade stenhårt på sitt försvarsspel. Tunga pass med ett enda mål, att bli tätare i defensiven.
Våra anfallare fick lov att tänka om när laget prioriterar hemgångar före enmansanfall. När vi anfaller så anfaller vi som lag och när vi försvarar så hjälper vi varandra. Bogren och Zakke fick även förstärkning till båset i form av Grossman.  Är det någon som man lyssnar på och vet vad han pratar om, så är det Grossa. Han vet vad som krävs för att nå ett mål och hur man tar sig dit. Har sett hur han går fram till spelarna efter ett misstag och bara tittar dem i ögonen. Skulle inte vilka leka arga leken med Grossa, det tror jag inget vill.
Bogren har varit mera aktiv i båset efter Grossas intåg. Han pratar oftare med spelare, peppar dem mera och coachar laget på ett annorlunda sätt. Har sett det vid flera tillfällen att han har mera tid för individuell coachning under match.
Idag påminner försvarsspelet mycket om förra årets när det fungerade som bäst. Har sagt det förut och säger det igen. Det är en fröjd att se hus maskinen SSK kuggar i varandra och samarbetar.
Det finns några spelare som jag måste prata om lite extra. Spelare som gör sina medspelare bra.

En av dem är Viktor Grahn. Han är bara 25 år, men känns som han lirat hockey hela sitt liv. Det märks att han spelat 50 SHL matcher och vill vara en av lagets ledande backar. Vad är det som gör Viktor så pass bra. För det första så har han ett enormt bra spelsinne. Han är inte den största backen men han är garanterat en av de smartaste. Han tar rätt beslut och sprider en trygghet för sina lagkamrater.  Om du vill studera hur en bra spelare agerar utan puck så studera Viktor under en match. Han läser spelet och hittar öppna ytor för sig själv och sina medspelare. Han fick Malmström att lyfta sig från sin svacka. Han får Albin Carlson att våga mera offensivt.
Viktor har endast varit inne på sju mål bakåt i spelet med lika många på isen. Det är anmärkningsvärt och klart bäst i ligan. Viktor har även en offensiv uppsida och följer gärna med även när laget anfaller. Kanske borde han vara lite mera aktiv i det spelmomentet eller så kan han bara fortsätta som hittills. Vara bäst!

En annan spelare som gör sina medspelare bra är Engsund. Han brukar kallas för städgubben. Det tycker jag är en taskig benämning på en riktig klass center. Han tar ett oerhörd mycket defensivt ansvar i sin kedja och ger sina spetsiga kedje kamrater spelutrymme.  Dessutom har Filiph fått igång en bra poäng produktion och har gjort 19 poäng ( 9+10). Han har ett bra skott och borde skjuta mera under match då hans skotteffektivitet är en av lagets bästa. Var du än placerar Engsund så kommer han att göra sina medspelare bra.

Att inte skriva något om Marcus Eriksson och Linus Videll vore som att svära i kyrkan. Det är som om Putin skulle ansöka om medlemskap i Nato. Det går förstås inte.
Vet inte vilka superlativ som beskriver dessa två giganter på bästa sätt. Marcus är en bollbegåvning som leker ishockey. Han ser ishockey som Glenna såg det. Han är alltid steget före i sitt tänkande och kan därför se ytor i spelet som ingen annan ser. Alla vi som sett Mackan spela vet att han är en otrolig spelare, men att han var så här bra visste inte många. Det är som han spelar i trans och åker omkring och har roligt på isen. Allt lyckas och han bara ler åt saken. Är inte förvånad om Emil snart skriver ett nytt kontrakt med Mackan, så bra är han.
Vidells klass vet vi redan. När han har pucken så vet vi att något kommer att hända. Ingen vet vad.
Han kan dribbla sig igenom mittzon eller pausera spelet och invänta rätt passningsläge. Linus besitter en sån kyla i sitt spel som jag sällan skådat. Vi har alla sett att han även tagit till sig av lagets defensiva tänkande. Linus arbetar föredömligt även i hemjobbet, täcker skott som alla andra. Det ska bli otroligt spännande att se vad dessa två 38-åriga herrar kan åstadkomma i ett slutspel. Tänk Er ifall Dragan också hade fått varit med. Hade unnat honom det.

En till spelare som gör sina medspelare bra är Emil Alba. Han är en av de starkaste spelarna i laget. Han tar sig ifrån sarg dueller med pucken. Han tacklar allt som rör sig och skjuter som en häst. Det är många som såg Emil enbart som en lirare i fjärde kedjan. Men han har bevisat att han är mera än så. Var du placerar honom får du ut max. Ställ honom framför mål. Spela honom i boxplay och viktiga lägen av matchen. Du får alltid ut samma resultat. Att han dessutom är en kille med glimten i ögat gör att det är svårt att inte tycka om Alba.

I takt med att försvarsspelet stabiliserats så har även våra målvakter blivit bättre och bättre. Sholl har hållit nollan fyra gånger och Endre en. Det säger en del om dem. De verkar även vara bästa kompisar vid sidan om isen vilket betyder att båda trivs. På tal om att trivas så kan jag inte låta bli att nämna sammanhållningen i laget. Alla säger att stämningen är otroligt bra och de flesta kan tänka sig att stanna i SSK för en längre tid. Vi vet känslan, den bär vi med oss resten av våra liv.

Känns som Stelios Mattheos har en nivå till i sin verktygslåda. Ska bli oerhört spännande att se honom i ett slutspel. Tack Emil för att du hittade honom.

Det hade varit roligt att vara serieledare lite längre än ett dygn. Men ingen kan ta ifrån oss att vi har en ledare i poängligan samt i plus minus ligan. Vi är även det bästa laget i första- och tredje perioder.

Jag är för gammal för julklappar men ska jag önska mig något så är det ett snabbt tillfrisknade för Dahlström och en vinst i Globen mot Djurgården. De är skyldiga oss en fest som de stal från oss.



Tack till alla våra läsare som följer oss.
Vill önska er alla en riktigt trevlig jul.

SSK bjöd visst alla sina supporters på årets julklapp. Emil stannar ett par år till. 

”winning i a habit ”
 

Janne Willman2023-12-19 13:15:00

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar