Tränarbyte på gång i Västerås IK
Peter Popovic, kandidat till huvudtränare för Västerås IK.

Tränarbyte på gång i Västerås IK

Efter uteblivna resultat, ryktas nu Karl Helmersson tillsammans med Örjan Lindmark bort från organisationen. Andreas ”Ante” Karlsson är huvudspåret, men även Peter Popovic som kandidat. Västerås kollar just nu runt på marknaden efter ny huvudtränare för Västerås IK.


Efter en tung förlust mot Oskarshamn med 6-1, har botten nåtts för Västerås IK. Klubben har samlat endast åtta poäng på de tio första matcherna. Förlusterna har radats upp, bland annat på hemmaplan mot Mora och BIK Karlskoga.

Enligt Expressen är en förändring på gång, och förtroendet för huvudtränaren Karl Helmersson är förbrukat. Källor uppger att klubben redan har varit i kontakt med nya tränare, och huvudspåret är Ante Karlsson, tidigare i Timrå. Ett annat namn som nämns är Peter Popovic, som bor i Västerås och är tillgänglig för ett tränarjobb.

Sportchef Niklas Johansson har inte kunnat nås för kommentarer, men ett beslut om ett tränarbyte verkar vara nära förestående.

Detta känns som ett rätt beslut att ta nu, utan att vänta till omgång 30. Just nu kan det inte bli mycket sämre, och Ante Karlsson eller Peter Popovic kan vara precis vad som behövs för att vända på säsongen. Det blir intressant att se vad som händer de kommande dagarna i Västerås.

Andreas Karlsson var assisterande tränare i Timrå när de tog klivet upp i SHL 20/21. Jag tycker att det är helt rätt beslut att ta in en tränare som vet vad som krävs för att ta klivet upp. Nu är ingenting klart, men jag tycker Kalrsson ser spännande ut. Tycker det finns en trygghet i att kapaciteten finns hos tränaren. Till skillnad från Helmersson, som faktiskt aldrig visat sig besitta kapaciteten.


Ante Karlssons historik:

2007-08 Timrå IK J18 Head Coach 
2008-09 Timrå IK J18 Head Coach 
2009-10 Timrå IK J18 Head Coach 
2010-11 Timrå IK J18 Head Coach 
2011-12 Timrå IK J20 Head Coach 
 Timrå IK Asst. Coach 
2012-13 Timrå IK Asst. Coach 
2013-14 Timrå IK Asst. Coach 
2014-15 Södertälje SK Asst. Coach 
 Södertälje SK Head Coach 
2015-16 Färjestad BK Asst. Coach 
2016-17 Färjestad BK Asst. Coach 
2017-18 Färjestad BK Asst. Coach 
2018-19 Färjestad BK Asst. Coach 
2019-20 Timrå IK Asst. Coach 
2020-21 Timrå IK Asst. Coach 
2021-22 Timrå IK Asst. Coach 
 Timrå IK Head Coach 
2022-23 Timrå IK Head Coach 
2023-24 Timrå IK Head Coach

En tränare som vet vad han håller på med. Förtroende är just vad laget, men också vi supportar behöver i dessa tider. Det är svårt att hitta förtroende i en tränare som står med händerna bakom ryggen när laget ligger under med 6-1. Förlorar man med 6-1, tror inte jag problemet sitter i att laget "överarbetar situationerna", nu räcker det.

Tyvärr tror jag att problemet är större än tränaren i detta fall. Jag tycker fortfarande att truppen är alldeles för tunn och vek. Jag ser heller inte att en eller två värvningar skulle kunna förändra det. Hoppas att jag har fel! Ett tränarbyte är oavsett ett steg. Något måste ske, klubben måste agera. 

I scenariot att Ante Karlsson + assisterande tränare tas in, lär det kosta en hel del. Frågan är hur många miljoner Västerås IK har råd att gå minus när säsongen ska summeras. Publikens förtroende måste vinnas tillbaka, och det är snart, annars kommer ytligare bekymmer. Klubben har verkligen inte råd att snitta 1500 pers i hallen en hel säsong.

 

Jonathan W2024-10-18 22:40:00
Author

Fler artiklar om Västerås

Vart står Västerås IK? - Införrapport: Västerås IK - BIK Karlskoga
Inför matchen mot Almtuna – Västerås i behov av en uppryckning
Inför Matchen: VIK möter Södertälje hemma
Inför Västerås IK – Kalmar HC: Utmaning väntar mot Kalmar