-
-

Cagliari – Bologna 5-1: Cagliari malde sönder gästerna
Acquafresca har hittat tillbaka till sitt spel från vårsäsongen.

Med dominans matchen igenom krossades Bologna den här eftermiddagen. När nollan väl spräcktes hade Daniele Arrigonis mannar aldrig någon chans. Cagliari upp på tio poäng. Därmed har man redan nu tangerat förra vintersäsongens hela poängskörd.

Ännu en ovärderlig seger är i land. Cagliari har lärt sig att vinna de rätta matcherna. Cagliari har lärt sig att döda matcherna när chansen ges. Och Cagliari har på kort tid verkligen lärt sig hur man gör mål.

När den rödblåa kusinen från Emilia skulle åka ner till Sardinien var det också klart att Daniele Arrigoni skulle besöka Sant´Elia för andra gången sedan han lämnade klubben under en ohållbar situation i augusti 2005. Den som är mer intresserad av den röran hänvisas till nyhetsarkivet från sommaren 2005.

Det var inte första gången som Arrigoni skulle tillbaka. Sensommaren 2006 var han på besök med sin dåvarande klubb Livorno och gick hem med oavgjort 2-2.

Men idag fick han en sann mardröm. Arrigoni har redan varit hårt pressad och frågan är nu om han inte har gjort sin sista match för Bologna på ett bra tag.

Allegri mönstrade sin startelva efter förutsättningen att den på senare tid givne yttern Fini var avstängd. Han valde då att spela med Matri och Acquafresca från start på topp, med Cossu som den offensive kraften framför Conti, Biondini och Parola.

Det var ingen tvekan om att de för dagen – åter – helrödklädda hemmaspelarna gick för seger. Spelövertaget i inledningen var odiskutabelt och inspelen från vänster kom titt som tätt. Det var dock inga hårresande chanser som man skapade.

Därför kom det som en blixt från klar himmel när Marco Di Vaio gav gästerna ledningen efter knappt 20 minuters spel. Han fick bollen drygt 20 meter från straffområdet, tog några steg åt sidan och drog ett skott som inte var särskilt märkvärdigt, men den var välplacerad nog för att hitta in i Marchettis vänstra hörn. 0-1.

Allegri tog genast ut Parola och slängde in Lazzari.

Målet ändrade inte matchbilden. Cagliari visade moral och tryckte på, även om Bologna lyckades stoppa anfallen från att bli riktigt farliga.

Efter 27 spelade minuter kom ett inspel i straffområdet, och Acquafrescas nick tvingade Antonioli till räddning.

En ännu bättre chans kom i den 34:e minuten när Cossu löpte på en studsande boll och var nästan fri när han på halvvolley sköt tungt, men väl centralt, så att Antonioni kunde åter rädda ut till hörna.

Minuten senare, ännu en hörna, gick bollen mot en helt fri Conti vid mållinjen, men det var för högt för att cykelsparken skulle lyckas. Bollen högt över det tomma målet.

Hörnora kom allt oftare och till slut kunde inte Bologna stå emot. Cossus inlägg hittade Acquafresca som nickade mot marken och in i mål. 1-1.

Om det målet var psykologiskt viktigt, så kom knock-outen tidigt i andra halvlek.

I den 48:e minuten såg ett farligt anfall att ha runnit ut i sanden, men Matri fick tag i bollen ute till vänster. Slog inlägget, och där klev Conti fram och nickade säkert in 2-1.

Bara fyra minuter senare slog Cossu en hörna som Acquafresca nickade in diagonalt. 3-1 och Acquafrescas fjärde mål på de fyra senaste.

Gästerna gjorde sitt för att komma in i matchen igen, men hade inte mycket att sätta emot det hårt kämpande hemmaförsvaret.

Acquafresca fick ett ypperligt läge till hattrick i den 65:e minuten när han sprang loss på en markboll, men hans avslut med vänsterfoten saknade precision.

Tre minuter senare bryter inhopparen Jeda och spelar till Cossu som även han borde ha gjort något bättre av sin möjlighet. Skottet från höger räddades ut till hörna av Antonioli.

På samma hörna kom då spiket i kistan. Det förvirrade Bolognaförsvaret fick se bollen komma till Jeda som på ett silverfat, och på halvvolley tryckte barrsen in den i det vänstra hörnet.

Dessa resterande 20 minuter mynnade ut i mycket kortpassningsspelande tidsfördriv från Cagliari. Motståndarna hade inte orken att göra något åt saken, efter att ha fått jaga och jaga i en timme.

En av dessa långa kortpassningsrutiner slutade med att Acquafresca fick läge att springa loss och ta avslut. Intresset verkade avta mitt i det hela, men plötsligt uppstod ett andraläge, där Agostini fick öppen bana på sin vänsterkant. Utan stress lyfte han i mot mitten där Jeda kom fram och mycket vackert kastde sig fram och nickade bollen i vänstra krysset. 5-1 i den 81:a minuten.

Det markerade slutet på den värsta utskåpningen på Sant´Elia sedan Cagliaris återkomst till Serie A säsongen 2004/05. Detta var förstås även ett statistiskt faktum.