Stadio Giovanni Zini, 2023-03-12 15:00

Cremonese - Fiorentina
0 - 2

Ännu en bortaseger i ligan
Rolando Mandragora var matchens lirare med sitt 1-0-mål och målpassen till 2-0 när Fiorentina besegrade Cremonese på bortaplan.

Fiorentina reste söderut till Cremona för bortamatch mot nästjumbon Cremonese på Stadio Giovanni Zini. De två lagen på undre halvan av tabellen kommer under våren mötas vid ytterligare två tillfällen då de möter varandra i italienska cupen i april.

Senast Cremonese spelade hemma slog de Roma med 2-1. Det var deras enda hemmaseger den här säsongen. Fiorentina hade sex raka matcher utan förlust.

Cremonese skapade en halvchans redan i den första matchminuten efter ett långt inkast som Cremoneses nigerianske anfallaren Cyriel Dessers nickade över. Fiorentinas första anfall kom i den femte minuten och ledde till en hörna. Milenkovic nickade Mandragoras hörna från vänster i backen och i famnen på den unge Cremonese-målvakten Marco Carnesecchi. Det tog en kvart för Fiorentina att komma igång och ta över matchen. I den 16:e minuten hade Mandragora ett hyggligt distanskott till höger om höger stolpe. Fiorentina tog ledningen i den 26:e minuten när Mandragora bredsidade in bollen i höger burgavel efter en tilltrasslad situation i Cremoneses straffområde där deras försvar agerade allt annat än resolut. I 33:e minuten hade Dessers ett utmärkt läge i straffområdet att kvittera men vänsterskottet gick högt över. I 35:e minuten kom Fiorentina i en snabb omställning, Ikoné drog iväg på högerkanten och matade fram Barak i djupled. Bollen såg ut att ha varit för brant men Barak hann och slog ett lågt inlägg till Cabral som dök vid den främre stolpen, Carnesecchi räddade till en resultatlös hörna.

Statistiken efter första halvlek till Fiorentina: 61-39 i bollinnehav, fördelat på 237 mot 152 passningar, 5-4 i avslut och 2-1 i skott på mål. De för dagen helvitklädda ledde rättvist. Mest noterbart var kanske att Cremonese inte lyckades med en enda dribbling, 0/6 i den statistiken, jämförbart med Fiorentinas 6/12.

Cremonese försökte öka tempot och komma högre upp i banan i inledningen av andra halvlek men Fiorentina spelade sig ganska enkelt ut ur pressen och behöll ett massivt bollövertag. I den 49:e minuten kom Fiorentina i ett snabbt och vackert anfall där Barak och Mandragora väggspelade sig igenom Cremonese-försvaret och där Mandragora till sist målpassade fram till Cabral som avslutade det fina tikitaka-anfallet med att bredsida mitt i mål. I 71:a kom Fiorentina i ett bra anfall och fyllde på med folk i straffområdet men Carnesecchi räddade Jovic vänsterskott från vänster i straffområdet där han hade frispelats. I 79:e minuten gjorde Sirigu en superräddning på inhopparen David Okereke friläge, där Milenkovic och Venuti inte fick till samspelet. I 80:e minuten kom Fiorentina i ett bra anfall på högerkanten men Venutis inspel var lite för brant och rann igenom hela Cremoneses målgård ut till inspark.

Det fanns några få lärdomar att hämta från matchen: Saponara duger inte som startspelare, eller knappast alls längre, han är på tok för långsam. Brekalos första inhopp var inget vidare och han känns som en obegriplig värvning. Mandragora var the man of the match med mål, målpass och en hög lägstanivå. Milenkovic och Martinez Quarta såg till att vi, tillsammans med Sirigu, som ersatt en febersjuk Terracciano, höll nollan.