Stadio Marcantonio Bentegodi, 2023-02-27 18:30

Hellas Verona - Fiorentina
0 - 3

Äntligen en bortaseger i ligan
Martinez Quarta var en stabil försvarsgeneral mot Verona och såg tillsammans med Terracciano till att Fiorentina höll nollan.

Ett Fiorentina i helvitt tog sig an nedflyttningskandidaten Verona i mörkblått och gult på Marc Antonio Bentegodi-stadion i Verona. Verona som efter en förskräcklig inledning skärpt till sig och tagit poäng mot de andra bottenlagen och spelat oavgjort nyligen mot både Lazio och Udinese mötte ett svajigt Fiorentina som bara presterat väl i cuperna den här säsongen.

Första chansen i matchen gick till Verona då Kevin Lasagna i 6:e minuten, hårt pressad av Igor, testade ett långskott från utanför straffområdet. Det desperata skottet gick långt utanför. Minuten efteråt kom Fiorentina i sitt första samlade anfall men det ledde aldrig till något avslut. I 9:e minuten drog Gonzalez iväg en riktig stänkare med vänstern som träffade snöret som håller ut nätet bakom vänster kryss. Det hade blivit omgångens mål om den hade suttit. I 11:e minuten drog en inspirerad Ikoné upp ett anfall på högerkanten, passade in till Barak som tryckte till hårt med vänstern vid Lorenzo Montipos vänstra stolpe och hastigt och lustigt stod det 1-0 till gästerna. Barak, som värvats från Verona, höll artigt igen på firandet. Efter målet tog Fiorentina över bollinnehavet i en period och Verona tappade geist i presspelet. Men Verona kom tillbaka och utmanade Fiorentina med långa löpningar, som alla lag som möter Fiorentina, som tvingade både Igor och Barak till att ta billiga gula kort. I 28:e minuten kom Verona i ett vasst anfall där en helt fri Lasagna nickade utanför Terraccianos högra stolpe. Minuten efter hade den slovakiske innermittfältaren Ondrej Duda ett fint distansskott som tvingade Terracciano till en klassisk teveräddning. I den 37:e minuten brunkade stekhete Cabral in Mandragoras hörna med en bredsida med vänstern. I slutet av halvleken hade Fiorentina ett hårt tryck mot Verona-kassan men utan att göra ytterligare mål.

Fiorentina hade bollinnehavet i första halvlek med 55-45, och vann avsluten  med 7-4 och skotten på mål med 3-1, och ledde rättvist.

Verona gjorde ett dubbelbyte i halvtid och stormade direkt efter avspark mot Fiorentinas mål. I 48:e minuten tråcklade sig Lasagna förbi Dodo och friställde inbytte holländraren Jayden Braaf som sköt rakt på Terracciano. Efter knappt tio minuter bedarrade Veronas anstormning något och matchen jämnades ut. Det bjöds på en ganska klassisk brittisk anrättning med många långpass och kampmoment. I 59:e hade Ikoné ett jätteläge i slottet men skottet blockerades. De talrika bytena efter en timme drog ned matchtempot och -kvaliteten. Men Verona kämpade vidare. I den 76:e minuten sköt Darko Lazovic direkt på volley med vänstern på en långpass, Terracciano räddade enkelt. Minuten efter var Terracciano påpassligt framme och bröt en lång pass i djupled. I 78:e tog Terracciano ett inlägg mot bortre stolpen som kunde ha smitit in. I 86:e nickade inhoppande argentinske anfallaren Adolfo Gaich i stolpen efter ett fint inlägg från Darko Lazovic. Där missade Igor och Biraghi, som kommit in istället för Terzic, markeringen. Det var Veronas bästa chans på hela matchen. I 88:e togs Mandragora hårt i en nickduell vid mittlinjen. Biraghi gjorde en fräckis på frisparken, tog den direkt och sköt på och i mål från halva plan medan Mandragora alltjämt låg och hade ont på plan. Påpassligt och skickligt av Biraghi, kanske inte alldeles för sportsligt, men framför allt ska Veronas målvakt Lorenzo Montipo klandras för att han inte var vaken och stod för långt ut. På övertid testade Castrovilli Montipo med ett långskott, och i 94:e minuten hade Saponara matchens sista avslut med ett skott som Montipo räddade.

Fiorentina vann matchen skotten på mål med 7-3 och matchen med 3-0. Ikoné, Cabral och Gonzalez gjorde en fin första halvlek och Martinez Quarta var bra i hela matchen, men bäst var Terracciano som var en vägg och äntligen fick hålla nollan i en serie-match.