Stadio Artemio Franchi, 2022-09-18 15:00

Fiorentina - Hellas Verona
2 - 0

Äntligen en seger
En inspirerad Jonathan Ikoné gjorde första Serie A-målet för säsongen mot Verona. Det blev en rättvis hemmaseger med 2-0.

Venetos stolthet Verona kom på besök till i Florens i Toskana. Förra året slutade båda mötena 1-1. Hittills i år har båda lagen brottats med måltorka. Skulle det bli oavgjort igen? Och skulle vi få se något mål överhuvudtaget?

Redan i 3:e minuten hade Fiorentina ett bra läge att ta ledningen efter en tilltrasslad situation i Veronas straffområde efter att Sottil kommit loss på vänsterkanten och slagit ett lågt inlägg, tyvärr kom inte Kouamé, för dagen adlad till central anfallare, först, utan Verona kunde freda sig. Istället kom ledningsmålet från högerkanten och Ikoné helt på egen hand när han drev förbi två Verona-spelare och äntligen gjorde mål med ett lågt med vänstern invid höger stolpe. I 20:e minuten anföll Fiorentina brett. En inspirerad Sottil drev in mot centrum, som Ikoné vid ledningsmålet, men istället för avslut så passade han vidare till Kouamé som la ut bollen till Ventuti som sköt direkt. Verona-keepern Lorenzo Montipo räddade till hörna. I 23:e kom Kouamé loss centralt men fick inte riktigt kontroll på bollen utan valde att invänta framrusande medspelare, till slut blev det Ikoné som tog avslutet men Montipo räddade. I samma minut rev vänsterbacken Diego Coppola ned Kouamé och Fiorentina fick straff. Biraghi slog straffen mitt i mål och Montipo räddade med smalbenet och tog sen sin egen inåtskruvade retur. En dålig straff och dålig inställning från kapten Biraghi som hade för kort ansats och såg modfälld ut när han klev fram. Verona kontrade direkt efter straffräddningen och hade ett jätteläge att kvittera med ett stenhårt skott precis utanför stolpen tack vare en liten touch från Martinez Quarta som fick ut bollen till hörna. En hörna på vilken Verona gjorde mål men det var redan avblåst för offside. I 29:e minuten hade Venuti ytterligare ett hyggligt skott på mål men återigen kom avslutet lite för nära och Montipo kunde tippa till hörna. Martinez Quarta nickade hörnan hårt mot bortre stolpen och Montipo sträckte ut och gjorde matchens vassaste räddning. I 42:a minuten var Ikoné på väg igenom men han stoppades av Verona-försvaret precis före han hann skjuta. I slutminuten hade Verona en bra hörna med en farlighet vid bortre stolpen men Fiorentina fredade sig. Det var en underhållande första halvlek med chanser åt båda håll och 2-1 hade varit ett rimligare resultat.

I 51:a minuten hade Bonaventura ett tungt skott från distans men duktige Montipo räddade igen. I 60:e hade Verona ett hett avslut från vänster högt över, men det var också avblåst för offside. I 62:a minuten fick Ikoné en långboll att jobba på men han lyckades inte tråckla sig förbi sista försvarsutposten, men det var återigen ett exempel på ett rakare och mer djupledsorienterat Fiorentina. I 75:e minuten fälldes Kouamé brutalt av tyske Koray Günter på vänsterkanten i ett öppet kontringsläge men det blev bara ett gult kort, det hade lika gärna kunnat vara rött. I 80:e hade Verona ett jätteläge när inbytte Yayah Kallon kom igenom i djupled, men Terraciano var vaken och hann ut och Martinez Quarta kunde rensa efter hopslaget. I 89:e minuten kom Fiorentina i ett samlat anfall med många spelare. Duncan spelade elegant fram Mondragorla som slog ett lågt inlägg till Nico Gonzales som glidtacklade in segermålet. 2-0 till Fiorentina.

Det var ett annorlunda spelande Fiorentina som vann med 2-0 i solskenet på Artemio Franchi. Man spelade mycket rakare och mer i djupled, med den snabba starttridenten Kouamé, Ikoné och Sottil. Fiorentina lät Verona ha bollinnehavet 44-56 i matchen men man skapade ändå som vanligt många chanser, 15-8 till hemmalaget. Effektiviteten i skott på mål 9-1 visade varför Fiorentina ligger ett hyggligt antal placeringar framför Verona i tabellen. La Viola är alltjämt obesegrade på hemmaplan den här säsongen. Martinez Quarta gjorde en utmärkt match och vågade gå fram ibland och gjorde det också bra. Det vill vi se lite mer av från alla mittbackar. Ranieri fungerade i det skadedrabbade försvaret. Ikoné stod för matchens prestation vid 1-0-målet.

Före detta Djurgårdsbacken Isak Hien gjorde en stabil insats och spelade alla 90 minuter.