Stadio Olimpico, 2023-01-15 20:45

Roma - Fiorentina
2 - 0

Bortaförlust efter tidig utvisning
Dodo drog på sig ett andra gult kort redan i den 23:e minuten. Med en man mindre i över en timme förlorade Fiorentina borta mot Roma med 0-2.

Fiorentina kom till huvudstaden för spel i det svartlila fjärdestället. Sedan 2015 hade endast två matcher slutat oavgjort mellan laget, så det var upplagt för tre poäng till något av lagen. Att det skulle bli Fiorentina, som endast skrapat ihop 8 poäng på nio bortamatcher, var det nog ingen trodde.

Första farligheten var Romas när Bryan Cristante nickade en frispark från Juventus-förvärvet Paulo Dybala utanför Terraccianos vänstra stolpe. Roma behöll initiativet även om matchen inledesvis framför allt utspelades på mittplan. I 13:e minuten hade Gianluca Mancini ett inåtskruvat skott rakt på Terracciano. Fiorentina stod upp bra mot Romas inledande anstormning och arbetade sig successivt in i matchen med ett sedvanligt bollinnehav (70-30 efter 20 minuter). Fiorentinas första avslut på mål kom i den 21:a minuten med ett pressat långskott från Amrabat. I den 23:e minuten fick Dodo sitt andra kort och blev utvisad, det första gula kortet var kärvare men det andra var det inte mycket att säga om, det var onödigt farligt spel från den brasilianske högerbackens sida. I 39:e minuten gjorde Dybala 1-0 på ett långskott som ändrade riktning på Milenkovic och ställde Terracciano. Bonaventuras bolltapp i momentet innan kostade nog Fiorentina en potentiell poäng.

Fiorentina gjorde ett dubbelbyte i halvlek och tog ut Jovic och Ikoné och satte in Barak och Gonzalez. Ett rimligt byte även om man hade kunnat låta Jovic och Ikoné springa sig blå i ytterligare fem minuter. Fiorentina vaskade raskt fram en dubbelhörna men inget avslut på mål. I 49:e kom Roma i en vass kontring efter att Biraghi halkat i det fuktiga gräset men Terracciano höll den främre stolpen och avstyrde. Bonaventura var inte nöjd med bolltappandet utan skickade en hjärndöd passning i eget straffområde tillbaka till Terracciano som Tammy Abrahams snappade upp, men han fick, tack och lov, inte till något avslut. I 81:a minuten kontrade Dybala in 2-0, fint framspelad av Tammy Abrahams med ett pressat inlägg från höger. Fiorentina kämpade och slet och vaskade fram en handfull hörnor, en statistik som man faktiskt leder i Serie A, vad nu det ska tjäna till. Hörnan i den 89:e minuten från Biraghi nickade Milenkovic just utanför vänster stolpe. Efter nästa hörna hade Koaumé ett hyggligt avslut i straffområdet som räddades framför mållinjen.

På den positiva sidan från matchen betraktat får vi konstatera att Dybala var bra men att Roma-klacken var bättre. I Fiorentina var Dodo och Bonaventura extra dåliga.