Stadio Alberto Picco, 2022-10-30 15:00

Spezia - Fiorentina
1 - 2

Bortaseger mot svensklaget Spezia
Brasilianaren Arturo Cabral glidtacklade in 2-1-målet som gav Fiorentina första bortasegern i ligan den här säsongen.

Spezia är något av en svensklegion denna säsong. De kom med tre svenska spelare till matchen mot Fiorentina. Albin Ekdal och Emil Holm startade och på bänken satt Aimar Sher.

Spezia chocköppnade på ett soligt Stadio Alberto Picco i La Spezia, 16 mil från Florens. Det hade knappt gått en minut innan Ligurierna i Spezia fick ett avslut på mål där före detta Fiorentina-spelaren Kevin Agudelo (på lån från Genua 2020) nickade fram Emmanuel Gyasi centralt, men Terraciano kom ut påpassligt och täckte Gyasis avslut. Minuten efteråt var det nära igen, men Dodo hann först, bare en meter från mållinjen och rensade till hörna. I sjätte minuten dansade bollen nära mållinjen igen men den här gången var det Biraghi som rensade. I sjunde minuten fick Fiorentina till sitt första anfall men utan att komma till avslut. Spezia kontrade raskt på detta anfall och Terraciano tvingades till en rapp utrusning för att avstyra friläget. I den 13:e minuten nickade Nikola Milenkovic in 1-0 till Fiorentina direkt på en hörna från Biraghi. Nicken och hörnan höll högsta klass. Milenkovic pressade sig in mellan två Spezia-försvarare och nickade resolut i bortre burgaveln. Fruktansvärt orättvist mot Spezia som hade haft spelet och flera vassa avslut. I 17:e minuten hade Jovic ett lågt skott i stolpen på en fin direktpass från Ikoné. I 22:a minuten teveräddade Terraciano på M'Bala Nzola stenhårda nick mot krysset efter en frispark. I 32:a minuten var det fara å färde igen när Spezia pressade Fiorentina djupt men Terraciano lyckades rädda Agudelos avslut ur dålig vinkel med höger knä invid främre stolpen. I 34:e minuten sköt en omarkerad Nzola 1-1 till Spezia efter lite flipper i Fiorentinas straffområde efter ett inlägg från Albin Ekdal från vänster. I 43:e och 44:e hade Ikoné två avslut, det första skyhögt över, det andra blockerades av Spezia-försvaret efter ett par fina dribblingar från den kvicke fransmannen. 1-1 efter en halvlek var smickrande för Fiorentina. Spezia hade bollinnehavet och 5-1 i avslut på mål.

I 51:a minuten fick Fiorentina en dubbelchans efter långskott av först Mandragorla och sen Kouamé, men den senares skott täcktes till hörna. Jovic hade i 55:e minuten en hygglig nick på Kouamés inlägg precis utanför vänster stolpe. I 65:e minuten tog Ikoné ett avslut med vänstern och träffade följsamme mittbacken Jakub Kiwior i huvudet. I 67:e testade Ikoné vänstern igen men skottet gick rakt på Fiorentinas före detta keeper Bartlomiej Dragowski. 20 minuter in i andra halvlek hade Fiorentina tagit över mittfältet och det strukturerade spelet och matchen utspelade sig på hemmalaget planhalva. I 71:a minuten spelade Mandragorla fram Jovic i djupled men serbens avslut smet utanför vänster stolpe. I 74:e minuten var det mycket nära att Dodo gjorde självmål efter lite flipper i Fiorentinas straffområde. På den efterföljande hörnan gjorde Terraciano ännu en toppräddning nere vid vänster stolpe på inhopparen David Strelecs, som ersatt Emil Holm, låga skott. I 81:a minuten visades Spezias lagkapten, greken Dimitris Nikolaou, ut efter en farlig stämpling med rakt ben mot inhopparen Arturo Cabral. I 87:e minuten hade Cabral en bra nick på inlägg från Terzic men nicken gick rakt på Dragowski. I 89:e glidtacklade Cabral in returen på Dragowskis fenomenala enhandsräddning. 2-1 till Fiorentina! I 96:e missade inhopparen Maleh ett friläge när han sköt högt över. Som inhoppare borde han ha haft kraft att gå närmare mål innan han tog det skottet.

1-2 gav Fiorentina den första bortasegern i ligan för säsongen. Spezia brände mycket av sitt krut på deras fina första halvlek. Efter paus var Fiorentina mycket bättre, 15-3 i chanser och 5-1 i avslut på mål säger det mesta. I Fiorentina gör ytterbackarna Dodo, Terzic och Biraghi svaga insatser och Bonaventura var i stort sätt osynlig. Bäst i Fiorentina var Terraciano som räddade oss i första halvlek samt yttrarna Ikoné och Kouamé. Cabral gjorde ett nyttigt inhopp och borde få mer chanser. Jag har inget emot att se honom på plan tillsammans med Jovic i framtiden. Det höll på att bli så idag när Italiano tänkte byta Ikoné mot Cabral men den förra ville spela vidare.