1 - 4

En rapp fyra-etta av ett hungrigt Fiorentina
Kapten Biraghi öppnade målskyttet redan i den fjärde minuten.

Fiorentina tog sig västerut till kusten till Genua för att möta det nyuppflyttade gamla storlaget Genua på Luigi Ferraris.

Fiorentina öppnade offensivt och pressade hemmalaget högt direkt efter avspark.  Redan i den fjärde minuten tog capitano Biraghi tag i taktpinnen från egen planhalva och väggade sig framåt, drog två försvarare och tryckte upp bollen i främre vänstra krysset - med högern! Ett klassmål av en högmotiverad lagkapten. Och bortalaget i för dagen helvitt fortsatte att mata på. I den tionde minuten tryckte Bonaventura in stolpreturen från Nico Gonzalez låga distansskott rätt upp i nättaket. 2-0 till gästerna från Toscana. I 23:e minuten hade Genua sin första farlighet när gamle defensive Fiorentina-mittfältaren Milan Badelj drog iväg ett långskott precis utanför vänster stolpe. De första 25 minutrarna, fram till vätskepausen i den 28-gradiga Genuanatten, gick till bortalaget i liljevitt. 68-32 i bollinnehav, 157-59 i lyckade passningar, 3-0 i målchanser och 2-0 på resultattavlan. Men Fiorentina var inte klara där. Trean var också grann. I 40:e minuten slog Biraghi en hög och hårt skruvad hörna som Nico Gonzalez nickade in i höger burgavel. Ett klassmål av Fiorentina där Nico kom Ronaldohögt upp på nicken. Fiorentina dominerade fullständigt och såg starka och rappa ut. Nyuppflyttade Genua fick jaga och såg i allt väsentligt vilsna ut. Gamle Fiorentina-anfallaren Alberto Gilardino på Genuas bänk var tyst och villrådig.

Andra halvlek fortsatte som den första med god Fiorentina-dominans. I den 55:e minuten nickade Mandragorla påpassligt in 4-0 efter en lysande framspelning från Bonaventura, där hans bakåtskruvade chip mötte Mandragorlas djupledslöpning med ackuratess. I 57:e minuten misslyckades Fiorentina med att ställa offside efter en hörna, Biraghi vek ned sig i närkampsspelet och duktige högerbacken Davide Biraschi kunde skjuta in Genuas tröstmål med vänstern. Genua gjorde nästan omgående ett trippelbyte efter målet men fick inte ut något av det. Fiorentina fortsatte att anfalla men inte längre med samma öppna offensiv. Sista tio minutrarna kom de nya argentinarna in på plan och skapade ett par målchanser men det blev inga fler mål på Luigi Ferraris den här premiärkvällen när Serie A-säsongen 2023-2024 startade.

19-årige högerbacken Michael Kayode spelade oerhört bra och moget i båda riktningarna och visade prov på både styrka och utmärkt teknik. Nzola var bra och stark men fick inte bidra med några poäng ikväll. Arthur var alldeles utmärkt och visade att han kommer att kunna vara ett bra alternativ till Amrabat. Men det här var ändå åldermännen Biraghi och Bonaventuras match där de stod för två poäng vardera. Terraciano var stabil i mål och det var synd att Biraschis avslut skulle studsa förbi honom. Det här var en perfekt premiär för Fiorentina.