Europa League och säsongspremiär för ACF Fiorentina - Säsongspremiär borta i Schweiz mot Grasshopper Club Zürich
Tillbaka i Europa...

Europa League och säsongspremiär för ACF Fiorentina - Säsongspremiär borta i Schweiz mot Grasshopper Club Zürich

Med drygt en vecka kvar till ligapremiären på Artemio Franchi i Florens mot Catania, smyger Fiorentinas säsong istället igång med Europa League. För motståndet står GCZ , Grasshopper Club Zürich, för.

Historia lagen emellan
Det är med en stor glädje och lust jag äntligen skriver en summering inför match igen, för det betyder ju att säsongen snart är igång på allvar. Som man sett framemot den här dagen.
Lagen har en diger historia av möten bakom sig, med endast vid två dubbelmöten (av vad jag kunna läsa mig till) sedan andra världskrigets slut, varav den ena aldrig fick spelas färdigt.
Första mötet lagen emellan ägde rum den 6 februari 1957 i en kvartsfinal i dåvarande Europacupen (nuvarande Champions League). Fiorentina vann sammantaget dubbelmötet med totalt 5-3 efter mål av bland annat dåtidens notoriske målskytt Montuori. Fiorentina spelade detta år sin enda final i Europacupen mot Real Madrid CF på Stadio Santiago Bernabeau. Finalen förlorade man tyvärr med 2-0 efter mål av en viss Di Stefano och Gento.
Det andra mötet laget emellan var under den andra omgången (på den gamla goda tiden det vill säga) av Uefacupen 1998/1999. Fiorentina hade vunnit första mötet i Schweiz med trygga 0-2 efter mål av Batistuta och Robbiati. Man ledde även andra mötets första halvlek med 2-1 efter doppietta av Oliveira, när något som inte får hända, hände.
Matchen, som av disciplinära skäl spelades i Salerno nära Neapel, fick avbrytas då någon slängt in en hemmagjord bomb på plan. Resultatet blev en skadad domare och utredning kring incidenten.  Så småningom tilldömdes även GCZ segern med 0-3 och Fiorentina vad därmed utslagna ur cupen efter ett sammantaget resultat på 3-2.
 
Idag – Vem vet hur detta ska gå?
Hur ser det ut idag då? Fiorentina har precis avslutat sin försäsong i Dolomiterna och hunnit tillbaka till Florens efter en minst sagt betvivlande insats på den iberiska halvön. När frågetecken skulle rätas ut och bli utropstecken väcktes istället ännu fler frågetecken.
Efter en frenetisk mercato (som förhoppningsvis inte är över) tillsammans med en aningens sommartrötta ben fick alla vi som bevittnade båda matcherna på den iberiska halvön se hur Fiorentina fick smaka på sin egen medicin två gånger om.  Man spelades ut av lag som många säkerligen räknat med kassaskåpssäkra vinster emot. Först på Villareal och sedan mot Sporting Clube de Portugal (Sporting Lissabon). Man bjöds på rappt spel av både spanjorerna men också portugiserna visade prov på ypperlig bollbehandling. Ju längre matcherna led desto mer sved det till. Detta till trots så känns det ändå som att ACF Fiorentina har mycket positivt att hämta från båda dessa matcher. Många nyförvärv ger svar på tal. Bl.a. Rossi, Yakovenko och Alonso har imponerat med respektive insatser under försäsongen på undertecknad. Drömmarna om ett än vassare Fiorentina som utmanar på allvar lever därmed vidare. Dock valde Montella att spela väldigt många spelare under båda dessa matcher och fick nog, resultaten till trots, ganska goda svar ändå.
Just nyförvärven ligger återigen i fokus för Fiorentina med Gomez som den självklara mercatoknallen (än så länge) i Fiorentinalägret. Dock har tysken enligt undertecknad långt kvar till sin absoluta maxnivå och mycket kvar att bevisa. Tillsammans med Joaquin Sanchez, Josip Ilicic, Massimo Ambrosini, Marcos Alonso och Oleksandr Yakovenko känns laget mer komplett än förra året. Återstår att se om man ta det kvalitetskliv man förväntar sig. Skulle Fiorentina lyckas med bedriften att dessutom hitta en bra målvakt att matcha nivån på truppen med, samtidigt som Ljajic skulle bli kvar har vi supportrar minst sagt en rolig och inte minst intressant säsong att se framemot.
 
Vad: Grasshopper Club Zürich – ACF Fiorentina, Förstarundan av kvalet till Europa League
När: torsdagen den 22/8-2013, 21:00
Vart: Stadion Letzigrund, GCZs hemmaarena (25.000)
Domare är ej offentliggjort ännu.

Andreas Atto2013-08-20 17:36:00
Author

Fler artiklar om Fiorentina

En avgörande januari-mercato för Fiorentinas Champions League-drömmar