Renato Dall'Ara, 2022-09-11 15:00

Bologna - Fiorentina
2 - 1

Fiorentina föll i Bologna
Italiano får ingen ordning på Fiorentina i inledningen av säsongen 2022/2023. Idag blev det ny förlust på bortaplan mot Bologna.

Fiorentina fortsätter att underprestera på bortaplan mot på pappret svagare motstånd. Idag blev det förlust mot Bologna med 2-1.

Fiorentina öppnade fokuserat och tog tag i taktpinnen. I den andra minuten kom bortalagets första hörna. Den blev resultatlös och Bologna kontrade så pass väl att de fick sin första hörna. Också den blev resultatlös. Fiorentina hade, som vanligt, ett massivt spelövertag, efter tio minuter stod det 75-25. Tyvärr handlade det som vanligt mest om långsamt sidledsspel. Det var högsommarvärme i hela Italien och den 30-gradiga värmen påverkade tidigt tempot i matchen. Fiorentinas första avslut kom inte förrän i 18:e minuten när Bonaventura vände bort ett par Bologna-spelare och försökte curla bollen i bortre burgaveln men curlen med vänstern blev för hög.  Första avslutet på mål kom i 23:e minuten när Martinez Quarta nickade Biraghis frispark på Lukasz Skorupskii i Bologna-målet. I den 25:e minuten blev det ett cooling break-avbrott på grund av värmen. I 35:e gjorde Terraciano en enastående glidtackling på bollen precis utanför straffområdet på en framrusande Marko Arnautovic utan att fälla honom, fina mittback-skills från den lila keepern i liberoposition. Fiorentina hade ett fint anfall i 37:e men Dodos avslut gick högt över. Högerbacken Dodo bars i slutet av första halvlek ut på bår med en fotskada och Venuti ersatte.

I halvtid byttes Sottil ut mot Saponara. Fiorentina fortsatte ha ett stort bolllinnehav och att spela på Bolognas planhalva. Kouame höll på att tråckla sig igenom det lågt stående Bologna-försvaret, med en nätt tunnel och några fina kroppsfinter men hans vänsterskott blev inget vidare och blockerades. I den 53:e minuten kom det förlösande ledningsmålet när Martinez Quarta gjorde 1-0 i på ett lågt inlägg från Saponara som skickligt snurrade upp ett par Bologna-försvarare. Glädjen blev dock kortvarig då Igor, ett par minuter senare, förlorade en löpduell mot Musa Barrow som inte gjorde något misstag fri med Terraciano. 1-1 var allt annat än rättvist. Direkt efter Fiorentinas avspark kontrade Bologna igen och Arnautovic petade in 2-1 helt omarkerad vid bortre stolpen. Trots VAR-granskning fick Bologna behålla målet, det var tydligen helt ok av Bologna-yttern Denso Kasius att armbåga Martinez Quarta i bakhuvudet i kampmomentet innan han slog inlägget. Återigen svagt försvarsspel från Fiorentina. Hela backlinjen viftade med armarna istället för att ta markering och jobba, ett oskick som måste stävjas. Efter detta var Fiorentina ett slaget lag och sista kvarten var håglös. Bologna var hungrigare, under nya tränaren Luca Vigiani, som precis ersatte Sinisa Mihajlovic, än Fiorentina under Italiano. Fiorentina har massor att arbeta med. Man är ett av ligans minst löpande lag, se länk och den högra kolumnen, tredje uppifrån. Vårt anfallsspel med för långa (och för många, flest i ligan, se föregående länk och kolumnen ovan den förra) crosspassningar är helt sönderläst. Italiano måste omgående vända det här eller ersättas senast i oktober.