Stadio Artemio Franchi, 2023-03-04 20:45

Fiorentina - Milan
2 - 1

Fiorentina spelade ut Milan
Fiorentina hade både det bättre kollektivet och de vassare spetsarna i matchen mot Milan.

För fem år sedan idag dog Fiorentinas lagkapten på ett hotellrum i Udine, antagligen i sömnen. Det var mycket känslor i Florens redan innan matchen startat och curvan visade en stor banderoll med Astori 13. I den trettonde minuten avstannade matchen för en lång applåd.

Matchen inleddes i högt tempo. Fiorentina hade det bättre passningsspelet och det högre tempot. Första kvarten gick till Fiorentina på poäng, 4-0 i hörnor, 101-46 i passningar, 6-0 i chanser och 3-0 i skott på mål samt ett stort bollinnehav. Milan hade inget att komma med överhuvudtaget. Dessvärre gick aldrig bollen över Milans mållinje. I 25:e minuten kom Fiorentina i ett vasst i anfall där Bonaventura tråcklade fram bollen hela vägen till Milans mållinje där Fikayo Tomori rensade i panik. Milan hade sitt första anfall i 27:e minuten. Den misslyckade passningen i djupled plockades lätt upp av Terracciano. Oliver Giroud hade Milans första vassa chans i den 31:e minuten men Terracciano stod rätt placerad vid sin högra stolpe. Fiorentina var helt överlägsna i en underhållande första halvlek och borde ha tagit ledningen med sina 4-1 i avslut på mål.

Fiorentina öppnade andra halvlek starkt och när Ikoné kom loss på högerkanten så blev han nedsprungen i straffområdet. Solklar straff till hemmalaget. Nico väntade in Mignon och bredsidade åt höger efter att Mike Maignan i Milan-målet gått till vänster. 1-0 var oerhört rättvist. Men målet väckte Milan. I 54:e minuten hade Fiorentina-bekante Ante Rebic ett lågt skott från distans som Terracciano kunde greppa. I 57:e minuten kom Theo Hernandez loss på vänsterkanten, drev in och drog iväg ett hårt skott rätt i bröstet på en utrusande Terracciano som täckte föredömligt. Milans anstormning efter målet mattades efter en kvart och de lila hjältarna tog åter tag i taktpinnen. I 64:e minuten gjorde Milan ett trippelbyte och Zlatan Ibrahimovic kom in istället för Giroud. Dodo gjorde en stark frambrytning i 66:e minuten hela vägen ned till Maignan men han fick inte till något riktigt avslut i den tilltrasslade situationen. Minuten efter hade Bonaventura ett bra läge men hans vänsterskott fick inte tillräcklig skruv och gick ungefär hel meter utanför Maignans vänster stolpe. I 80:e minuten tvingade nyligen inbytte Jovic Maignan till en ännu räddning efter en vass nick på hans allra första touch i matchen. I 86:e minuten punkterade Fiorentina matchen med ett hypersnabbt anfall där Dodo ryckte sig loss på högerkanten och slog ett hårt skruvat inlägg som Jovic mötte med pannan. 2-0 och matchen var Fiorentinas. I 92:a hade Zlatan ett avslut på mål, mitt i famnen på Terracciano. På övertid stänkte Milans lagkapten för dagen, Theo Hernandez, in ett vackert tröstmål i vänster kryss.

På totalen spelade Fiorentina ut de italienska mästarna. Dodo gjorde sin sannolikt bästa match i den lila tröjan, Amrabat var VM-bra och Terracciano var återigen mycket bra, Milans sena tröstmål till trots.