Stadio Artemio Franchi, 2022-05-21 20:45

Fiorentina - Juventus
2 - 0

Fiorentina till Europa efter hemmaseger
Fiorentina till spel i Europa nästa säsong efter seger hemma mot Juventus med 2-0 i sista omgången.

Juventus har varit avskytt i Florens sen tvivelaktiga säsongsavslutningar decennier tillbaka i tiden och rekordköpet av Roberto Baggio 1990. Senare köp av Bernadeschi, Chiesa och Vlahovic på mer eller mindre tvivelaktiga villkor har inte förbättrat den gamla damens anseende i Florens. Juventusbussen möts inte längre av tegelstenskastning när de närmar sig Artemio Franchi men i Florens inger de svartvita från Turin en evig motvilja.

Juventus öppnade försiktigt och Fiorentina fick omgående bollinnehavet. Men efter 6-7 minuter gick Juventusmaskinen igång och satte de lila hjältarna under press. Första riktiga målchansen fick Bonaventura i den 18:e minuten efter en frispark där han efter lite flipper fick bollen centralt, men avslutet blockades ut till hörna. I 25:e minuten sköt Bonaventura ännu ett rappt skott i Juventus straffområde men den gamle Fiorentina-backen Giorgio Chiellini, som sannolikt gjorde sin sista match för Juventus under kvällen, blockerade ut till hörna. I 34:e nickade Igor högt över på en hörna från vänster. I 38:e minuten klev Milenkovic mästerligt fram i exakt rätt ögonblick på Rabiot så han inte kunde passa en fristående Moise Kean. I 45:e minuten stänkte världens bäste Alfred, Duncan, in 1-0 med halvlekens sista spark efter en tilltrasslad situation i Juventus straffområde. Den första halvleken gick till det mer motiverade hemmalaget, 72-28 i bollinnehav, 7-1 i avslut förklarar det mesta.

I 47:e hade Nico Gonzalez ett konstsparksförsök i bra läge men skottet gick högt över. Nico hade också ett långskottsförsök mot bortre krysset i 52:a som gick över. I 74:e minuten slog Nico ett perfekt inlägg men Juventusförsvaret nickade undan precis framför framstormande Fiorentinaspelare. Minuten efteråt bytte Juventus in de före detta Fiorentinaspelarna Vlahovic och Cuadrado. På stopptid fällde Leonardo Bonucci inhoppande Torreira klumpigt. Nico satte straffen säkert till vänster om tredjemålvakten Carlo Pinsoglio som byttes in i halvtid och som chansade åt höger.

Trots en grinig andra halvlek var det tydligt att Juventus betraktade det här som en vänskapsmatch. De hade inte avslut på mål på hela matchen. Bäst i Florens var publiken som höll en sällan skådad låda i 90 minuter och bland spelarna ska Amrabat, Nico Gonzalez och Milenkovic nämnas. För första gången sen 2016/17 ska vi i höst få spela i Europa igen!