Stadio Artemio Franchi, 2023-01-07 15:00

Fiorentina - Sassuolo
2 - 1

Fiorentina vann jämn drabbning mot Sassuolo
Gonzalez och Saponara gjorde målen när Fiorentina besegrade Sassoulo hemma på Artemio Franchi för första gången sen 2017.

Fiorentina hade inte besegrat Sassoulo hemma på Artemio Franchi sen 2017. Italiano släppte återigen 4-3-3 till förmån för 4-2-3-1 och 20-årige talangen Alessandro Bianco fick åter spela med Duncan från start.

Precis som hemma mot Monza för några dagar sedan startade Fiorentina offensivt. Första avslutet kom i andra minuten från italienska landslagets Domenico Berardi efter att Milenkovic lekt Quatar-VM och slarvat i ett uppspel. 30 sekunder senare hade Fiorentina ett vassare avslut men Sassoulo-keepern Andrea Consigli räddade framför fötterna på Kouamé efter ett par hyggliga överstegsfintar och ett lågt hårt inlägg från Bonaventura. I fjärde minuten följde Milenkovic med i ett anfall och fick en passning i djupled men hans avslut gick rakt på Consigli. Fiorentina behöll trycket och dominerade med eftertryck de första 8-9 minutrarna. Men sen kom Sassoulo igång och de var gästerna som skakade fram några halvchanser och ett jätteläge för Davide Frattesi i 17:e minuten efter ett hoppslag i mittförsvaret. Terraciano räddade Frattesis hårda markare mot bortre burgaveln på bästa sätt. I 20:e minuten fick Fiorentina ett utmärkt frisparksläge efter att vårt framtidslöfte, 20-årige Bianco, blivit fälld till höger precis utanför straffområdet. Tyvärr sköt Biraghi en halvmeter över höger kryss. I 27:e räddade Terraciano ett friläge genom att påpassligt komma ut och täcka avslutet. I 32:a räddade Terraciano en nick efter ännu ett bolltapp, den här gången från Duncan med en för lös och för dålig bakåtpassning, och en snabb omställning från Sassoulo. I momentet efteråt slog Duncan en djupledsboll direkt till inkast. I 37:e hade Fiorentina ett fint anfall med bra klapp-klapp-spel som resulterade i en resultatlös hörna. I slutet av halvleken vaskade Fiorentina fram ett par hörnor men utan att få till några avslut på mål, så Sassuolo vann avsluten i första halvlek med 10-6 och skotten på mål med 3-0 mot ett räddhågset hemmalag där Terraciano var hemmalagets enda glädjeämne.

Efter ett inlägg från Biraghi och ett hoppslag i straffområdet hamnade bollen framför inbytte Saponara som tryckte ned bollen i backen med vänstern så den studsade över Consigli i Sassoulo-målet. Ett fint tekniskt nummer av Fiorentinas långsamma bollkonstnär och 1-0 i den 48:e minuten. I 54:e minuten tog ett rappt skott på just inbytte Dodos högerarm och domaren blåste helt korrekt straff efter en snabb VAR-granskning. Berardi satte straffen till höger om Terraciano på samma ställe som han satte tröstmåls-straffen i förra veckan i Sassoulos hemmaförlust mot Sampdoria. Koumé hade ett rappt skott i burgaveln i 64:e minuten men ur en offside-position. I 85:e minuten hade inbytte Nico Gonzalez en nick i friläge på inlägg från Saponara men Consigli gör en fin räddning. I 86:e sköt Terzic på Defrels arm, exakt samma situation som gav Sassoulo straffen i början av halvleken. Efter VAR-granskning blåste domare Gianluca Manganiello straff för Fiorentina. Ett helt korrekt domslut återigen. Nico Gonzalez klev fram och väntade ut Consigli, som chansade åt vänster, varpå Nico rullade bollen till höger. 2-1 och en rättvis hemmaseger. I andra halvlek skapade man mest, 9-6 i chanser och 5-1 i skott på mål. Alla fem avslut på mål var skarpa lägen.

Firma Duncan och Bianco har visat att de inte är tillräckliga på mitten i hemmafajterna mot Monza och idag mot Sassoulo. Det är dags att spela andra och bättre spelare från start i fortsättningen på mittfältet.

Statistik från matchen

UR ARKIVET: Fiorentina avslutade med bortaseger – tog en andraplats i gruppen i ECL