Stadio Friuli, 2022-08-31 18:30

Udinese - Fiorentina
1 - 0

Fjärde matchen i rad utan mål
Kouamé var återigen bäst på plan när Fiorentina föll borta mot Udinese i Udine med 1-0. De fina prestationerna gör att Kouamé sannolikt inte blir utlånad den här säsongen.

Serieåttan Udinese mötte serietian Fiorentina på Dacia Arena i Udine. Fiorentina hade inte gjort mål på tre matcher i rad, men de hade å andra sidan inte heller släppt in något mål på tre matcher.

Matchen öppnade försiktigt och båda lagen kände på varandra. I femte minuten gjorde Martinez Quarta en huvudlös passning som friställde Udineses anfallare men Terraciano hann tack och lov först fram till bollen. Fiorentina gjorde flera misstag i uppspelsfasen som Udinese kunde kontra på. I 16:e minuten kom misstaget Udinese skulle utnyttja när Venuti, för dagen utnämnd till kapten, inte levererade bollen i tid och istället halkade under press vilket gjorde att spanske anfallaren Gerard Deulofeu kunde frispela portugisiskte Beto och Udinese hade 1-0. Venuti fick ta på sig det målet fullständigt. I 19:e minuten kom Fiorentinas första avslut när Venuti sköt på en passning från en frispark till höger om Udineses straffområde, skottet tog på en Udinese-spelare och gick sen rakt i famnen på Marco Silvestri i Udineses mål. I 25:e bröt sig Beto loss från Martinez Quarta och kom till avslut men Terraciano räddade. I den 30:e kom slovenske Sandi Lovric i en djupledslöpning och sköt utanför Terracianos högra stolpe. Minuten efter hade Udinese ännu ett avslut efter slarv och bolltapp men Terraciano var snabbt ute och gjorde sig stor och täckte avslutet. I 32:a minuten kom Fiorentinas bästa chans när Martinez Quarta nickade Mandragorlas hörna stenhårt mot vänster stolpe, tyvärr gjorde Silvestri en kanonräddning och Saponara fick inte returen på mål. Det var först efter en halvtimme som Fiorentina tog över bollinnehavet och började anfalla bredare och mer konsistent. I 40:e minuten ramlade Adam Masina i Udinese-försvaret så illa att han antagligen bröt benet. I 43:e minuten räddade Terraciano kvicktänkt ett längre Udinese-anfall där Fiorentina hade svårt att få bollen ut ur eget straffområde. På övertid fick Kouamé ett skott på mål men Silvestri räddade återigen.

Fiorentina gjorde säsongens hittills sämsta halvlek. Försvaret var riktigt risigt, framför allt vårt eviga problem med ytterbackar, men bolltempot var också så lågt att anfallarna hela tiden mötte ett kompakt försvar. Kouamé och Cabral försökte och de var de enda som fick godkänt i första halvlek.

Fiorentina började andra halvlek bättre och tog tag i taktpinnen. Men man fick inte till något mer än en handfull hörnor första kvarten. Fiorentina pressade nästan hela halvleken, men bolltempot blev aldrig tillräckligt snabbt för att ställa fler och mer relevanta frågor till Udinese-försvaret än en handfull halvchanser. Udinese kom i ett fåtal kontringar, den vassaste i 80:e minuten där inhoppande Amrabat stått för det i den här matchen obligatoriska bolltappet och där Terraciano fick sträcka ut på Deulofeus skott. I 93:e kontrade Udinese in ytterligare en balja men målet dömdes korrekt bort för offside. Säsongen första förlust var ett faktum.

Fiorentina vann bollinnehavet 74-26, chanserna med 12-8 men förlorade skotten på mål med 2-3 och ännu värre bolltappen med 9-3. Italiano roterade som vanligt väl vilt och hans strukturfascistiska 4-3-3 tjänade oss inte väl i den här matchen heller. Vi har oerhörda problem att göra mål på lågt stående försvar. På lördag väntar Juventus hemma på Artemio Franchi. Det är dags att börja bli kreativ Italiano!