Historien om Brigate Gialloblu och Curva Sud: ”Vi hatar alla”
Banderollen "Noi odiamo tutti" (Vi hatar alla) väckte debatt i hela Italien.

Historien om Brigate Gialloblu och Curva Sud: ”Vi hatar alla”

Efter scudettovinsten 1985 tappade laget sin slagkraft men knappast Curva Sud. Brigate Gialloblu (BG) var en av de ledande ultrasgrupperingarna i Italien och en av de mest fruktade.

Efter ligavinsten 1985 lämnade färgstarka spelare som Fanna, Marangon och Garella Verona. I och med detta tappade laget mycket av sin slagkraft och säsongen efter slutade med en 10:e plats. Bortaföljena, som i takt med lagets framgångar under början av 80-talet varit väldigt stora, minskade då de vanliga supportrarna stannade hemma. Nu var det i princip bara supportrar från kurvan på bortamatcherna och de långa bortaresorna gjorde bara den innersta kärnan, på två-trehundra personer.

BG gav ungdomar en identitet
Fler och fler av ungdomarna som sökte sig till Curva Sud såg sitt supporterskap som en strid. Detta var inget unikt för endast Verona utan det skedde på alla kurvor i hela Italien, men i Verona fick flera händelser nationell uppmärksamhet. Banderoller som ”Noi odiamo tutti” (Vi hatar alla) ”Soli contro tutti” (Ensamma mot alla) och ”Benvenuti in Italia” och ”Forza Vesuvio” (mot Napoli) fick stor uppmärksamhet i den nationella pressen.
 
Många ungdomar fick en identitet av att bära en gulblå halsduk, det gav dem en grupptillhörighet och värderingar att leva efter. De tänjde på gränserna och hade en aggressivare ton mot supportrar med andra färger på halsdukarna, speciellt på bortaplan. Men trots den aggressivare jargongen ökade inte våldet och de flesta skilde på ord och handling.

Stal banderoller
Inom ultraskulturen är gruppens banderoll väldigt viktig. Den ska finnas upphängd och visa gruppens närvaro på varje match, hemma som borta, oavsett om det är i Bari, Catania eller Vicenza. Banderollens status och höga värde gjorde den till hett stoff för motståndarsupportrar och ultrasgrupperingarna i Italien började jaga varandra för att stjäla banderoller, som de såg som troféer.

BG var under den här tiden en av de ledande och mest fruktade ultrasgrupperingarna i Italien och de stal mängder av banderoller som de sedan hängde upp på Curva Sud för att håna och förnedra sina motståndare.  Vid sidan om de som jagade motståndarsupportrarnas banderoller fanns det även ett gäng riktiga ligister. De gick hårt fram under en bortamatch i Como i januari 1986 och i augusti samma år ödelade de den lilla staden Cavalese, där laget hade sitt försäsongsläger. Dessa händelser tog dock BG och dess ledare starkt avstånd ifrån.

Motsättningar mellan supportrar och presidenten
Händelserna ledde till att relationen mellan vissa delar av kurvan och ledningen för Hellas Verona, med presidenten Ferdinando Chiampan i spetsen, var allt annat än bra, och den skulle knappast förbättras efter att Veronasupportrar bokstavligen satt eld på staden Brescia i samband med en bortamatch i december 1986. Matchen ledde till att tolv supportrar greps anklagade för kriminell sammansvärjning. Anklagelserna var grova och det var första gången som fotbollssupportrar blev ställda inför rätta som brottslingar i Italien. På läktaren fortsatte Curva Sud att bjuda på en fantastisk inramning med mäktiga läktarkoreografier och nyskapande ramsor.


Curva Sud var alltid på tårna när Verona spelade. Här bjuder de på
färgsprakande underhållning hemma mot Lecce 1985. 
Foto: www.primoluglio2004.it

Artikeln är en del av en serie om BG och Curva Sud, klicka på länken nedan för att läsa de tidigare artiklarna.
http://www.svenskafans.com/italien/verona/Brigate-GiallobluDel-1-av-2-413591.aspx

 

Niclas Ekström2011-10-28 16:12:33
Author

Fler artiklar om Hellas Verona

Inför Salernitana - Hellas Verona: Ett ögonblick kan förändra miljoner livsöden
Baronis livsviktiga smash-and-grab seger
Den bästa soldaten är den som inte har något att förlora