En klubb – En mansålder
Hövdingen berättar en historia om en klubb vars framgångar inte kan ifrågasättas.
Werner Mårtensson. Fritz Landgren, Ludvig Törnquist, Bror Hansson, Emil Hansson, Alfred Mårtensson, Oscar Persson, IvanMalmberg, Hjalmar Nilsson, Erik Rundkvist. Knut Björklund, Axel Borgström, Bertin Nilsson, Carl Granqvist, Frans Granqvist, Eben Lindkvist, Arvid Thulin, Edvin Göransson, Carl Persson. Sammanlagt nitton personer som vi MFF:are är stort tack skyldiga. Tack vare dem klär vi oss i dag i himmelsblått. Tack vare dem upplever vi passionen och kärleken för vårt MFF. Tack vare dem träffas MFF-supportrar i dag påGlorias, Lorensborgskrogen eller Ölcafeét Skolgatan. Tack vare dem går MFF-vänner upp i svinottan för att företa en bussresa genom halva Sverige och heja fram di blåe. Tack vare dem finns det en fotbollsite som heter Himmelriket.
Vilka var då dessa personer? Det var en gång, som alla vackra sagor börjar, några klubblösa fotbollsfrälsta ungdomar i den skånska huvudstaden som bildade fyra fotbollslag. De fick i brist på fantasi heta Lag A. Lag B. Lag C och Lag D. Lag C skall vi hålla ögonen på för här fanns de mest initiativrika. Ur detta lag bildades Bollklubben Idrott året var 1905. Men redan 1893 hade de nyfikna malmöborna fått se lite av det till Danmark importerade engelska påfundet att spela fotboll. En propagandamatch mellan två elvor från KB Köpenhamn tände på malmöitisk mark passionen för världens finaste sport. Malmö Velocipedklubb bildade snabbt en fotbollssektion som senare upplöstes och blev MBI, dock icke det nutida MBI. Några år gick och IFK Malmö lockade över spelarna från BK Idrott. Dessa fann sig dock inte tillfreds i läroverksklubben utan utträdde från IFK och bildade den 24/2 1910 vår älskade klubb Malmö FF.
Ibland slår mig tanken. Vad hade dessa nitton pionjärer för drömmar? Vilka förhoppningar fanns. Kunde de i sin fantasi drömma om att klubben skulle bli den mest framstående i svensk fotbollshistoria? Jag önskar de fått se hur många människor som tack vare dem har fått sin jordevandring och fritid berikad. Hur var deras liv undrar man. Hårt arbete till vardags, fotbollsträning och matcher. Cykelutflykter till Törringelund eller tåget från Södervärn för bad i de besuttnas Falsterbo. Kanske också den stora kittlingen att med båt, rödspätta, snaps och bajer nyfiket betrakta det syndiga Nyhavn. Det 1896 byggda Malmö IP blev deras andra hem här togs de första stapplande stegen efter det att prologen var skriven.
Den historiekunnige MFF:aren som betraktar namnen på de nitton lägger snabbt märke till den person som säkert kan uppfattas som den första som kunnat göra anspråk på titeln Mr. MFF. Fritz Landgren blev den förste stora MFF-personligheten. Han spelade länge för klubben och blev senare ordförande och eldsjäl.
År 1910 kallar så Malmö FF sina medlemmar till årsmöte. 22 personer deltager. Omsättningen blir 332kr och 90öre. Den allra första matchen spela på bortaplan, långt borta i Göingeskogarna mot IFK Hässleholm och slutar med förlust 2-1. Månaden är Maj, dagen den 16 det skulle gå en mansålder tills vår klubb år 2002 springer in på Örjans Vall för att kämpa om den allsvenska seriesegern. År 2002 heter spelarna Ijeh, Majstorovic, Elanga eller Sörensen. Sverige har under denna tid upplevt den största kulturella förvandlingen någonsin, men Malmö FF och fotbollen består och vandrar vidare under minst en mansålder till. Tillbaks till 1910, klubben spelade 15 matcher, segrade i 8 och förlorade 7. De från början blåvitrandiga tröjorna byttes till rödvitrandigt. (vilket gör att vi lugnt avskriva att dagens utbytesdräkt har tillkommit tack vare Eric Perssons sympati för Sunderland).
Åren går och MFF kämpar på i all anspråkslöshet. Staden Malmö får sitt stora uppsving tack vare Baltiska utställningen 1914 och nådens år 1920 är det dags för MFF att inträda i det nationella seriesystemet. Klubben deltager i något som hette Sydsvenska serien och nu börjar vi också skruda oss i vackert ljusblått. 1928 skall vi minnas. För första gången dyker namnet Eric Persson upp. Han blir sekreterare i styrelsen. Resten är fotbolls och MFF-historia. Ett krig har passerat och alla överlevande vaknar upp till 1931. Då händer det som de nitton knappast hade vågat drömma om. Malmö FF tar för första gången steget upp till Allsvenskan och belägger en hedrande nionde plats. Det finns nu inom stadens gränser en annan klubb som känner sig hotade om bäst i stan titeln. 1934 slår dom till, IFK Malmö har fått kännedom om att MFF betalat sina spelare en liten slant för deras prestationer. I stället för att som brukligt bjuda på krog med två vita och en brun så har klokt nog MFFstyret tänkt på att det kanske bättre gagnar en arbetares familj med en liten slant till livets överlevnad. Fotbollsförbundet håller rättegång och MFF tvångsnedflyttas till div.2. Nåväl IFK kan inte hålla oss där i eviga tider utan redan två efteråt är MFF tillbaks för att för all framtid ta över fotbollstronen i staden Malmö.
Så händer den där dagen. Vi befinner oss på Råsunda. MFF möter AIK. Seger där och det är fullbordat. Från mörker stiga vi mot ljus. Vem av läsarna skulle inte vilja fått vara med om den dagen? Vem skulle inte vilja fått sitta vid bordet på Hasselbacken och deltaga i segermiddagen? Vem skulle inte vilja sjunga ihop med Rosen "Todde" och Hjertsson? Eller kanske skulle vi suttit lika begrundande och eftertänksamt som Hövdingen själv. MFF hade nu visat den oövervinnerliga segermaskinen IFK Norrköping att ett paradigmskifte var nära. Tre år senare är det utan konkurrens viktigaste i föreningens historia. JAG får följa med fadern på min första fotbollsmatch. Min minnesbild är en grönsvartrandig ryggtavla med siffran 4 på omgiven av vackert ljusblåa spelare. Alltså spelade vi mot GAIS. Därefter var jag fast. Nu visste jag hur mitt liv skulle bli. Men vilken fotbollsunge har haft samma tur som jag? Vilken liten framgångstörstig unge har under de påverkbara åren fått uppleva så fantastiska framgångar?
De romantiska åren på idylliska gamla IP bakom målet hos "Gripen" är för alla oss i den generationen det
bästa som hänt oss:
Serien 1949/50
1. Malmö FF 22 20 2 0 82-21 42.
Behöver jag säga mer?
Lägg därtill segrar mot storlag från hela Europa.
Lägg därtill fantastiska profiler.
Lägg därtill fullsatta läktare och inte minst slut på andra världskriget och hela livet framför sig.
Men nu börjar den vackra sagan att angripas av den stygga draken. Italienska proffsklubbar har fått upp ögonen för duktiga billiga svenska fotbollspelare. Naturligtvis drabbas en talangfabrik som MFF mycket hårt. Svensk fotboll och MFF går in i en helt ny värld.
Den moderna tiden knackar lite försynt på dörren och vi kan inget göra åt det.
Klicka här för att läsa andra delen av Hövdingens historia