0 - 2

Ny bortaseger i Ligurien
Giacomo Bonaventura gjorde 1-0 borta mot Sampdoria och en stark match.

Sampdoria på bortaplan har varit en tuff nöt att knäcka för La Viola i ett par års tid. Det brukar bli öppna och målrika matcher där båda lagen hamnar i målprotokollet både framåt och bakåt, både hemma och borta.

Redan i tredje minuten gjorde Fiorentina 1-0 på Luigi Ferraris-stadion i Genua. Kouamé var stor målorganisatör, han bröt nära kortlinjen djupt nere i försvaret i vänsterbacksposition, drev bollen i över halva planen, vek inåt och passade ut till Ikoné på högerkanten som förlängde till Dodo som följt med i anfallet och som skickade in en markare till Bonaventura som bröt fram i trängseln och styrde in 1-0. Ett supermål med halva laget inblandat. I 11:e minuten brände Fiorentina ett superläge att tidigt stänga matchen när Ikoné osjälviskt passade en fri Kouamé i central position, men Kouamé sköt på en blockande Sampdoria-försvarare. Ikoné kanske inte borde ha skjutit själv men passningen borde kanske ha kommit lite tidigare. Kouamés avslut borde ha varit bättre, en skottfint och han hade haft öppet mål. Efter en halvtimme blev Jovic hårt tacklad i ryggen efter att ha dämpat ett inlägg på bröstet vid straffpunkten och tilldömts straff. Men efter VAR-granskning tog domare Livio Marinelli tillbaka sitt domslut, ett ytterst märkligt agerande och högst sannolikt fullständigt felaktigt. I 47:e hade Francesco Caputo ett fint distansskott som strök Terracianos ribba vid hans vänstra kryss. I 50:e minuten körde Bonaventura slalom i mittplan och tvingade fram en hörna som blev resultatlös.

Sampdoria öppnade aggressivt i andra halvlek och försökte behålla det relativa trycket de hade efter första halvlek då de hade ett bollinnehav på 53-47. Men redan efter tio minuter tappade de tempot och Fiorentinas högre klass gjorde sig märkbar. Bonaventura missade en nick i bra läge i 56:e minuten, han hade nog inte räknat med att bollen skulle gå fram men avslutet var verkligen inte bra på ett annars riktigt bra läge. I den 58:e minuten gjorde Milenkovic en repris på hörnmålet han gjorde förra helgen mot Spezia när han vann nickduellen direkt på hörna från Biraghi och nickade in bollen direkt i bortre burgaveln. Statistiken en bit in i andra halvlek visade övertaget tydligt: 9-0 till Fiorentina i tacklingar, 14-8 i vunna dueller, de hade lyckats med 1 av 7 dribblingar, vi med 3 av 3. I 86:e sköt Bonaventura rakt på Emil Audero i Sampdoria-målet från nära håll. Där hade han återigen kunnat stänga matchen. Bonaventura borde ha gått högt i den situationen. I 91:a minuten fick ett höglöst Sampdoria iväg halvlekens enda avslut på mål. Fiorentina hade god kontroll efter den 60:e minuten och fick både vinna sin andra bortamatch i ligan för säsongen och hålla nollan.

Inget talar för att Sampdoria ska hänga kvar i Serie A. Åtskilligt talar för att Fiorentina kommer att fortsätta klättra.