Carlo Castellani, 2022-08-21 18:30

Empoli - Fiorentina
0 - 0

Oavgjort i Toskana-derbyt
Vincenzo Italiano höll fast vid sin fyrbackslinje trots en man mer och stort spelövertag i Empoli. Matchen slutade 0-0.

I fjol förlorade Fiorentina Toskana-derbyt i Empoli med 2-1. 2019 vann Empoli på Carlo Castellani med 1-0. Skulle Fiorentina ta derbyt på större allvar i år och tvåla till småsyskonet hemmahörande 25 km väster om Florens?

De toskanska grannarna inledde med ett öppet spel där de bytte halvchanser med varandra. Men efter tio minuter blev båda lagen mer försiktiga. Fiorentina ville anfalla brett med många spelare medan Empoli spelade mer på kontring, med färre anfallande spelare, precis vad man kunde förvänta sig. Fiorentina hade ett visst bollinnehav i första halvlek (61-39), men de heta chanserna lyste med sin frånvaro. På det hela såg det ostrukturerat ut från Fiorentinas sida, ungefär som i andra halvlek mot Twente senast i UEFA Europa Conference League. I slutet på första halvlek hade Empolis Mattia Destro ett jätteläge att nicka in 1-0 till hemmalaget men nicken gick precis utanför Gollinis vänstra stolpe.

I 63:e fick Empolis innerback Sebastiano Luperto rött kort efter att som sista utpost ha fält den i halvtid inbytte Riccardo Sottil som kommit framstörtande. Luperto fick först ett gult men efter VAR-granskning ändrades kortet till rött. Tufft för Empoli men inte helt fel. Kort efteråt drogs Sottil ned i straffområdet men domaren hävdade att han gjort sig skyldig till hands i sekvensen tidigare och avfärdade Fiorentina-spelarnas krav på straff. Resten av matchen utgjordes av spel mot ett mål där Empoli försvarade sig heroiskt och Fiorentina varken fick upp bolltempo eller spelkvalitet nog att utnyttja manskapsövertaget. Matchen slutade 0-0. Fiorentina hade endast ett skott på mål i andra halvlek.

Det enda positiva med matchen var att vi inte fick stryk mot en motståndare vi haft svårt mot många gånger. Det mest negativa var givetvis att vi inte på en halvtimme, med en man mer, kunde skapa fler målchanser och göra mål. Trots att Italiano ställde upp med hela nio nya startspelare, som inte spelade mot Twente i torsdags, så var kreativitet och anfallslusta allt annat än imponerande. Här borde det ha varit gott om krafter som velat visa framfötterna. Sämst i denna dystra 0-0-tillställning spelarmässigt var kantspelet, Ikoné, Bonaventura och Dodo på högerkanten, respektive Saponara, Maleh och Terzic till vänster. Ikoné, Dodo och Saponara var verkligen inte bra idag och jag har osäker på vad de överhuvudtaget har att erbjuda. Hur ska detta Fiorentina klara av att matcha på fler fronter än i Serie A och italienska cupen? Varför behöll Italiano fyrbackslinjen efter utvisningen? Alla förstod att det skulle bli spel mot ett mål, varför inte ha både Cabral och Jovic, våra sannolikt bästa box-spelare, på plan samtidigt? Eller åtminstone flytta upp någon försvarare? Det är ju så här svenska förbundskaptener coachar Sverige när vi möter blåbärsnationer och behöver förbättra målskillnaden, då är ingenting heller mer heligt än fyrbackslinjen, men att man ska behöva se det i en Serie A-match som vi faktiskt skulle behövt vinna, det är bara för sorgligt. Nu väntar svårare utmaningar, först returmötet mot Twente i Holland och sen Napoli borta. Det här var inte den bästa uppladdningen inför de matcherna. Skärpning.