Via del Mare, 2022-10-17 20:45

Lecce - Fiorentina
1 - 1

Oavgjort mellan lag på nedre halvan
Hur stort tålamod har Fiorentina med Vincenzo Italiano? Kräftgången för Florenslaget fortsätter. Ikväll blev det 1-1 i dimman borta mot Lecce.

Fiorentina åkte ned till klacken för att möta Lecce i dimman på Via del Mare stadium i Lecce.

Fiorentina öppnade försiktigt och matchens första halvchans gick till Lecce med en passning i djupled som Terraciano hann först på. Redan i sjätte minuten bytte Jovic med Cabral efter någon slags vridningsskada som Jovic försökte förklara för Italiano när han gick av. I tionde minuten kontrade Lecce blixtsnabbt efter Fiorentinas första hörna, men bortalaget i det mörkblå tredjestälelt var vakna och halva laget gjorde hemjobbet. Det blev Igor som bröt emellan och passade hem till Terraciano. Den sortens vakenhet har inte alltid funnits där under säsongen och jag hoppas att den håller i sig länge. Efter den kontringen tog Fiorentina tag i matchen, bollinnehavet ökade och matchen började utspela sig främst på hemmalaget Lecces planhalva. Fiorentinas första avslut på mål kom i den 19:e minuten efter ett längre anfall där de vann tillbaka en boll som höll på att rensas iväg. Efter ett par kortpass tog Mandragora avslutet, men han sköt rakt på Wladimiro Falcone i Lecce-målet. I 22:a hade Lecce en riktigt vass chans där gambianen Assan Ceesay nästan fick till nicken på zambiern Lameck Bandas fina inlägg från vänster. I 27:e hade duktige Gabriel Strefezza ett hyggligt markskott som strök Terracianos högra stolpe. I 34:e glidtacklade Martinez Quarta Ceesay helt perfekt, precis innan Ceesay skulle komma igenom och bli helt ensam med Terraciano. I 37:e minuten gjorde Fiorentina 1-0 efter en misslyckad utboxning av Falcone i Lecce-målet som Cabral påpassligt slängde sig fram på och nickade i mål, tyvärr dömdes det bort för offside. Istället för Fiorentina, blev det Lecce som tog ledningen i 42:a minuten. Efter passivitet och misslyckat understöd i Fiorentina-försvaret lyckades Joan González lirka in bollen till Ceesay som glidtacklade bollen in i mål. Det var Dodo som sålde sig billigt och Nico Gonzalez som inte gav understöd. Sen var det Igor som hamnade på efterkälken i kampmomentet mot Ceesay. Igors långsamhet straffade åter Fiorentina. I 44:a minuten gjorde Cabral mål igen, denna gång på en fin styrning, men målet också det målet dömdes korrekt bort då Baraks pass kom från precis bakom mållinjen. 1-0 i halvtid var inte helt orättvist. Fiorentina hade som vanligt bollinnehavet och hörnorna men målchanserna, avsluten och ledningen hade Lecce.

Fiorentina öppnade andra halvlek med ett tidigt och mycket vackert kvitteringsmål där Cabral smekte fram en fint skruvad lobb till i höjd med straffpunkten där Kouamé kom kraftfullt och nickade in bollen via stolpen i höger kryss. Ett klassmål. I 51:a minuten kom Lecce i ett snabbt anfall som i vilket Ceesay nickade just utanför. I 61:a minuten hade Fiorentina ett fint frisparksläge och alla som såg den vackra 2-0-struten mot Hearts hoppades på en repris men Biraghi frisparken i muren. Från mitten av andra halvlek dominerade Fiorentina med eftertryck. Martinez Quarta hade ett fräsande distansskott mot vänster kryss i 70:e minuten men Falcone räddade. Kouamé läste ett viktigt kontringsläge i 71:a minuten och gjorde ett självuppoffrande hemjobb i bästa Curadrado-stil. I 72:a minten testades Lecce igen med ett distansskott men Falcone fick bollen rakt på sig. I 78:e minuten kom Lecce med många personer i ett anfall men nicken på inlägget blev helt misslyckad. I 79:e minuten hade Nico Gonzalez en härligt distanslobb, men Falcone lyckades precis tippa skottet över egen ribba.

Fiorentina vann andra halvlek övertygande. Lecce fick inte till ett enda avslut på mål. Tyvärr lyckades Lecce glidtackla sönder Fiorentinas anfall på den blöta planen i den 90-procentiga luftfuktigheten. Sammantaget borde Fiorentina ha vunnit, 59-41 i bollinnehav, 8-2 i hörnor, 10-6 i avslut och 5-2 i skott på mål. Men det går tungt just nu och Fiorentina ligger kvar på undre halvan efter utflykten till klacken på den italienska stöveln.