Stadio Olimpico, 2023-01-29 18:00

Lazio - Fiorentina
1 - 1

Oavgjort mot Lazio efter stark insats
Nico Gonzalez curlade in 1-1. Det blev slutresultatet i en bra match som Fiorentina var närmast att vinna.

Fiorentina har haft svårt för Lazio i många år och blivit nollade de senaste tre mötena med tydliga siffror. Skulle La Viola med sin svajiga form rå på ett Lazio som förra helgen utklassade italienska mästarna Milan hemma på Stadio Olimpico i Rom med hela 4-0?

Matchen började i hyggligt tempo men utan att något av lagen kom igenom eller skapade några chanser. Därför kom Lazios 1-0-på en fjösig tåfjutt i Terraccianos högra burgavel från en trängd Nicolò Casalei i sjunde minuten, efter matchens första hörna och några hopslag i mitten av straffområdet, som en kalldusch för våra de lila hjältarna från Florens. En passiv och sölig Jovic upphävde offsiden visade senare reprisbilder. Fiorentinas första chans kom i den 12:e minuten då Barak sköt från distans efter att ha snappat upp en slarvig Lazio-passning, skottet gick utanför höger stolpe. I den 16:e minuten hade Nico Gonzalez ett rappt skott utanför vänster stolpe efter bra presspel och ett par fina passningar. Fiorentina fortsatte att pressa högt och spela snabbt. I 24:e minuten missade Ranieri ett uppspel som gick rakt på Luis Alberto som avancerade samt sköt högt, högt över i friläge. I 27:e hade Fiorentina en utmärkt kvitteringschans på ett distansskott från Jovic men duktige Ivan Provedel i Lazio-målet tippade skottet, som gick för mycket rakt på, över ribban till hörna. Fiorentina gör en bra halvlek och kommer i flera fina anfall med många spelare och god variation. Dessvärre så blev sista-passen sista tredjedelen aldrig med någon tiki-taka-ackuratess. I slutminutrarna av första halvlek skapar Lazio ett par halvlägen men Fiorentina står upp bra och gör sin spelmässigt bästa halvlek på ganska länge, underläget till trots. Att vinna bollövertaget med 60-40 mot ett Lazio som helgen dessförinnan totalkvaddade Milan med 4-0 är riktigt bra.

Första skottet på mål i andra halvlek kom från Bonaventura som sköt rakt på Provedel i den 46:e minuten. Bortalaget, för dagen i det mörkblå tredjestället, behöll initiativet mot ett försiktigt och lite slött spelande Lazio. I 48:e minuten curlade Nico in 1-1 invid vänster stolpe i mittplan precis utanför straffområdet. Ett klassmål av Fiorentinas viktigaste spelare. Fiorentina fortsatte inspirerat med hög press och rappa distansskott. Ett anfallsvapen som använts av La Viola alldeles för sällan de senaste åren. I 58:e sköt Gonzalez en bredsida högt över efter ett par hopslag precis utanför Lazios straffområde. I 59:e hade Felipe Anderson en markare utanför Terraccianos vänstra stolpe efter slarv av Amrabat. I 60:e minuten testade Saponara ett långskott, återigen rakt på Provedel. Matchen fortsatte i bra tempo i den 7-gradiga Rom-kylan. Lazio jämnade ut bollinnehavet något men Fiorentina hade det mesta av det bästa spelet, bland annat hade Jovic en kanonnick vid Provedels vänstra stolpe i den 65:e minuten på inlägg från Dodo där hemmamålvakten verkligen fick sträcka ut. I 74:e hade nyinbytte Ciro Immobile ett rappt lågt skott utanför Terraccianios högra stolpe. I 81:a minuten hade inbytte Mandragola ett fint vänsterskott från distans. I 90:e minuten hade Fiorentina att bra anfall men Ikoné fick inte till något avslut utan blockerades av Lazio-försvaret. I 93:e hade Saponara ett rappt vänsterskott på mål efter pass från Igor som brutit fram från mittförsvarsposition, men Provodel räddade till hörna. Biraghi hörna blev superfarlig när Barak nickade ned till en framstörtande Milenkovic som bredsidade i ribban.

Fiorentina gör sin bästa insats på länge. Idag fanns det koncentration och speed i Fiorentina och hela laget gör en bra insats. Hade Lazio haft en lite sämre målvakt och lite mindre tur hade de förlorat ikväll.