Stadio Artemio Franchi, 2023-02-19 15:00

Fiorentina - Empoli
1 - 1

Oavgjort mot svårspelade Empoli

I Toscana-derby i Florens möttes ”lillebror” Empoli på 13:e plats mot de lila hjältarna i Fiorentina på 14:e plats. Empoli har återigen gjort en fullt godkänd säsong och besegrade Inter borta för en månad sen. Fiorentina gör inte en godkänd säsong och efter matchen igår låg lillebror alltjämt före storebror.

Fiorentina pressade högt från start och jobbade fram en första hörna i fjärde minuten som blev resultatlös. Efter tio minuter höll det lila hemmalaget fundamentalt i taktpinnen med ett förväntat högt bollinnehav. Första målchansen kom i 11:e minuten när Mandragora drog iväg en markare med fel fot, hans högra, en meter utanför Empoli-målvakten Guglielmo Vicario vänstra stolpe. Tre minuter senare var det full kalabalik i Empolis straffområde efter en frispark från vänster från Terzic. Fiorentina bet sig fast på gästernas planhalva. Saponara testade ett långskott i 15:e minuten som träffade en Empoli-försvarare och gav ytterligare en hörna. Empolis första besök i Fiorentinas straffområde dröjde till den 19:e matchminuten. I 26:e gjorde Terracciano en bra utrusning och tacklade utanför eget straffområde efter att Venuti tappat boll högt upp i banan. Men efter 20 minuter byter matchen skepnad. Empoli fick till ett par omställningar och åt sig in i matchen. När Amrabat sen slarvade kunde Tommaso Baldanzi snatta bollen, passa fram till Francesco Caputo som skarvade till Nicolò Cambiaghi som sköt i friläge mitt i slottet via Terracciano i mål ledde gästerna hastigt och olustigt. Fiorentina darrade till och det dröjde innan man åter fann konceptet. I 33:e har Barak ett direktskott på ett lågt inlägg, högt över. I 36:e minuten trycker Barak in ett närskott efter en hörna men målet döms bort för ruff från Nico Gonzalez på målvakten. I 39:e minuten räddade Terracciano ytterligare ett friläge. Denne gång på Caputos tåpaj. I 42:a bygger Empoli upp ett fint anfall på högerkanten och Cambiaghi slår ett hårt lågt inlägg som går förbi tre Fiorentina-försvarare till Caputo som avslutar mitt i mål. Efter en lång VAR-granskning dömdes målet bort för offside. I 47:e minuten hade Fiorentina ett bra anfall men Barak får inte fram sista-passen till Jovic. På den efterföljande hörnan nickade Jovic över.

Fiorentina vann chanserna i första halvlek med 11-2 och Empoli skotten på mål med 0-2. Underläget sammanfattade hela den pågående säsongen alldeles för väl: spelövertag, extensivt skapande av chanser, men mål-impotens och försvarsslarv som straffar oss till 100 procent.

I halvtid byttes Venuti och Saponara ut till förmån för Ikoné och Dodo. Med bytet fick Fiorentina tillgång till en högre speed. I 49:e minuten hade Martinez Quarta en nick på hörna som räddades lite framför mållinjen av Empoli-försvaret. Fiorentina fortsatte att skapa hörnor, det skulle till slut bli 13-1, till Fiorentina i den grenen, som de för övrigt leder i Serie A, till ingen nytta. I 54:e hade Fiorentina ett fint långt anfall där Barak och Ikoné visade ett fint samspel, det blev till slut Amrabat som tog avslutet men det hårda skottet utifrån smet över ribban. Minuten efter hade Nico en nick över ribban. I 68:e hade Empoli sin enda hörna på hela matchen och den blev farlig men Fiorentina-försvaret kunde rensa lite framför mållinjen. Fiorentina ägde matchen, men minutrarna rann iväg. I 84:e kom den efterlängtade kvitteringen, efter ännu ett längre anfall, drog Dodo ifrån på högerkanten och slog ett högt skruvat inlägg som träffade ribbans ovansida, Cabral stod vaket redo vid bortre krysset och nickade in det synnerligen välförtjänta 1-1-målet. Vaket av Cabral. Fiorentina trummade sen på för ett segermål och Cabral hade övertidens bästa chans med sin skarv på Baraks hårda inlägg men duktige Vicario räddade igen.

Empoli gör en bra match. De jobbar alltid hårt och är svåra att möta. De slog Inter borta för bara en månad sen. Fiorentina måste göra fler mål på alla lägena man skapar, 27-5 till Fiorentina i chanser, men skott på mål blev bara 4-3. Då slutar det i regel oavgjort.